Nieuwe Guust Flater uitgesteld naar 2023

16 mei 2022 Vooruitblikken

Vandaag kwam de zaak van Isabelle Franquin tegen uitgeverij Dupuis voor de rechtbank. De dochter van André Franquin verzet zich hierbij met klem tegen elke vorm van publicatie (voorpublicatie in Spirou en als album) van nieuwe Guust-gags door tekenaar en scenarist Delaf. Ze beroept zich hierbij op haar moreel recht.

Wie vandaag al een uitspraak verwachte, is eraan voor de moeite. Zo werkt het gerecht niet. Eerst werd naar beide partijen geluisterd en over de ontvankelijkheid van de aanklacht geoordeeld. Hierna wordt een nieuwe datum voorgesteld voor de voortzetting van de zaak dat tot een werkelijk proces kan leiden. Zoiets kan nog maanden duren, gezien de achterstand bij het gerecht en de nakende vakantie.

Hoe dan ook besliste Dupuis al langer dat het de voorpublicatie van de gags opschortte tot er een uitspraak of een concrete beslissing valt. Vandaag heeft de uitgeverij ingestemd om de voorpublicatie en het daaropvolgende album uit te stellen tot 2023 zolang de rechtszaak duurt. Over de grond van de zaak wordt in een later stadium van het inmiddels lopende arbitrageproces geoordeeld.

Advocaat Claude Katz, die voor Isabelle Franquin pleit, uitte voor de rechtbank de hoop dat het album nooit gepubliceerd zal worden, krachtens de wens van Franquin. Dupuis brengt daar ondertekende contracten tegenin die Franquins wispelturigheid in zijn laatste levensjaren over die wens moeten tegenspreken.

Deze keer in de dubbele betekenis: wordt vervolgd...

Lees ook: Petitie voor moreel recht op Guust

(Bron: L'Echo)