Arran-wereld ondergebracht in grotere wereld van Aquilon

5 december 2022 Vooruitblikken

De fantasywereld van Jean-Luc Istins bij Daedalus in vertaling gepubliceerden stripreeksen over de landen van Arran in Elfen, Dwergen, Orks & Goblins en Magiërs is in het Frans inmiddels uitgebreid met een eerste deel van Terres d'Ogon (Landen van Ogon) die te vergelijken zijn met de Afrikaanse cultuur. Daarin komen onder meer rode elfen, een stam gorilla's, zwarte mensen en later ook nog giraffencentauren voor.

Van de eerste cyclus van vier los van elkaar te lezen delen met complete verhalen schreef Istin het scenario voor Kyko Duarte, reeds een trouwe bondgenoot voor de reeksen Elfen en Magiërs. Volgende albums, die om de drie of vier maanden zullen verschijnen, zijn telkens geschreven en getekend door andere auteurs. Aan een tweede cyclus van vier delen is nog niet begonnen, maar er komt wel een derde continent bij naast de gebieden in Arran en Ogon. in de landen van Ynuma kunnen Istin en zijn vriendjes zich amuseren met Aziatisch getinte volkeren en decors. Uitgeverij Soleil, waarvoor Istin als conceptdirecteur werkt, herbergt al deze reeksen en werelden onder de verzamelnaam Le Monde d'Aquilon (De Wereld van Aquilon) waarvoor deze website in het leven is geroepen. In elk van die landen gaat het er even vijandig en bedreigend aan toe.

Wat ooit begon met vijf delen van Elfen is inmiddels een uitdienend universum geworden van op dit moment 85 Franstalige albums, goed voor een gezamenlijke verkoop van drie miljoen exemplaren. In vertaling lopen alle reeksen wat achter door de hoge verschijningsfrequentie in het Frans. Die vijf delen kregen een vervolg met nog eens een cyclus waarin per vijf delen de focus wordt verlegd naar telkens een ander elfenras (witte, zwarte en blauwe elfen, boselfen en halfelfen), door telkens een vast auteursduo. Istin en zijn kompaan Nicolas Jarry fungeren hierbij als beheerders van alle verhaallijnen. Ook Christophe Arleston maakt deel uit van het vaste team scenaristen onder het pseudoniem Marc Hadrien, aangevuld met Olivier Péru en Eric Corbeyran. De personages uit deel 1 komen dus ook voor in deel 6 en vervolgens deel 11, 16, enzovoort. Of die van deel 2 in deel 7, 12, enzovoort. Vervolgens kwamen de spin-offs Dwergen, Orks & Goblins en Magiërs waarbij intriges en personages konden doorlopen of opduiken in andere albums, terwijl alle albums nog wel redelijk los van elkaar te lezen zijn. Het doet denken aan tal van comicreeksen van superhelden die in elkaars reeksen opduiken met gemeenschappelijke intriges en die soms uitmonden in specifieke finales.

Derde continent en cross-over De Oorlogen van Arran

De rode elfen die nu het mooie weer maken in het eerste album van Terres d'Ogon werden al geïntroduceerd in Elfen deel 29, wat nu als een soort prequel geldt voor deze nieuwe wereld. Binnen een jaar tijd zullen de vier delen verschijnen. Deel 2 wordt in het Frans in maart 2023 verwacht. Het is getekend door Alex Sierrà en geschreven door Nicolas Jarry. Istin vroeg dit duo en David Courtois om de gehele volgende wereld van Ynuma te bedenken en grafisch en inhoudelijk uit te werken als leidraad voor de andere betrokken tekenaars en scenaristen. Het tekenaarsteam, dat gedetailleerd en realistisch moet kunnen tekenen, ligt nog niet vast en wordt nog gevormd. De eerste vertellingen zullen ook in vier albums gegoten worden.

Met ineens twee nieuwe werelden erbij valt er toch nog wat te vertellen over de oorspronkelijke landen van Arran. Die reeksen gaan door, maar daarnaast komt er een zesdelige minireeks die één dikke vette cross-over wordt tussen de reeksen Elfen, Dwergen, Orks & Goblins en Magiërs. De titel is er al: Les Guerres d'Arran (De Oorlogen van Arran), niet minder dan een soort Civil War, een roemrijke Amerikaanse cross-over, maar dan in het fantasygenre. In die minireeks zullen personages als Redwin, Brum, Lanawyn, Ora, Athénon, Altherat, Shannon, Belthoran, Kronan en anderen voorkomen die in een episch conflict deelnemen.

Deze cross-over start in maart 2023 en loopt tot oktober 2024 in het Frans. In die periode zullen geen nieuwe albums verschijnen van Elfen en Dwergen. Maar in de grotere wereld van Aquilon zullen er in 2023 wel vijftien albums verschijnen en elf in 2024. Dwergen deel 26 verschijnt pas in november 2024 en dat wordt voor het eerst een langer vervolgverhaal door scenarist Nicolas Jarry dat tot deel 31 zal doorlopen. Vaste tekenaar Pierre-Denis Goux tekent daarvan de delen 26 en 31, de andere albums zullen het werk zijn van zijn Dwergen-collega's Jean-Paul Bordier, Paolo Deplano en Nicolas Demare. Al deze aankondigingen zijn louter voor de Franstalige reeksen. Elfen herneemt vervolgens in 2025 met heel wat nieuwigheden, want de grote cross-over heeft zo zijn gevolgen voor de inhoud van deze reeks. Voor 2026 vindt Istin het nog wat te vroeg om vooruit te blikken. In ieder geval ligt de komende jaren nog heel wat fantasyplezier in het verschiet. Daedalus hanteert maar beter een strak tempo om mee te zijn.

Bron: Charles-Louis Detournay, AcrtuaBD.com