De Leukebroeders brouwen weer

7 februari 2023 Vooruitblikken

In 1976 bedachten Peer Coolen en Uco Egmond voor het stripblad Eppo de komische reeks De Leukebroeders, over kloostermonniken die het goedverkopende Grappistenbier brouwen. Oberon publiceerde in 1980 en 1981 twee albums. In 1994 volgde een uitgave van Big Balloon in de collectie De Blauwe Stripreeks en in 2002-2004 gaf Klein Book Services Erica in de collectie Strip Reeks nog eens drie albums uit, waarvan de eerste twee heruitgaven zijn van de Oberon-albums.

Tot 1985 verschenen er 158 gags in Eppo en in 2009 maakte de reeks een eenmalige comeback in het wederopgestane stripblad. Sinds 2021 kleurt en lettert Arjen Vriezekolk (De Roestige Ridder) zoveel mogelijk oude gags opnieuw in met een integrale heruitgave als bedoeling. Daarnaast werkt hij ook aan nieuwe afleveringen die hij zelf tekent en schrijft. Daarvan verschijnt een eerste album in softcover (9,95 euro), hardcover (19,95 euro met andere covertekening) en als luxe op 100 exemplaren met twee gesigneerde prenten en kunstlederen band en goudfolie van de tekst op de rug. De hardcover komt eind deze maand uit, de softcover en luxe volgen in maart. Het album telt 56 pagina's en verschijnt bij uitgeverij De Rode Eekhoorn met Stribbel Strips als distributeur.

Voor Vriezekolk is De Leukebroeders een blij weerzien, want hij was al eerder betrokken bij deze reeks. Hij legt het hieronder zelf aan je uit: 

"Rond 1985 had ik net een drietal scenariootjes geschreven voor Peter Coolen, de tekenaar van De Leukebroeders op dat moment. Oorspronkelijke bedenker Uco Egmond (van de strip Eppo zelf) had het na een aantal jaren te druk met andere projecten en Peter is toen solo verder gegaan. Helaas kwam er rond de tijd van mijn bijdrage een einde aan plaatsing in Eppo vanwege een andere koers die het blad op ging. Een jaar of drie geleden heeft noodweer voor stevige wateroverlast bij Peter Coolen gezorgd. De map met originelen is daar niet ongeschonden uit gekomen. Ik heb alles gedroogd, gescand en bijgewerkt om weer opnieuw uit te kunnen brengen. Ik kwam tijdens dat werk mijn geschreven verhaaltjes weer tegen en uit nieuwsgierigheid heb ik een nieuw verhaaltje geschreven en getekend. Dit beviel zo goed dat ik met behulp van Uco Egmond aan nieuwe gags ben begonnen. Peter had me toen al de vrije hand gegeven om naar eigen inzicht De Leukebroeders weer nieuw leven in te blazen. Het schaven en schuren en het puzzelen naar de juiste vorm en beeldtaal heeft dus nu tot het eerste album van mijn hand geleid, Rollerklooster."

Hieronder zie je de cover van de uitvoering in harde kaft en de luxe-editie. Daaronder vind je twee complete verhaaltjes van elk twee pagina's.