Terug naar overzicht

Étienne Schréder, Christian Cailleaux en Jean Van Hamme maken vervolg op Jacobs' allereerste strip De “U"-straal

12 september 2021 Vooruitblik

Eind dit jaar verschijnt nog eens een Blake en Mortimer op scenario van Jean Van Hamme, getekend door het Nederlandse duo Peter van Dongen en Teun Berserik. Hij schreef dat verhaal al in 2017 en moest zijn beurt afwachten. En daarna? Wel, meneer Van Hamme heeft intussen een vervolg geschreven op een andere strip van Edgar P. Jacobs: De "U"-straal, de rechtstreekse voorloper van Blake en Mortimer en Jacobs' eerste volwaardige stripverhaal. Het wordt getekend door Étienne Schréder, die bij zowat alle albums na Jacobs heeft meegeholpen als inkter of decortekenaar. Voor dit vervolgalbum werkt hij samen met Christian Cailleaux, de tekenaar van het Blake en Mortimer-avontuur De Schreeuw van de Moloch. Ze zitten nu ongeveer aan de helft van de 44 pagina's en het album is in januari 2023 gepland.

De "U"-straal verscheen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Belgische stripweekblad Bravo toen Jacobs de vraag kreeg om een nieuwe sf-reeks te bedenken nadat de Duitse censuur strips uit de VS in de ban sloeg. Daardoor verdween Flash Gordon van Alex Raymond uit Bravo en kwam De "U"-straal in de plaats. Een bijzondere, trouwe lezer lijfde Jacobs daarna in om aan zijn eigen reeks mee te helpen. En zo kwam een samenwerking tot stand tussen die lezer, Hergé, en Jacobs voor de reeks Kuifje.

Van Hamme werkte met dezelfde personages uit De "U"-straal een volledig nieuw verhaal uit dat als vervolg te lezen is. Daarin geeft hij een verklaring voor de titel, want dat heeft Jacobs zelf nagelaten te doen in zijn verhaal. 

Bron: Le Figaro

Terug naar overzicht