Malo Louarn (74) overleden

6 november 2023 Overlijdens

De Bretonse striptekenaar Malo Louarn is op 5 november overleden na een ziekte die al tien jaar aansleepte. Hij werd 74 jaar. Hij schreef en tekende voor zowel Kuifje als Robbedoes verschillende stripreeksen en onderscheidde zich met heerlijk satirische reeksen en albums. Hij werd geboren op 29 april 1949 in Melun.

Na zijn studies klassieke literatuur kwam hij onder de hoede van zijn streekgenoot en leermeester Jean-Claude Fournier, die Robbedoes en Kwabbernoot van André Franquin had overgenomen en zelf heel wat tekenaars uit Bretagne opleidde. Louarn nam deel aan een tekenwedstrijd van Le Lombard en won de eerste prijs. In de jury zetelden André Franquin, Jijé, Hugo Pratt, René Goscinny en Albert Uderzo. Hij mocht voor het weekblad Kuifje tekenen en creëerde de reeks Goulvenn en Folklo. In 1972 en 1973 maakte hij twee verhalen van 30 pagina's en een kort verhaal van 5 pagina's. Toen al greep hij terug op Bretonse folklore en fantasy.

Meteen daarna kreeg hij een voet binnen bij concurrent Robbedoes dankzij z'n leermeester en streekgenoot Jean-Claude Fournier, Louarn kon opnieuw een sprookjesachtige stripreeks in Robbedoes kwijt, Gwennyn, waarvan in 1976 tot 1978 vijf korte verhalen liepen. Met De Kandidaat (1978 in Robbedoes, in 1983 in album verschenen bij Clumzy) en De Vedette (1980, vervolgens in 1986 uitgegeven door Clumzy) waagde hij zich nadrukkelijker aan (politieke) satire in Robbedoes. Na de cliffhanger van De Topschutter van Vodkograd (1981), het vervolg op De Vedette, onderbrak Louarn het lopende verhaal en verdween hij in 1984 uit Robbedoes na een kortstondige gagreeks. Onder de reeksnaam Les Exploits de l'Olympic F.C. gaf hij beide verhalen zelf uit in het Frans en bouwde vervolgens nog een vervolg en slot aan de vierdelige reeks die van 2010 tot 2012 liep.

Hij leverde ook actuele cartoons voor de tv-zenders FR Bretagne en Antenne 2. Voor de Franse krant Ouest-France de opnieuw satirische reeks Rona, over een journalist en een fotograaf waarvan de avonturen ook in Het Belang van Limburg te lezen waren. Den Gulden Engel gaf in 1986-1987 de eerste drie albums uit in het Nederlands. De Franse reeks telt vijf albums tussen 1985 en 1989. In 2008 tot 2011 maakte Louarn met Rona een comeback voor nog een drie verhalen. Voor de Duitse markt creëerde hij Kommissar Gussauge Ermittelt. Hij was ook scenarist van het door Dominique Mainguy getekende gagalbum De Truckers (1995).

In 1987 nam zijn echtgenote Françoise de familieboerderij in het Bretonse Argol over. Hij mocht blijven tekenen en zette zich in voor heel wat landbouw- en bedrijfstijdschriften, gemeenteverenigingen, ontwerper van logo's en mascottes en allround vormgever, karikaturist en tekenaar. Hij was een politiek activist die zich inzette voor Bretagne.

Hij laat vier kinderen na, onder wie zangeres Gwennyn Louarn.