Saga Uitgaven in maart en april 2023

19 januari 2023 Vooruitblikken

Volgende week vrijdag verschijnen de eerste albums van Saga Uitgaven voor dit jaar. Intussen kunnen we je het programma van maart en april presenteren. In de rubriek Te verschijnen kan je meer details over de uitvoeringen raadplegen en ook previewpagina's lezen.

Het tempo voor de integrales van Bakelandt en Sammy is na hun start gezakt. Oorspronkelijk was het de bedoeling om daar vier delen per jaar van te publiceren. De realiteit verstoorde die plannen echter. Dat heeft enerzijds te maken met de gevolgen van de coronaperiode, de huidige crisistijden, dure papierprijzen en andere ferm gestegen kosten voor grondstoffen, transport en andere, wat bij alle uitgeverijen noopt tot voorzichtigheid. Anderzijds is Saga Uitgaven sinds de start van beide reeksen ook begonnen met andere integrale reeksen. Deze zijn inmiddels afgewerkt (De Minivrouwtjes en Aurora en Ulysses, Centauren), terwijl andere integrale reeksen nog dit jaar naar hun einde toelopen (Chick Bill en De Minimensjes) of nog moeten beginnen (Biebel).

Alwilda 3 (maart)

In januari en februari komen de eerste twee delen uit. Met dit laatste deel van de trilogie worden de avonturen van het rebellerende Vikingmeisje Alwilda afgesloten. De laatste bonuspagina's geven echter prijs dat er een eventuele tweede cyclus komt met Alwilda in een veel later tijdperk.

"Elke legende heeft zijn waarheden. De legende van Alwilda komt uit de diepten van de Baltische Zee in Vikingtijden. Dit is het verhaal van een jong meisje dat in opstand komt tegen de Norglaw, een wet die haar verbiedt te erven of de koning op te volgen. Het is de eerste bekende daad van gewapende opstand door vrouwen in de geschiedenis. Alwilda wordt een walkure (vrije vrouw), gaat de zee op en kiest voor piraterij. Haar oorlogsepos zal eindigen in de legende van Alwilda."

Bakelandt integraal 11 (maart)

Deze integrale bundelt de oorspronkelijke albums De Man met de Gouden Handen, Spinning Jenny, Het Complot, De Zonen van Ramses en De Wraak van Amon-Ra, oftewel de reguliere delen 51 tot 55. Het achtergronddossier staat stil bij onder meer de stripreeks Kowalsky en de Egyptische campagne van Napoleon Bonaparte.

Van deze integrale verschijnt ook weer een luxe met linnen rug en een door Hec Leemans gesigneerde en speciale voor de luxe geschilderde ex libris. In het najaar staat Bakelandt integraal 12 gepland.

Kilometer Nul 2 (maart)

Het ware verhaal van de creatie van de eerste internationale spoorlijn. De trilogie is tegelijk een historisch hoofdstuk als een familiesaga. In februari verschijnt deel 1, in maart en april komen de vervolgalbums uit.

"Mulhouse, 1830. Nicolas Kœchlin, de rijkste man van de Elzas, begint aan een waanzinnig project: de aanleg van de grootste internationale spoorlijn van die tijd: Straatsburg-Bazel. In de jaren 1830 stond de trein nog in de kinderschoenen. Nicolas zal deze uitdaging aangaan met moed, overgave, maar ook met sluwheid en bezetenheid. Dit grote spoorwegavontuur zal het lot van de familie Kœchlin veranderen, maar ook dat van de hele stad Mulhouse en van een streek, de Elzas, waar iedereen zijn dromen najaagt, maar ook speelt om te overleven in de meedogenloze industriële revolutie van de negentiende eeuw."

Kilometer Nul 3 (april)

Slot van de trilogie.

Hollywoodland 1 (april)

Deel 1 van een tweeluik in het jaar dat de beroemde HOLLYWOOD-letters honderd jaar bestaan. Oorspronkelijk stond de naam HOLLYWOODLAND op de heuvel. Voor elke letter van dat woord bedacht Zidrou een verhaal dat zich in de filmwereld van Hollywood afspeelt. Dertien verhalen over uiteenlopende figuren met voor elke letter een lot, opgedeeld in twee albums die zijn getekend door Éric Maltaite, bekend van 421 en Stomp.

Ninn 2 (april)

Nadat Kennes tot nader order is gestopt met het vertalen van de strips die het zelf in het Frans uitgeeft, zwermden verschillende reeksen uit naar andere uitgeverijen. Saga Uitgaven pikt alvast de detectivereeks Shelton & Felter en deze fantasyjeugdreeks Ninn op. Kennes gaf deel 1 uit, Saga Uitgaven gaat verder vanaf dit tweede deel.

"De perrons van de metro van Parijs staan vol met opsporingsberichten: Ninn is verdwenen! Voor de politie is het nog te vroeg om zich zorgen te maken, maar voor Chad en Ulrika, haar twee beste vrienden, is er geen tijd te verliezen: Ninn is in gevaar! Nadat de jonge tiener haar plan heeft verteld om de ondergrondse tunnels te verkennen, proberen ze daar haar spoor te vinden... Helemaal aan het einde van de zwarte lijn, gezeten op haar tijger die als gids dient, heeft Ninn de Grote Verte bereikt: een parallelle wereld die haar alle antwoorden moet geven over haar afkomst. Als het op het eerste gezicht een prachtige wereld lijkt, is het ontvangstcomité veel minder. Stenen reuzen en sombere gedachten willen de plaats beschermen tegen elke indringing..."

Sammy integraal 5 (april)

Eindelijk een nieuwe integrale van Sammy met vier lange verhalen vol met actie en humor en meer dan zeventig bonuspagina's. Deze integrale bundelt in chronologische volgorde de avonturen Baby’s en BlaffersPaniek in het VaticaanLijfwachten in de Ring en Ma Attaway uit de periode 1982-1985, oftewel de delen 17 tot 20.

Het achtergronddossier gaat verder over de strips die Berck voor het weekblad Kuifje maakte, met een grote focus op Hansje. Over Raoul Cauvin staat de redactie stil bij zijn bijdrage aan de reeks Robbedoes en Kwabbernoot met tekenaar Nic Broca, terwijl er bij het weekblad Robbedoes van alles aan de hand was in de woelige jaren 1980.