Meer Galaxa in De Rode Ridder

10 februari 2024 Vooruitblikken

Op 14 februari verschijnt De Rode Ridder 281: De Vleerkoning. Daar zit een gratis poster bij van de spin-off Galaxa die door Romano Molenaar is getekend. Door een tegenvallende verkoop wordt de spin-off stopgezet na deel 6 dat op 13 maart uitkomt. In dat laatste album krijgt Galaxa haar lange haren en duikt ook Demoniah op. Op de poster staat ze linksonder. Intriges die Peter Van Gucht nog kwijt wou in de spin-off zal hij recupereren voor De Rode Ridder die hij al een tijdlang schrijft voor Fabio Bono.

Ook in die laatste Galaxa zal trouwens een poster zitten. De eerste twee cyclussen van de spin-off waren altijd de bedoeling om te laten zien hoe een jongere Galaxa (toen nog met korte haren — een no no voor de fans van De Rode Ridder) uiteindelijk de fee van het licht is geworden. Nadien zouden dan op zichzelf staande verhalen volgen met een tot fee getransformeerde Galaxa, mét lange haren en zoals we haar uit de hoofdreeks kennen. Ze zou zelfs wat voluptueuzer worden, dus wat meer zoals Karel Biddeloo haar oorspronkelijk had ontworpen. Zolang wilden of konden lezers klaarblijkelijk niet wachten en ze lieten nogal massaal de reeks links liggen. In die mate zelfs dat het verlieslatend was en daarom voor Standaard Uitgeverij niet langer houdbaar om de reeks te blijven ondersteunen.

Hoe dan ook maakte het team van deel 6, Gevangen in Waanzin, een waardige afsluiter van de spin-off. En Galaxa zal de komende tijd meer te zien zijn in De Rode Ridder. Van Gucht hierover in Stripmunk: "Allereerst vind ik het doodzonde dat het verhaal hier al stopt. De backstory was helemaal uitgewerkt tot aan de dood van Galaxa en overspande haar jaren als fee, vervolgens haar verbanning naar het rijk achter de toverspiegel, haar relatie met Johan... Goed voor tientallen albums vol spanning en sensatie. Gelukkig kan ik een deel van die story kwijt in de albums van De Rode Ridder, en dat zal niet al byte lang duren."

De inhoud van De Rode Ridder deel 281: "De zoektocht naar zijn stiefvader Aegidius van Trier brengt de Rode Ridder in het middeleeuwse Brussel, waar hij als jonge knaap in een dievenbende zat. Dat zijn ze daar echter nog niet vergeten en Johan wordt alsnog tot de strop veroordeeld. Maar omdat de Rode Ridder een aanslag verijdelde op een patrouille van de burggraaf wordt zijn straf omgezet. Hij krijgt de opdracht de vleerkoning op te pakken, de onbetwiste leider van de onderwereld in Brussel. Helaas is ook de baljuw belast met het onderzoek en die saboteert Johan tijdens het zijne. Tot overmaat van ramp blijkt de vleerkoning steeds op de hoogte te zijn van alles wat er op het hof van de burggraaf beslist wordt én is hij uit op de nieuwe kroon van de Duitse keizer. Het is de taak van de burggraaf om die kroon ongeschonden aan de keizer te overhandigen. Niet veel later vallen op het hof van de burggraaf de eerste slachtoffers en verdwijnt de kroon spoorloos uit de schatkamer. Aan Johan om het web van intriges te ontwarren en de kroon op tijd terug te vinden."

De inhoud van Galaxa deel 6: "Nadat ze haar grote liefde op gruwelijke wijze ten onder zag gaan in Tyriffa keert Galaxa terug naar Dryadalis. Daar wordt ze door Andromeda meteen aangesteld tot eerste zonnedame. Galaxa lijdt echter zwaar onder het verlies van Kammen. Andromeda stopt haar medicatie toe om de pijn te verlichten, maar die heeft een verslavend effect op haar. Ondertussen heeft Frayozir in opdracht van Bahaal Tintor naar de Aarde gebracht om het zwaard uit de buurt van Galaxa te houden. Bahaal is van plan Dryadalis te veroveren en stuurt zijn troepen uit. Ondertussen raakt Galaxa steeds meer onder invloed van de medicatie en is ze niet meer in staat normaal te functioneren. Frayozir ontpopt zich hier tot een onverwachte bondgenoot, tot blijkt dat hij een eigen agenda heeft met als doel Galaxa en Andromeda tegen elkaar uit te spelen. Net als de troepen van Bahaal voor de stadspoorten staan, komt het tot een gewelddadige confrontatie tussen de fee van het licht en de zwaar verslaafde Galaxa..."