Terug naar overzicht

Standaard Uitgeverij en Matsuoka in kwartaal 1 van 2022

24 november 2021 Vooruitblik

Het eerste kwartaal van 2022 voor Standaard Uitgeverij is als vanouds redelijk omvangrijk. Helaas is het nog te vroeg om daarvan alle covers te kunnen laten zien. Details over prijzen, uitvoeringen en de complete titels vind je via Te verschijnen. Een overzicht vind je hieronder. Van imprint Matsuoka is er ook een van de laatste integrales van Piet Pienter en Bert Bibber.

De Avonturen van Urbanus 197 (januari)

"Cesar en Eufrazie voeren een toneelstuk op over de ontstaansgeschiedenis van het Japanse gelukskatje of maneki neko, maar vergeten daardoor Urbanus’ verjaardag. Halsoverkop moeten ze op zoek naar een cadeau. Urbanus ontdekt tegelijkertijd het gelukskatje dat al enkele albums op zijn nachtkastje staat en denkt dat het zijn cadeau is. Maar waarom telt het katje af? Zijn Urbanus’ dagen geteld? Om het zekere voor het onzekere te nemen, probeert Urbanus van het katje af te komen. Maar dat blijkt niet zo simpel. En niet iedereen wil dat het katje verdwijnt! God benoemt Eufrazie tot de beschermer van de maneki neko. Als dat maar goed afloopt..."

F.C. De Kampioenen: De Kampioentjes Presenteren de Veertiende Omnibus (januari)

"Ontdek in deze veertiende omnibus de favoriete verhalen van de Kampioentjes: Kampioentjes Verliefd(deel 66), Supermarkske Is Weer Fit (67), De Pil van Pol (68), Vertongen Vampier (69) en Fernand Gaat Trouwen (70)."

De Avonturen van Robert en Bertrand integraal 4 (februari)

Vierde integrale met de delen 22 tot 28. Deze werden ook al behandeld in ons eigen overzicht van Robert en Bertrand.

Jommeke 308 (februari)

"Jommeke en zijn vrienden vertrekken op kamp. Het feit dat Kwak en Boemel meegaan om te koken, kan de pret niet drukken. Iedereen is blij dat ze eindelijk op kamp mogen. Iedereen? Toch niet helemaal. Saar, het nieuwe vriendinnetje van Annemieke, lijkt wat moeite te hebben om zich te integreren in de groep. Maar ligt dat wel aan haar, of is er meer aan de hand? En ook in het naburige dorp is de spanning te snijden. Jommeke wil weten waarom sommige mensen niet met elkaar kunnen opschieten. Zegeviert de rivaliteit of overwint de vriendschap?"

F.C. De Kampioenen 117 (februari)

"De Kampioenen hebben geen reserveballen meer om te voetballen en de kas is leeg... Balthazar Boma weigert om geld op tafel te leggen, want door een negatief artikel over zijn worsten in Publi Time, dreigt zijn verkoop in te storten. Het ziet er allemaal somber uit voor Boma en de Kampioenen. Tot Boma erachter komt dat zijn concurrent Grootjans de aanstoker is van al die negatieve publiciteit... Boma zint op wraak en voor de uitvoering van zijn diabolische plan heeft hij de hulp van Pol nodig. Maar of het allemaal goed zal aflopen?"

De Rode Ridder 273 (februari)

"Johan en Allis ontmoeten een vreemde snoeshaan die beweert een duivelspenning te bezitten, een muntstuk dat wat er ook gebeurt, altijd naar z'n eigenaar terugkeert. Het lijkt een zegen, maar in werkelijkheid is het een vloek. Wanneer de jongeman de duivelskunsten wil tonen, blijkt het lot hem gunstig gezind. De penning belandt bij Allis. Die is niet onder de indruk. Maar wanneer de snoeshaan de volgende ochtend dood gevonden wordt, heeft Johan alle reden om zich ernstig zorgen te maken..."

Suske en Wiske 361 (februari)

"Wanneer Suske en Wiske een wandeling maken in een onmetelijk oerbos botsen ze op een uitgeputte jongen, Marek, die op de vlucht blijkt voor een gangster. Ze besluiten de vluchteling te helpen en kunnen zijn achtervolger afschudden maar raken daardoor hopeloos verdwaald in het woud. De jongeman belooft hen terug te brengen naar de bewoonde wereld en samen trekken ze verder. Maar gaandeweg ontdekken Suske en Wiske dat Marek iets voor hen verborgen houdt. Als dan ook Sidonia en Lambik ondertussen met de politie een zoekactie ondernemen en er ook daarbij onverklaarbare zaken gebeuren, blijkt al gauw dat er iets helemaal anders aan de hand is. Tot overmaat van ramp leiden de leugens tot een levensgevaarlijk situatie."

Suske en Wiske Junior 7 (februari)

"Tekenaar Charel Cambré en scenarist Kim Duchateau duiken de kindertijd van Suske en Wiske in, en laten hen doldwaze grappen en grollen beleven. Vol verbazing kijken Suske en Wiske Junior samen de wereld in, en beleven ze korte maar krachtige komische avonturen. Wiske bekijkt de dingen op haar manier, Suske op de zijne. De ideale strip voor jonge lezers, van twee ervaren striprotten met een geweldig gevoel voor humor."

De Wereld rond met de Kiekeboes 4 (februari)

"Naar ondertussen goede jaarlijkse gewoonte verschijnt een dubbelalbum van de KiekeboesDe Wereld rond met de Kiekeboes bevat naast een reisdossier ook de albums De Aqua-rel (deel 82) en de gerestaureerde versie van Haaiman (deel 58)."

De Avonturen van Urbanus 198 (maart)

"Circus Ravioli is in Tollembeek! Urbanus wordt uit het publiek gepikt om mee te doen met een spectaculaire act. Hij wordt door de hele circustent gegooid, maar Urbanus is voor niets bang… Tot plots twee clowns voor hem staan. Urbanus schreeuwt het uit en maakt dat hij wegkomt. De clowns hebben een jeugdtrauma bij hem naar boven gehaald. In zijn kindertijd was hij namelijk met clown Rocco in aanraking gekomen, de hofnar van de koning van Boembaslavië die door zijn wangedrag veroordeeld was tot het eeuwige leven. Hij kon enkel naar de clownshemel, die blijkbaar vol blote vrouwen zit, wanneer hij het land op zijn grondvesten deed daveren van het lachen. Rocco wilde koste wat het kost naar de clownshemel. Voor zijn meest spectaculaire act viel zijn oog op de jonge Urbanus..."

De Buurtpolitie - Echte Verhalen 16 (maart)

Hier is nog geen titel en korte inhoud van beschikbaar.

F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 36 (maart)

"Bieke vindt dat Mark maar eindelijk eens een deftige baan moet zoeken. Mark besluit dat het beroep van privédetective misschien nog wel iets voor hem is. Hij vestigt zich in een kantoor zoals een echte detective en wacht op klanten. In detectiveromans is de eerste klant meestal een mooie blonde vrouw... Bij Mark is het echter Inspecteur Porei die zich aandient. Porei weet te vertellen dat je zonder vergunning niet zomaar voor detective mag spelen... Maar daar is een mouw aan te passen, als Mark de inspecteur helpt met een onderzoek. Sinds enige tijd worden er overal overvallen gepleegd door oude dametjes! De inspecteur staat voor een raadsel. Hij heeft slechts een vaag spoor... En dus schakelt hij Mark Vertongen in om de misdadige oudjes op te sporen!"

Piet Pienter en Bert Bibber integraal 9 (maart)

Deze negende integrale bundelt de verhalen De Zaak BlinksteinOperatie "Diepvries"De Erfenis van Nonkel Bibber en Atoombrandstof Warwinkelarium, oftewel de reguliere delen 34 tot 37. In 2022 verschijnen de laatste drie integrales van de reeks Piet Pienter en Bert Bibber.

De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren integraal 8 (maart)

Start van een nieuwe cyclus binnen De Biddeloo-jaren. Deze cyclus loopt tot het reguliere deel 130 en zal uit zeven integrales bestaan met telkens zes of zeven verhalen. Deze integrales verschijnen in 2022 en 2023. De nummering loopt gewoon door.

Deze integrale bevat de reguliere delen 81 tot 86, om te beginnen is dat het sf-tweeluik De Vluchtelingen en Karpax, de Stalen Man, aangevuld met Het SpookDe Duistere BondgenootDe Zwarte Cobra en De Duivelszee.

Bff's 13 (februari)

"De grappige, de chagrijnige of de gekke vriendin... Welke BFF ben jij? Het dagelijkse leven van de BFF’S wordt geplaagd door bijgeloof. Vooral dat van Murielle. Loop nooit voorbij een zwarte kat met je paraplu open, mors geen zout onder een ladder... Zoals gewoonlijk haalt Murielle alles door elkaar, en het is zo grappig dat noch Jess noch haar andere vriendinnen haar willen verbeteren. Wat zeker is, is dat de meisjes een nieuwe reden hebben gevonden om te lachen als nooit tevoren. O, maar brengt lachen ten koste van een vriendin geen ongeluk?"

Tekenaar Philippe Fenech is een van de twee tekenaars die Idefix, een spin-off van Asterix, tekenen naar de nieuwe animatiereeks. Hun eerste album met drie korte verhalen verschijnt in januari.

Onze Oorlog (maart)

Dit verhaal van Mario Boon liep in voorpublicatie in het stripmaandblad MaXiX.

"Onze Oorlog vertelt het verhaal van de jonge verzetsman Piet Swijsen en Karel Verstoffelt, Oostfronter en bewaker in het concentratiekamp van Breendonk, en hoe ze ondanks hun diametrale andere levenslopen een gemeenschappelijke verstandhouding hebben: de bokssport. Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde getuigenissen van overlevenden van de SS-razzia in Sint-Truiden op 25 mei 1943."

Terug naar overzicht