Peter Pan door Jose Luis Munuera

7 mei 2024 Vooruitblikken

Eind augustus verschijnt bij Dargaud alvast in het Frans het 96 pagina's tellende album Peter Pan de Kensington, een nieuwe romanbewerking door Jose Luis Munuera. De voorbije jaren bewerkte hij ook A Christmas Carol naar Charles Dickens en De Klerk Bartleby naar Herman Melville. Zijn nieuwe strip is echter geen bewerking van het wereldberoemde Peter Pan-avontuur van James Matthew Barrie, tevens onsterfelijk gemaakt dankzij Disney. Het is integendeel een stripversie van The Little White Bird (1902), eveneens verschenen onder de titel Peter Pan in Kensington Gardens (1906). Daarin komt het personage Peter Pan voor het eerst voor, maar in slechts enkele hoofdstukken, en dan nog als een andere versie die we nu hoofdzakelijk kennen.

De voorstelling van uitgeverij Dargaud: "'s Nachts is niets meer hetzelfde. De realiteit vervaagt en de verbeelding neemt het over. Overdag worden de Kensington Gardens in Londen overspoeld door mensen. Als de nacht valt, worden ze een land van wonderen... De zesjarige Maimie Mannering is de weg kwijt in dit immense park nadat de poorten zijn gesloten. Ze kruist het pad van feeën die dreigen 'haar vingertjes op te eten' en ontmoet dan een zekere Peter Pan. Een vreemde jongen, deze Peter. Hij kan vliegen en vertelt Maimie over een 'denkbeeldig land, een eiland waar kinderen niet opgroeien'. Maimie wil graag naar huis. Maar Peter wil dat ze blijft en samen met hem plezier maakt. Samen ontmoeten ze de feeënkoningin en proberen ze een onwaarschijnlijk raadsel op te lossen waarmee Maimie de weg uit het park kan vinden, voordat de dag aanbreekt en ze gevangen zit in het park... voor altijd!

Voordat hij Peter Pan op het toneel bracht in een toneelstuk in 1904 en daarna in de roman Peter and Wendy die in 1911 verscheen, gaf James Matthew Barrie hem in 1902 het leven in een andere roman, The Little White Bird. Jose Luis Munuera bewerkt deze tot nu toe vergeten tekst en biedt een visie op het personage die zowel persoonlijk is als trouw aan het werk van de schrijver."

Volgend project en een vertaling

Lezer Rudy Van den Bergh lichtte ons ook in over een volgend project van Munuera. Hij werkt aan een stripreeks voor uitgeverij Le Lombard met "concerten van de eeuw" als onderwerp. Het eerste album gaat over het legendarische concert van Woodstock uit 1969.

Ook voor Munuera's in het Frans lopende stripreeks Les Cœurs de Ferraille is er goed nieuws. Die zal vertaald worden, maar wanneer precies is nog niet bekend. En bij wie houden we nog even achter de hand. In juni komt deel 3 van de door BeKa geschreven reeks uit in het Frans bij Dupuis. Samen maakten ze al De Blauwbloezen 65: De Oorlogscorrespondent. De reeks speelt zich af in een retrofuturistische wereld in een zuidelijke staat van de Verenigde Staten, waar mensen samenleven met robots die hen bedienen, maar waarbij er problemen reizen. Elk album is een compleet verhaal met andere personages.