Terug naar overzicht

Kurt Westergaard (86) overleden

18 juli 2021 Overlijdens

De Deense cartoonist Kurt Westergaard overleed op 18 juli. Hij was al langer ziek en werd 86 jaar. De cartoonist werd in 2005 wereldberoemd door internationale reacties op één enkele cartoon waarop hij de profeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband.

Die cartoon tekende hij in opdracht van het Deense dagblad Jyllands-Posten waarvoor Westergaard tussen 1983 en 2010 tekende. Mohammed mag in de moslimwereld niet afgebeeld worden. Uit radicaal-islamitische hoek reageerde men zeer woedend en het leidde in verschillende islamitische landen tot straatprotesten, een boycot van Deense producten en (doods)bedreigingen. Hij stond ook op de dodenlijst van de terreurgroep al-Qaida. Daarom kregen Westergaard en zijn familie jarenlang politiebeveiliging.

In 2008 onthulde de Deense inlichtingendienst dat drie mannen noodplannen hadden gemaakt. Twee jaar kater werd Westergaard in zijn huis aangevallen door een Somaliër met een mes en een bijl. Hij kon zich verschansen in zijn beveiligde badkamer en de politie greep snel in. De dader kreeg tien jaar cel. De cartoonist kreeg na de aanslag twee maanden verlof van Jylland-Posten. Na twee maanden werd deze periode zonder overleg verlengd. Westergaard vatte dit op als een signaal en kondigde aan geen cartoons meer te publiceren.

Westergaard was getrouwd en had vijf kinderen.

Terug naar overzicht