Jan Vriends nieuwe Stripmaker des Vaderlands

24 september 2023 Algemeen

In navolging tot de functie Dichter des Vaderlands kent Nederland sinds 2017 een Stripmaker des Vaderlands met de bedoeling om strips meer onder de aandacht te brengen, onder meer door projecten en activiteiten te lanceren. Margreet de Heer bekleedde de functie tot 2020 en zij had het doel om strips op de literatuurlijst van middelbare scholen te krijgen. In 2018 leidde dat tot een leeslijst met graphic novels en bijkomend lesmateriaal. Haar opvolger Herman Roozen wilde meer strips in bibliotheken. Hij maakte onder meer een reeks strips in dichtvorm naar het voorbeeld van de oude centsprenten. Zijn termijn loopt eind dit jaar af. Op 1 januari is het de beurt aan Jan Vriends die tot en met 2026 de Stripmaker des Vaderlands zal zijn. Hieronder lees je het persbericht met een uitleg over het doel van Jan Vriends en een voorstelling van de stripmaker die onder meer Brugpieper Roos Vink tekent.

“Strips, een serieuze zaak!"

Onder het motto "Strips, een serieuze zaak!" wil Vriends het veelzijdige en bijzondere vak stripmaken onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk publiek, en organisaties inspireren om met stripmakers samen te werken. 

"Stripmaken is een prachtig vak, een soms arbeidsintensief ambacht", aldus de derde Stripmaker des Vaderlands. "Het is een mooi beroep dat meer op waarde geschat mag worden. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal komt kijken bij de productie van één simpele strippagina." Daarom wil hij een zo groot mogelijk publiek laten kennismaken met het bijzondere en waardevolle vak stripmaken. "Oftewel: het bedenken, ontwikkelen, componeren, kadreren, decoreren, schetsen, acteren, clean-uppen, striptekenen, inkten, digitaliseren, kleuren, letteren, vormgeven en publiceren van een strip." Vriends gaat dat doen door vanaf januari inspirerende lezingen te geven. Meer over zijn presentatie vindt u hier.

Jan Vriends is onthuld als nieuwe Stripmaker des Vaderlands tijdens het Stripfestival Breda op zaterdag 23 september. Hij heeft daar het tekenpotlood symbolisch overgenomen uit handen van zijn voorganger Herman Roozen. Hij zal ook, in navolging van Herman Roozen, voor in ieder geval drie jaar op rij De Dag van de Stripmaker organiseren. Dit evenement is toegankelijk voor publiek. De eerste staat gepland in oktober 2024.

Wie is Jan Vriends?

Jan Vriends (1970) maakt strips sinds zijn kleutertijd. Hij publiceert zijn eerste betaalde strip in 1994 in maandblad Webber. Sindsdien produceert hij onafgebroken strips voor soms meerdere tijdschriften, waaronder Fancy, Zo Zit Dat, het Algemeen Dagblad en tijdschrift Tina. Voor Tina maakt hij sinds 2007 wekelijks de strip over brugpieper Roos Vink en in 2013 bedenkt en ontwikkelt hij de nieuwe Tina-strip: een redactiestrip over een vrolijk meisje dat met vrienden thuis het tijdschrift maakt. Zowel Roos als Tina zijn razend populair onder de duizenden lezers van tijdschrift Tina. Jaarlijks mag Vriends twee dagen lang non-stop handtekeningen uitdelen tijdens het drukbezochte Tina Festival.

In zijn vrije tijd maakt Jan Vriends theater, muziek en natuurlijk ook strips rond het personage Janjaap. Deze verhalen zijn deels autobiografisch. De afgelopen twee jaar werkte hij aan het verhaal De Kosmonaut, waarvan delen worden voorgepubliceerd in de tijdschriften Zone 5300 en Brul! In het voorjaar van 2024 verschijnt dit verhaal in boekvorm.

De periode van Herman Roozen

Herman Roozen is Stripmaker des Vaderlands sinds 2021 en kan terugkijken op een geslaagde termijn als ambassadeur van de strip. Met zijn slogan "Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!" heeft hij de grote diversiteit aan strips laten zien. Hij is gestart met de Dag van de Stripmaker, een dag waarop stripmakers bij elkaar komen om van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen. De eerste twee edities in zijn thuisstad Coevorden werden met veel enthousiasme ontvangen door de beroepsgroep. De Dag van de Stripmaker zal onder de nieuwe Stripmaker des Vaderlands zeker een vervolg krijgen.

Daarnaast heeft Roozen zichzelf op de kaart gezet met zijn centsprenten, waarmee hij het grote publiek op de hoogte hield van zijn wedervaren en actuele gebeurtenissen.