Oogachtend in maart 2024 en posters van Joris Mertens

12 februari 2024 Vooruitblikken

Voor uitgeverij Oogachtend is 2024 goed begonnen met de albums Voorwendels en Verhalen van Bernard Tant en De Bondgenoten deel 1 van Brecht Evens. In maart komen er twee titels bij die we hieronder aan je voorstellen. Previewpagina's en meer details over de uitgave vind je terug in de rubriek Te verschijnen.

Uitweg

De in 1985 in Jeruzalem geboren B.Carrot verhuisde in 2006 naar Amsterdam. Daarna verkaste ze naar Brussel om er studies te volgen aan de LUCA school of Arts waar ze cum laude slaagde voor graphic storytelling. Soul Food Comics publiceerde in 2020 haar albumdebuut Alle Dagen Ui na her en der gepubliceerde korte verhalen en illustraties. Inmiddels woont ze terug in Nederland, in Nijmegen. Haar meeste werk is sociaal en politiek geïnspireerd, zo ook Uitweg.

"Magda is een jonge Poolse lerares die graag binnen de lijntjes kleurt. Ze is zorgzaam, verantwoordelijk en heeft haar leven prima op orde. Maar dan raakt ze ongewenst zwanger... In het conservatieve, religieuze Polen is abortus strafbaar. Het taboe is er zo groot dat het onderwerp zelfs niet bespreekbaar is met vrienden en familie. Magda staat er alleen voor. Ze worstelt met haar schuldgevoel en de vele dubieuze oplossingen die het internet biedt. En ondertussen tikt de klok genadeloos verder..."

Josefien en de Wasmachine

Tekstloos albumdebuut in zwart-wit van Sarah Pannekoek.

"Dave is van huis en Josefiens hoofd slaat op hol. Is hij wel te vertrouwen? In de warme, brommende, druipende hoeken van de wasserette beleeft Josefien spannende avonturen en komt ze een stapje dichter bij wie ze echt is."

Een voorstelling in de woorden van Sarah Pannekoek: "Tijdens mijn studie heb ik een tijd in een wasserette gewerkt. Een magische plek; brommende geluiden, flikkerende tl-buizen, statische kleding en vreemde klanten. Terwijl ik de honderdste handdoek aan het opvouwen was, gleden mijn gedachten weg en fantaseerde ik over de verhalen die ik wilde vertellen. Een paar jaar later had ik het druk met mijn animatiewerk. Na lang achter de computer te zitten, snakten mijn handen naar potlood en papier. En opeens waren daar Josefien en haar romances in de wasserette. Ik heb ervan genoten om deze sexy strip te maken vanuit het perspectief van een vrouw. Het was een heerlijke visuele ontdekkingsreis, waarin ik mijn liefde voor striptekenen heb gevonden."

Eind februari geeft Oogachtend ook nog een ander aardigheidje uit: twee verschillende posters van Oostende, dag of nacht, door Joris Mertens, de auteur van Beatrice en Bleekwater. De prijs bedraagt 75 euro per poster en die zijn genummerd en gelimiteerd tot slechts 80 exemplaren. Het formaat is 50 x 70 centimeter.