Marc Legendre wint œuvreprijs De Muze

2 november 2021 Awards en prijzen

Gisteren, op Allerheiligen, mocht Marc Legendre op het nieuwe Antwerpse boekenfestival LEES! de œuvreprijs De Muze in ontvangst nemen, een beeldje zonder bijhorend geldbedrag dat jaarlijks wordt uitgereikt door rechtenvereniging Sabam aan een artiest uit om het even welk domein. Dit jaar, en meteen voor het eerst, is de winnaar een stripmaker. Later deze week presenteren we een uitgebreider interview met Legendre, van wie morgen een hommage van Piet Pienter en Bert Bibber verschijnt, getekend door Charel Cambré. Hieronder staat een verslagje van de prijsuitreiking door Martin Hofman.

Allerheiligen en de eerste dag van LEES!, de opvolger van de Boekenbeurs in de Antwerp Expo. De grootste zaal was niet toegankelijk, de andere drie wel. Daar staan wijdverspreid en op respectabele afstand van elkaar de boekenstands. Het publiek was niet talrijk aanwezig. Hopelijk redt deze nieuwe organisatie het de komende jaren, zodat boekenliefhebbers tijdens het vallen van de bladeren naar hun vertrouwde stek kunnen blijven gaan. Marc Legendre werd op het podium van de beurs gevierd als winnaar van de De Muze-prijs. Een weinig bekende carrièreprijs, die bekroond wordt met een bronzen beeldje.

Bekende namen als Arno, Rocco Granata, Will Tura, Jaques Vermeire, Marc De Bel en Pieter Aspe gingen hem voor. Marc vertrouwde me voor de uitreiking toe dat hij nog nooit van deze prijs had gehoord, maar dat hij hem wel in dankbaarheid zou ontvangen. Hij schetste op het podium uitgebreid het stripproductiestelsel waar hij deel van uitmaakt, gaande van de bijdrage van zijn echtgenote Katy tot de uitgever. Hij zette letterlijk iedereen in het zonnetje. Dankbaar besloot Marc dat hij een bevoordeelde partij is in dit complexe systeem.

Hij had het ook over albums waaraan hij bezig is. En dat zijn er niet weinig. Er zijn de vaste reeksen, zoals De Rode Ridder en De Kronieken van Amoras, maar nog heel wat meer projecten. De nieuwe Piet Pienter en Bert Bibber bijvoorbeeld. De erfgenamen van tekenaar Pom hadden eerder aarzelend toegestemd om een nieuw album in de reeks van wijlen hun vader uit te brengen. En ze stelden als voorwaarde dat het bij één album zou blijven, ongeacht het eventuele succes. Er waren ook twee video’s te bekijken van collega’s die hem gelukwensen: Marcel Rouffa en de nochtans in de zaal aanwezige Charel Cambré, die de show stal door voor te stellen het gewonnen beeldje beurtelings bij hem thuis én bij Marc Legendre tentoon te stellen.

Daarna werd er aan de zijde van Charel Cambré en Patrick Cornelis gesigneerd op de stand van Stripwinkel Alex. Onder meer het eerste album van de nieuwe reeks Wardane (van Legendre en Cornelis) werd er verkocht en gesigneerd. Pas morgen is het Piet Pienter en Bert Bibber-album te koop zodat het nu nog niet door het duo Cambré en Legendre kon gesigneerd worden.