Nog een Blake en Mortimer door Jean Van Hamme?

10 mei 2022 Vooruitblikken

Op 22 juni verschijnt deel 2 van de trilogie Het Fortuin van de Winczlavs, een prequel op Largo Winch, door Philippe Berthet en Jean Van Hamme. Het slot wordt volgend jaar verwacht. Intussen is er ook sprake van een vervolg op Edgar P. Jacobs' De "U"-straal dat Jean Van Hamme heeft geschreven voor Christian Cailleaux en Étienne Schréder.

Lees ook: Étienne Schréder, Christian Cailleaux en Jean Van Hamme maken vervolg op Jacobs' allereerste strip De “U"-straal

En we dachten dat Van Hamme met De Laatste Zwaardvis zijn laatste album van Blake en Mortimer heeft geschreven, maar hij is toch weer gevraagd voor nog een avontuur. Daarover zegt hij in een interview van Casemate weliswaar het volgende:

"Ik denk dat mijn manier van verhalen vertellen niet meer past bij de stripverhalen van tegenwoordig. Op mijn drieëntachtigste heb ik niet echt meer ideeën of aanleidingen die me voldoende aanstaan om eraan te beginnen. Ik denk dat ik zachtjes aan helemaal zal ophouden. Ik heb een andere Blake en Mortimer beloofd, maar ik heb geen zin het minder goed te doen dan De Laatste Zwaardvis. Ik heb een startidee dat me bevalt, maar het is nog niet uitgewerkt."

Geen verbeelding meer

Casemate vroeg hem ook wat hij van het laatste Largo Winch-album van Philippe Francq en Éric Giacometti vond dat in november 2021 verscheen.

"Het scenario van het derde album na de mijne is echt niet slecht. Het is het best opgebouwde verhaal en je begrijpt min of meer wat er gebeurt. Maar ik ben erg ontgoocheld dat ze van Largo een zakenman hebben gemaakt die, zoals alle miljardairs, zich interesseren voor de ruimte. Door te handelen als Elon Musk of Jeff Bezos heeft Largo zijn oorspronkelijkheid verloren. Dat verklaart misschien waarom de verkoop zo gezakt is. Dit gezegd zijnde haalt XIII, ondanks het goede werk van Yves Sente die het verhaal van zijn voorouders heeft aangepakt, ook niet meer hetzelfde niveau van verkoop. Men heeft me uitgelegd dat strips niet meer zoals vroeger zijn. Ik zie wat er verschijnt dankzij Casemate. Het barst van de biografieën, waargebeurde verhalen... Er is bijna geen verbeelding meer. Huguette (Van Hammes echtgenote, nvdr) bevestigde me dat als ik vandaag zou begonnen zijn, mijn verhalen misschien niet gewerkt zouden hebben."

Herlancering Guust Flater

Vroeg in zijn schrijfcarrière heeft Jean Van Hamme nog een twintigtal gags geschreven voor Guust waarvan André Franquin er een drietal heeft gebruikt. Daarvoor werd hij naar eigen eggen trouwens heel goed betaald, terwijl zijn naam erbij werd vermeld, wat geen gewoonte was bij andere tekenaars. Casemate vroeg hem wat hij van de overname van Guust door Delaf vindt. Van Hamme beschikt zelf over moreel recht aangaande de reeksen Thorgal, XIII en Largo Winch die hij heeft overgelaten aan andere auteurs. Bovendien kent hij als voormalig manager wel iets van de financiële en juridische wereld.

"De herlancering van Guust is een goed idee. Franquin heeft al zijn rechten verkocht. Zijn enige dochter heeft geld geërfd. Het moreel recht waarop ze zich beroept, geldt voor wanneer men een personage aanpast. Als Philippe Francq en zijn scenarist van Largo Winch een getuige van Jehova zouden maken, kan ik ingrijpen. Vanaf het moment dat men het personage Guust respecteert, valt daartegen niets in te brengen."