21 of 1671
Kale Kop onder vuur
Hoewel al verschenen in 2018 in het Frans kwam deel 7 van Kale Kop, een jeugdreeks van de Belgische auteurs Serge Ernst en Zidrou, op 9 februari onder vuur te liggen door een Franse zwarte influencer omwille van het vermeende racisme in de strip. Met een hoop uit de context gelichte plaatjes startte ze deze petitie die inmiddels de kaap van de tienduizend ondertekenaars heeft gerond.
Kale Kop vertelt over het moslimmeisje Zita Sayyah die getroffen is door leukemie en in een ziekenhuis woont. Daar beleeft ze allerlei avonturen met medepatiënten, bezoekers en het personeel. De toon is luchtig en nadrukkelijk komisch, maar mikt af en toe ook op een traan. De reeks verschijnt momenteel in het Nederlands bij Silvester nadat Strip2000 de reeks had opgepikt voor een vertaling. Van de elf in het Frans verschenen albums zijn er voorlopig zes delen vertaald. Het eerstvolgende zou dus Goal!, het nu geviseerde album, moeten zijn.
De petitie maakt gewag van de volgende stellingen: "De strip Kale Kop: Goal!, uitgegeven door Bamboo, bevat racistische en vernederende afbeeldingen van zwarte en Aziatische personages. Overdreven donkere huid, grote karikaturale lippen, vernederende scènes voor de zwarte personages... Maar ook een gele huid voor een Aziatisch personage. Dit boek bestendigt raciale stereotypen uit een ander tijdperk en brengt een giftige boodschap over aan kinderen."
De petitie wil een onmiddellijke terugtrekking van verdere verkoop in boekhandels en webshops bekomen, evenals publieke excuses van de uitgeverij, een herziening van hun redactiebeleid en een duidelijke toezegging niet langer inhoud te publiceren dat raciale stereotypen bevordert.
Tegenpetitie
Sinds twee dagen geleden is er deze tegenpetitie gestart, met voorlopig heel wat minder ondertekenaars, die het opneemt voor de stripmakers, hun nobele bedoelingen met hun stripreeks en hun verwezenlijkingen. De bedoeling van deze petitie is om de oorspronkelijke petite in te trekken.
Inleidend duidt de tegenpetitie de stripreeks: "Kale Kop, een stripreeks voor jongeren, is een initiatief van twee auteurs die diep geraakt zijn door en begaan zijn met de zaak van kinderen met kanker. Over een periode van enkele jaren vertelt de reeks over het dagelijkse leven in het ziekenhuis van een klein meisje dat zichzelf Kale Kop noemde omdat ze haar haar had verloren. De toon is teder, educatief en humoristisch, omdat het zo belangrijk is."
De tegenpetitie noemt het initiatief van de influencer niet anders dan "pure censuur". "Betekent dit dat bepaalde etnische groepen niet meer mogen worden vertegenwoordigd? Of op een meer flatterende manier dan anderen? Maar dat zou pas echt racisme zijn! En pure censuur. Met andere woorden, het is contraproductief. De codes van het stripverhaal zijn niet gebaseerd op een waardeschaal: alle personages hebben een grappig postuur, soms een grappige manier van spreken, kwaliteiten, fouten, ze zijn ten diepste menselijk, ongeacht hun kleur of afkomst."
Voorts somt de tegenpetitie op dat de auteurs al meer dan tien jaar lang op vrijwillige basis kinderen in ziekenhuizen bezoeken, hun albums signeren en hun tijd en energie delen met de zieke kinderen, hun familie en het verplegend personeel. Uitgeverij Bamboo verbindt zich er op hun beurt al jarenlang toe om jaarlijks honderden albums gratis aan ziekenhuisafdelingen voor zieke kinderen te schenken. "Al meer dan tien jaar zijn kinderen, hun familie en het verplegend personeel dolenthousiast over deze elfdelige reeks, die ervoor zorgt dat ze niet langer geïsoleerd zijn (want kinderkanker is bijzonder beangstigend), dat ze er vrijer over kunnen praten, onderling en daarbuiten, en dat ze angst en wanhoop kunnen verdrijven gedurende de tijd die nodig is om te lezen."
De petitie roept op tot solidariteit met de auteurs. "De auteur van de petitie heeft waarschijnlijk niet de tijd genomen om meer te weten te komen, of zelfs om het hele album te lezen... Wat zij heeft gedaan, doet pijn en kan nog meer pijn doen. Het is tijd om solidariteit te tonen met Zidrou en Serge Ernst, de auteurs van Kale Kop — en met hun uitgever, die specifiek wordt geviseerd in deze klacht — wiens diepgaande vriendelijkheid en vrijgevigheid nu met voeten worden getreden. We zijn ook solidair met de kinderen en hun families die verstoken zouden kunnen blijven van een van de weinige culturele ondersteuning die dit onderwerp behandelt! Het is misschien goed om te herhalen: de inhoud van dit boek kan op geen enkele manier als racistisch worden omschreven."
21 of 1671