FabCaro nieuwe scenarist voor Asterix 40

20 december 2022 Vooruitblikken

Op 26 oktober 2023 verschijnt het veertigste album in de reeks Asterix. Na vijf avonturen door tekenaar Didier Conrad en scenarist Jean-Yves Ferri staat deze laatste zijn plaats even af voor een nieuwe scenarist. Fabrice Caro alias FabCaro schreef namelijk deel 40 zodat Ferri een pauze kan nemen en zich wijden aan een tweede album van zijn niet-vertaalde, satirische vertellingen over de Franse oud-president Charles de Gaulle. In 2007 publiceerde Dargaud met De Gaulle à la Plage een eerste album, dat een groot succes kende in Frankrijk. FabCaro springt enkel in voor deel 40. Daarna is het de bedoeling dat Ferri weer deel 41 schrijft.

Asterix is en blijft big business. Sinds zijn eerste verschijning in 1959 in het Franse weekblad Pilote en een eerste Franstalige album in 1961 zijn er al avonturen verschenen in 117 talen en dialecten. De teller staat inmiddels ook op 393 miljoen verkochte albums wereldwijd.

Hieronder staat een teaserpagina voor deel 40, dat niet in het album zal opgenomen worden. Inhoudelijk vertelt het nog helemaal niets, noch is de titel ervan bekend. Na het reisverhaal Asterix en de Griffioen (deel 39) vereist de traditie wel dat Asterix en Obelix in hun volgende avontuur in en rond hun dorp blijven, "maar niet helemaal" aldus bijkomende informatie. Ook zouden stamhoofd Heroïx en zijn vrouw Bellefleur een grotere bijrol vertolken. Het scenario is volledig klaar en Conrad is momenteel de potloodtekeningen aan het voltooien. Hierna wacht het inkten en inkleuren. De titel is nog niet gekozen.

Wie is FabCaro?

De persdienst van Les Éditions Albert René gaf ons de volgende biografie van de interimscenarist: "Fabrice Caro, alias FabCaro, is stripauteur en romanschrijver. Uit zijn omvangrijke œuvre sinds 1996, noemen we Le Steak Haché de Damoclès (2005), La Bredoute (2007), On n’est pas là pour Réussir (2012). Het succes kwam in 2015, met het album Zaï Zaï Zaï Zaï, dat de Franse Prix Landerneau prijs Coup de Cœur kreeg. In hetzelfde jaar kreeg het de Prix Ouest France Quai des Bulles en later nog talloze andere prijzen. Zaï Zaï Zaï Zaï werd in 2020 door François Desagnat bewerkt voor de film. In 2016 schrijft FabCaro het scenario voor de nieuwe avonturen van Gai-Luron (Lobbes), getekend door Pixel Vengeur (Fluide Glacial). In 2018 verschijnt een ander veelgeprezen werk, waarin absurdistische humor wordt gemengd met sociale satire: Moins qu’Hier (plus que Demain). Zijn roman Le Discours (2018) werd in 2020 voor film bewerkt door Laurent Tirard. In 2021 publiceert Fabrice Guacamole Vaudou, een humoristische fotoroman over de geflipte comedian Eric Judor."

We vullen hierbij nog aan dat FabCaro ook de scenarist is van de drie albums van Olivier Blunder's Nieuwe Avonturen, die tussen 2018 en 2021 vertaald raakten bij Arboris en zijn getekend door Serge Carrère. Voorts schrijft hij ook de komische, door Julien/CDM getekende encyclopedie Zéropédia die in vertaling wordt voorbereid door Menlu. In het Frans verschenen daar al twee albums van bij Dargaud. Voor uitgeverij Dupuis schrijft hij de komische western Walter Appleduck voor tekenaar Fabrice Erre.

    In het persbericht staat ook een interviewtje dat we hieronder graag met je delen.

     

    Welkom in ons dorp! Wie bent u en waar komt u vandaan?

    FabCaro: "Ik ben al twintig jaar stripauteur. In die tijd heb ik al heel wat albums gepubliceerd, bij kleine en grote uitgevers. Ik woon — met mijn twee ezels — op het Zuid- Franse platteland, in de buurt van Montpellier..."

     

    Waarom strip?

    FabCaro: "Dat is een jeugdpassie die ik deel met alle auteurs, denk ik. Ik heb altijd graag getekend en geschreven. Als klein kind deed ik niets anders. Ik was ook een gretig lezer. Ik las alles wat ik te pakken kon krijgen. Zelf boeken maken was toen al mijn droom."

     

    Waarom Asterix?

    FabCaro: "Ik ben opgegroeid met Asterix. De Broedertwist was het eerste album dat ik las. Mijn moeder had het toen het verscheen meteen gekocht. Het was liefde op het eerste gezicht. Vervolgens las ik De Strijd van de Stamhoofden, De Intrigant... en al gauw bleef ik alle avonturen lezen en herlezen. René Goscinny heeft me leren lezen en Albert Uderzo leerde me tekenen. Ik weet nog dat ik hele scènes uit de albums natekende. Ik ben de albums altijd blijven lezen en met evenveel plezier als toen."

     

    Hoe verliep de samenwerking met de uitgever?

    FabCaro: "Ik heb nauw contact gehad met Céleste Surugue (de managing director van Les Éditions Albert René). We hebben veel overlegd om het verhaal te finetunen en erover te waken dat de geest en de taal van de serie behouden blijven. Zijn knowhow was van onschatbare waarde."

     

    Anne Goscinny en Sylvie Uderzo, de respectievelijke dochters van René Goscinny en Albert Uderzo, gaven ook wat uitleg over de keuze voor FabCaro. Isabelle Magnac, de executive director van de uitgeverij, laten we ook nog een woordje zeggen.

    • Anne Goscinny: "Asterix verdiende FabCaro, FabCaro verdiende Asterix! Niet om het even wie kan het universum dat mijn vader en Albert Uderzo creëerden betreden. Je moet de intelligentie hebben om je aan te passen, in de voetsporen van de bedenkers willen treden en toch je eigen steentje — in dit geval je eigen greintje dwaasheid — aan het bouwwerk bijdragen. Een hele uitdaging!"
    • Sylvie Uderzo: "Ik kende FabCaro natuurlijk al. Hij beseft dat hij een grote verantwoordelijkheid heeft. Hij moet zich aanpassen aan het universum dat René Goscinny en mijn vader hebben gecreëerd. Ik wacht af tot het album klaar is, maar onze discussies waren constructief. Een nieuwe scenarist betekent ook vers bloed."
    • Isabelle Magnac: "Asterix is een œuvre met een unieke erfgoedwaarde. Het is een eer dat Albert en Sylvie Uderzo en Anne Goscinny ons dit œuvre hebben toevertrouwd. Het is nu onze verantwoordelijkheid om het te laten voortleven, met het grootst mogelijke respect voor het erfgoed en de waarden van de makers."

    Anne Goscinny is een van de erfgenamen die een vinger in de pap te brokken heeft voor editoriale keuzes omtrent Asterix. Om Ferri voor één verhaal te vervangen werd een soort casting georganiseerd waarbij de uitgeverij haar drie synopsissen voorlegde. Ze waren niet ondertekend om haar niet te beïnvloeden. Zij vond een van de synopsissen er met kop en schouders bovenuit steken en dat was die van FabCaro. Ze vergelijkt diens soms afwijkende humor met dat van het Amerikaanse satirische stripblad Mad, waar haar vader dol op was.

    Didier Conrad en Jean-Yves Ferri over Asterix deel 40

    Conrad werd gevraagd hoe het hem bevalt om te werken met een nieuwe kompaan en welk effect dat heeft op de gewoontes die Ferri en hij hadden ontwikkeld. Veel wijzer maakt hij ons echter niet over deel 40. 

    Conrad: "Met Jean-Yves samenwerken is een groot genoegen! Met FabCaro werken is net zo geweldig! Allebei hebben ze een grenzeloze fantasie. Het is geweldig leuk om hun verhalen vorm te geven en het komende verhaal heeft heel wat leuke verrassingen in petto!"

     

    Ferri mocht dan weer uitleggen waarom hij deel 40 niet schreef.

    Ferri: "De combinatie '40?' en 'Galliërs?' herinnerde mij aan het 'de Gaulle'-album dat ik al heel lang in m’n achterhoofd had en dat zich afspeelt in 1940 in Londen... Sinds ik hieraan werk heb ik te weinig tijd om voor onze kleine Galliër het mooie verhaal te bedenken dat hij verdient. Maar ik weet dat FabCaro een geweldig avontuur met veel humor en verwikkelingen voor u heeft bedacht. Ik heb zelf ook nog een paar ideetjes voor komende avonturen."

    Asterix in het Middenrijk en bij de Britten

    Behalve deel 40 staan er ons in 2023 nog wat extra releases rond Asterix én Idefix te wachten.

    Op 1 februari zou de vijfde langspeelfilm in de bioscoop te zien moeten zijn met de titel Asterix & Obelix in het Middenrijk. Daarin reizen Asterix, Obelix naar het oude China. Het is elf jaar geleden dat ze nog eens als live action-film op het witte doek te zien waren. Guillaume Canet schreef en regisseerde de film en hij vertolkte zelf Asterix. Gilles Lelouche kruipt in de huid van Obelix. De rest van de cast bestaat uit Aziatische acteurs en Franstalige celebrities, zoals Vincent Cassel als Julius Caesar, Marion Cotillard als Cleopatra en de Belgische zangeres Angèle als Walhalla. Ook voetballer Zlatan Ibrahimovic speelt een gastrolletje. In de Nederlandse versie zijn de stemmen van onder meer Frank Lammers (Undercover) en Buddy Vedder (Goede Tijden, Slechte Tijden, Holland's Got Talent) te horen.

    Het verhaal van de film: "Het is het jaar 50 voor Christus. De keizerin van China is na een staatsgreep door de verraderlijke prins Deng Tsin Qin gevangengenomen. Met de hulp van de Fenicische koopman Finalthesis en haar trouwe lijfwacht Mei Wei vlucht de enige dochter van de keizerin, prinses Sass-Yi, naar Gallië. Daar zoekt ze de dappere krijgers Asterix en Obelix, die dankzij hun toverdrank over bovenmenselijke krachten beschikken. De twee onafscheidelijke helden schieten de prinses maar wat graag te hulp om haar moeder te redden en haar land te bevrijden. En zo begint hun grote avontuur op weg naar China. Maar Julius Caesar en zijn machtige leger zijn ook op weg naar het Middenrijk, hongerig naar een nieuwe overwinning..."

    Twee weken na de bioscooprelease, met name op 15 februari, ligt het geïllustreerde album naar de film in de winkel. Ook deze keer is dat weer getekend door Fabrice Tarrin na Het Geheim van de Toverdrank (2018) dat naar de gelijknamige animatiefilm was gemaakt. Voor Asterix: Het Middenrijk tekende Tarrin paginagrote illustraties waarbij teksten het verhaal van de film samenvatten.

    Op 23 mei komt een nieuwe, jaarlijkse speciale editie uit van een oud Asterix-album. Deze keer is de keuze gevallen op Asterix bij de Britten. De inkleuring en lettering van het album is volledig gerestaureerd en er is een dossier van 16 pagina's aan toegevoegd. Dit is een eenmalige uitgave van de special. Tegelijk verschijnt Asterix bij de Britten ook zonder dossier als herdruk nummer zoveel van het album.

    Idefix in 2023

    Van de stripreeks Idefix en de Onverzettelijken zijn al twee albums met korte verhalen verschenen in het Nederlands. In het voorjaar van 2023 komt deel 3 uit, in het najaar gevolgd door deel 4. De verhalen zijn bewerkingen van de animatiereeks die in 2021 werd gelanceerd en sinds september 2022 ook op de Vlaamse tv is te zien. Idefix en enkele andere dieren spelen de hoofdrol in de stad Lutetia (Parijs) voordat het hondje Asterix en Obelix leerde kennen. Het eerste seizoen telt 52 afleveringen. Eind 2023 start seizoen 2 op de Franse tv.

    Philippe Fenech (BFF's) en Jean Bastide (Bollie & Billie) zijn de tekenaars van de korte stripverhalen in Idefix en de Onverzettelijken. Door het succes van deze stripreeks kregen ze inmiddels versterking van David Etien (Rommelgem, De Vier van Baker Street, Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht) die nu eveneens zijn deel van de korte verhalen tekent.

    Aan deel 5 wordt momenteel gewerkt. Dat zal voor het eerst een lang verhaal zijn dat speciaal is geschreven voor de stripreeks en dus niet voor de animatiereeks. Daarin ontmoet idefix een beroemde druïde, die hij nog niet kende.

    © afbeeldingen: Les Éditions Albert René / Goscinny / Uderzo

    © portretfoto's: Christophe Guibbaud