Mademoiselle J. gaat verder

21 september 2023 Vooruitblikken

Dit is een update van ons eerdere bericht nadat tekenaar Laurent Verron de puntjes op de i zette.

Nadat we in Ze Noemden Hem Rooie (2017), een one-shot van Robbedoes zónder Robbedoes kennismaakten met Juliette kreeg het door Yves Sente en Laurent Verron bedachte meisje haar eigen stripreeks. Ze Noemden Hem Rooie werd in 2021 opnieuw gelanceerd als Mademoiselle J. deel 1 en tegelijk verscheen bij Dupuis deel 2 dat zich negen jaar later afspeelt, in 1938. Verron en Sente koesterden het plan om Juliette als journalist verschillende momenten uit de twintigste-eeuwse geschiedenis te laten beleven. In andere bronnen lazen we dat deel 3 het laatste album zou zijn, maar dat sprak Verron tegen. Hij meldde ons: "Dit is zeker niet haar laatste avontuur. Ik sta op het punt om aan deel 4 te beginnen, dat zich afspeelt in de jaren 1950. Als het goed wordt ontvangen door het publiek, willen Yves Sente en ik het leven van Juliette voortzetten tot het einde van de twintigste eeuw..."

Net als in intussen heel wat Robbedoes-spin-offs zien we Juliette in deel 3 óók tijdens de Tweede Wereldoorlog terug, maar in dit geval is het een aanleiding voor een zoektocht die zich na de oorlog afspeelt. Het album telt 64 pagina's en de Franse titel luidt Jusqu'au Bout du Monde (Tot het Einde van de Wereld). De vertaling is niet meer voor dit jaar.

De datum is 14 juni 1940. De oorlog is losgebroken en het Duitse leger valt Parijs binnen. Juliette zet haar werk voort als verslaggeefster voor de ondergrondse krant Libération. De jacht op Joden begint al snel en Léa Vollak, Juliettes beste vriendin, wordt samen met haar hele familie gearresteerd. Juliette staat machteloos en moet wachten tot het einde van de oorlog om haar vriendin te redden, die was gedeporteerd en vervolgens als vermist werd opgegeven. En om dat te doen, aarzelt ze niet om tot het einde van de wereld te gaan.

Lees ook: Vroege Robbedoezen