Fantasy-one-shot van Bédu in februari 2024

8 november 2023 Vooruitblikken

Toen een viertal jaar geleden bekend raakte dat de gagreeks De Psy van Bédu en Raoul Cauvin zou stoppen, gaf de tekenaar te kennen dat hij intussen al aan een ander project was begonnen: een heroïc fantasyverhaal dat realistischer getekend en volwassener van toon is dan Hugo, een komische fantasystrip die hij in de jaren 1980 voor het weekblad Kuifje maakte en waarvan vijf albums bij Le Lombard verschenen. Dat project, met de titel SangDragon, is klaar en staat voor 23 februari aangekondigd bij Dupuis, voorlopig enkel in het Frans. Dupuis is er de uitgever van.

SangDragon is een one-shot van 96 pagina's dat ondanks de sombere toon alsnog op een groot publiek mikt. Het was eerst bedoeld als tweeluik tot Bédu's uitgever doorhad dat de tekenaar zich ontzettend amuseerde bij het schrijven van het scenario en er nieuwe elementen aan toevoegde, maar dat het ritme van het verhaal zich meer leende tot een dubbeldik album in plaats van het verhaal op te splitsen. We hebben nog geen previewpagina's, behalve een onduidelijke foto onderaan dit bericht. Volgens insiders, onder meer collega's van Bédu, zien de tekeningen van de strip er fantastisch uit. De cover is er al wel.

Een korte inhoud kunnen we je wel meegeven: "In de hooglanden van Ergwad is koning Arthmel net gestorven. Hij heeft zijn troon nagelaten aan de wrede prins Oghor. Deze laatste is bang dat zijn zus, prinses Hélia, hem van de troon zal stoten en laat haar gevangennemen. Haar enige misdaad? Dat de Pyrize, een mysterieuze steen, haar de schuld geeft van het ontwaken van de draak die het koninkrijk zal verwoesten... De opstandige en temperamentvolle Hélia ontsnapt en neemt de Pyrize met zich mee. Samen met Yoyo, van het Khtolls-ras, gaat ze op weg naar Kohrmor, het land van de draken, om te vechten tegen het verschrikkelijke wezen dat haar volk bedreigt. Ze is niet langer een prinses. Ze is een krijger! En ze gaat tot het uiterste, wars van alle gevaren en verrassingen die haar queeste voor haar in petto heeft."

© foto: Charles-Louis Detournay