Laatste integrale van De Minimensjes

24 april 2022 Vooruitblikken

Door aanhoudende strubbelingen over de rechten van het allerlaatste album van De Minimensjes, dat in het Frans bij Clair de Lune en niet bij Dupuis verscheen, raakte de laatste integrale van Pierre Serons langlopende komische avonturenreeks almaar uitgesteld. De concrete verschijningsdatum voor de Franse editie is nu toch eindelijk op 26 augustus vastgelegd.

De laatste integrale van De Minimensjes is in meerdere opzichten een must have voor wie volledigheid nastreeft. Dupuis stopte de vertaling namelijk na deel 41, het eerste van de vier gebundelde verhalen. De delen 42, 43 en 44 verschijnen dus voor het eerst in het Nederlands en dan tellen we uiteraard geen illegale uitgaven mee. Ook in het Frans moest de reeks na meer dan vijftig jaar eindigen. Seron was daar helemaal niet mee opgezet. De Vries en zijn kompanen namen in 2010 afscheid van de lezers, maar dat album verscheen dus bij een andere uitgeverij en net zomin in het Nederlands.

Als vanouds bevat de 264 pagina's tellende integrale weer een rijkelijk geïllustreerd dossier. Daarin worden enkele onuitgegeven projecten van Seron voorgesteld. Een van die projecten was een door Seron geplande terugkeer van De Minimensjes, maar dan als gagreeks. Zover kwam het niet, maar uit zijn archieven zijn wel de originelen van deze gags opgevist.

Saga Uitgaven stelt de Nederlandstalige versie wellicht uit naar begin 2023 om eind dit jaar voorrang te geven aan de tweede integrale van Serons andere stripreeks Centauren, mede op vraag van de Spaanse en Franse uitgeverijen die deze productie in vertaling zullen uitbrengen. De eerste integrale van Centauren (184 pagina's) is aangekondigd voor mei en bevat voor een derde niet in Nederlandstalige albums verschenen verhalen. Voor de tweede en laatste integrale van Serons erotisch-komische avonturenreeks De Minivrouwtjes (232 pagina's), die eveneens in mei verschijnt bij Saga Uitgaven, werd eveneens in het archief van Seron opgedoken. Bovenop de drie gebundelde verhalen (die tot op heden niet waren vertaald), staan er ook enkele erotisch getinte korte verhalen in die in parodiealbums en in Robbedoes verschenen. De bonuspagina's bevatten bijna negentig erotische en soms zelfs pornografische illustraties, proefprojecten en potloodtekeningen die Seron voornamelijk voor zijn eigen plezier tekende. Bijna niets daarvan is ooit gepubliceerd geweest.

Hieronder vind je nog een overzicht van alle tot nu toe in het Nederlands verschenen integrales, gepubliceerd in de elfde integrale.