Terug naar overzicht

Moderne luchtvaartstrip door Romain Hugault

6 december 2022 Vooruitblik

Onlangs somden we een paar te verschijnen albums en artboeken op van Romain Hugault die alle in vertaling zullen verschijnen bij Silvester. Daar komt nog een extra project bij met een nog niet concreet vastgelegde verschijningsdatum. Voor een volgende strip werkt Hugault samen met een vrouwelijke scenarist die uit de tv-wereld komt en haar eerste strip schrijft. In tegenstelling tot reeksen als Angel Wings en zowat alle andere strips die Hugault tot nu toe heeft gemaakt, duiken we hiervoor niet in het verleden met oude vliegtuigen, maar wordt het een hypermoderne setting met hedendaagse vliegtuigen. De strip is naar het voorbeeld van de kaskraker Top Gun 2: Maverick. De hierbij afgebeelde illustraties zijn trouwens hommagetekeningen van Hugault voor Top Gun die hij als affiches verkoopt.

Tanguy en Laverdure en Buck Danny

Een extra weetje dat we je meegeven: Hugault heeft in het verleden tweemaal rond superbekende luchtvaartreeksen gewerkt. Geen van deze projecten werd werkelijkheid.

In 2005, op zijn vierentwintigste, vroeg Philippe Charlier (de zoon en erfgenaam van Jean-Michel Charlier) hem om een speciaal album te tekenen van Tanguy en Laverdure naar de Franse verfilming Les Chevaliers du Ciel. De deadline voor het album was echter veel te kort. Hugault had toen nog geen professionele stripervaring, kwam net van school af en had enkel luchtvaartillustraties voor vakbladen op zijn palmares. Ook uitgeverij Dargaud zag het niet zitten om zo'n jonkie aan Tanguy en Laverdure te laten werken. Uiteindelijk heeft ervaren rot Renaud Garreta dat album getekend. Enkele jaren later kreeg Hugault opnieuw het voorstel om Tanguy en Laverdure te tekenen, maar toen heeft Hugault zelf geweigerd.

Rond 2008 werkten Hugault en Yann het voorstel uit voor een prequel van Buck Danny, de reeks waarmee beide auteurs opgroeiden. Daarin zouden ze vertellen over de jeugd van Buck Danny in de jaren 1930, maar dan modern verteld en met een vleugje sensualiteit. Uitgeverij Dupuis weigerde dat voorstel. Sindsdien hebben Hugault en Yann meermaals samengewerkt voor de reeksen De Nachtuil (drie delen), Edelweiss (drie delen) en uiteraard Angel Wings (deel 8 op komst). Het prequelproject van Buck Danny heeft Yann intussen aangepast en dat is uiteindelijk Buck Danny Origines geworden. Deel 1 van het tweeluik is eerder dit jaar verschenen en is getekend door Giuseppe De Luca. Het verhaal start na de Japanse verrassingsaanval op de marinebasis Pearl Harbor waarop het de Verenigde Staten betrok in de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Sophie Bogrow, Casemate 163

Terug naar overzicht