Steven Dupré en Alcante verstrippen Ken Folletts Pilaren van de Aarde

7 februari 2023 Vooruitblikken

De boeken van de Britse schrijver Ken Follett kennen een wereldwijd verkochte oplage van meer dan 100 miljoen exemplaren. Daar zullen in het najaar nog wat strips bijkomen, want Steven Dupré en Alcante werken aan een stripbewerking van Folletts historische succesroman The Pillars of the Earth uit 1989, in 1990 vertaald als De Kathedraal en in 2007 nogmaals als Pilaren van de Aarde. Van die internationale bestseller zijn alleen al meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Het boek van een duizendtal pagina's krijgt een nieuw leven als een zesdelige stripreeks van elk 80 pagina's, te verschijnen bij Glénat.

Pilaren van de Aarde speelt zich af in de middeleeuwen en is een grondig gedocumenteerd drama over de bouw van een kathedraal in het fictieve Kingsbridge tijdens de woelige periode van de burgeroorlog in de twaalfde eeuw. In 2010 liep er ook een achtdelige tv-serie van Ridley en Tony Scott. Er bestaan ook een gameversie, een platformspel en zelfs een musical van. Een strip bestond tot nu toe nog niet.

Dupré en Alcante werkten al samen aan de jeugdreeks Bolle en albums van Interpol en Pandora Box. De in 1949 geboren Ken Follett heeft al het eerste quasi afgewerkte album gelezen en reageerde volgens Alcante met commentaren als "wonderful artwork" en "absolutely excellent". We laten Alcante het project hieronder verder voorstellen. De previewpagina's van Dupré spreken uiteraard voor zich.

"Het gaat om een groots episch fresco dat zich afspeelt in Engeland in de middeleeuwen, gebaseerd op historische feiten waaruit de auteur een verhaal van buitengewone kracht heeft opgebouwd. Terwijl een burgeroorlog het land verscheurt na de dood van de koning, die geen wettige erfgenaam had, volgen we de fascinerende verstrengelde lotgevallen van een bescheiden bouwmeester met grote dromen, een behendige wees met een groot geheim, een gevallen en wraakzuchtige dame en een charismatische en ambitieuze priester gedurende een periode van vijftig jaar waarin een kathedraal zal worden gebouwd. Op het menu: passie, liefde, geloof, drama, wraak, verraad, gevechten, geheimen, bouwplaatsen, moorden, moed, dood, leven, zelfopoffering, veerkracht,... Alles wat ik leuk vind staat in deze roman! We leren ook veel, want de auteur heeft veel onderzoek gedaan naar de middeleeuwen en laat ons het beleven alsof we er zelf bij waren, vooral de overgang van Romaanse naar Gotische architectuur."

Na Pilaren van de Aarde schreef Ken Follett nog drie andere romans die inmiddels tot de Kingsbridge-saga horen. Brug naar de Hemel, Het Eeuwige Vuur en De Schemering en de Dageraad verschenen als de delen 2, 3 en 4 bij uitgeverij Boekerij. In september wordt deel 5 verwacht.