Daedalus en Diedeldus in januari 2023

20 december 2022 Vooruitblikken

Veranderingen bij uitgeverijen en hun distributeurs resulteren dezer dagen in laattijdige aankondigingen. Van Daedalus en het jeugdlabel Diedeldus kunnen we inmiddels de te verschijnen albums van januari aankondigen. Februari en maart volgen later nog. De titels vind je ook terug in onze rubriek Te verschijnen waar je tevens een pdf kan downloaden. Softcoveredities van albums die in december als hardcover verschenen, sommen we hieronder ook nog eens voor je op.

Bloedkoninginnen: Cleopatra - Koningin des Doods 3

Derde deel van de Bloedkoninginnen-reeks die in het Frans al vier albums telt. Er valt dan ook veel te vertellen over de Egyptische heerseres Cleopatra.

"Tijdens het feest van de vruchtbaarheid, in Rome, voorspelt de Vestaalse maagd een groot onheil voor Caesar. Die neemt de waarschuwing niet serieus want hij heeft zijn handen vol met de temperamentvolle Cleopatra, die hem een zoon heeft geschonken: Caesarion. Die erfgenaam is een steentje in de sandaal van de Senaat, want Cleopatra is een onverzettelijke vorstin, maar een nog veel woestere moeder. Maar dan sterft Caesar en keert Cleopatra halsoverkop terug naar haar Egypte..."

De Dag... 5: De Dag Waarop de Nacht Viel

"Valavond, hartje winter... Parijs wordt geteisterd door sneeuw en ijs. De bezoekers van Clementiens boekhandel — onder wie Naori en Guillaume, die net zijn verhuisd naar de hoofdstad, en Chantal, de schrijfster — raken niet meer thuis. Deze noodgedwongen stilstand is voor elk van hen een uitgelezen kans om herinneringen op te halen aan hun kindertijd, de last van wat hun ouders hun hebben nagelaten, aan hun opvoeding, aan de invloed van ouders en familie op hun leven en keuzes... En dan gaat de storm liggen en maakt de nacht plaats voor een nieuwe dag… en misschien een nieuwe manier om het leven te bekijken en te leiden."

Malefosse - De Complete Editie: Hoofdstuk III

Derde van zes te verschijnen integrales waarin de complete zesentwintigdelige reeks Malefosse gebundeld zal worden. De inhoud van deze derde integrale verscheen niet eerder in het Nederlands. Als vanouds komen de verhalen doorheen het jaar ook in softcover uit. Tegelijk met deze integrale verschijnt deel 9, in maart, juni en september volgen de delen 10, 11 en 12. Hieronder staan de korte samenvattingen van de vier gebundelde verhalen.

"Figeac is een hugenotenstad. De gastvrijheid die pelgrims op weg naar Santiago de Compostela genoten, wordt echter gewaarborgd. Plotseling sterven velen van hen door vergiftiging, slachtoffers van een georganiseerde misdaad, een aanslag op de stad! Pritz, Gunther en Marion worden gedwongen zich met deze zaak te bemoeien.

Gunther en Pritz zijn in Normandië, waar de toekomstige Hendrik IV het katholieke Rouen belegert. Bij gebrek aan mannen en geld krijgt hij misschien hulp van de Engelsen. In het geheim ontstaat het plan voor een huwelijk met... Elizabeth I, 'de maagdelijke koningin'. Tegen dit krankzinnige plan zal de Heilige Liga zijn gewapende arm lanceren, de meedogenloze Manus Dei...

In de zoutmoerassen bij Guérande geniet de jonge Saillé, bijgenaamd “Roetkop”, van de erfenis van zijn moeder. Zijn vader wordt vermoord, en hijzelf wordt ontvoerd. Gunther wil hem gaan zoeken, Pritz heeft andere plannen. In hevige onenigheid gaan ze uit elkaar, maar de twee zaken die hen aangaan, hebben met elkaar te maken...

'De beste manier om van je vijanden af te komen is om vrienden van ze te maken.' Het is niet genoeg om huurlingen te betalen, men moet ook een geweten kunnen kopen. Hendrik wil de hertog van Mercœur, die Bretagne in handen heeft, voor zijn zaak winnen. Gunther en Pritz gaan hun best doen, maar de Manus Dei staat op de uitkijk en jaagt op degenen die hem zouden verraden..."

Malefosse 9

Dit verhaal is ook opgenomen in de derde integrale die in harde kaft verscheen.

"Einde 16de eeuw... Pritz en Marion brengen rustige dagen door op het kasteel van Béduer in Quercy. Niet ver daarvandaan, in Figeac, zijn pelgrims op weg naar Santiago de Compostela het slachtoffer van vergiftiging. Hongerkauwer, bijgenaamd Foert-de-Dood, schijnt achter deze misdaad te zitten, maar Figeac is Hugenoten-gebied, en veel mensen willen niet langer gastvrijheid verlenen aan katholieke pelgrims. Pritz en zijn vrienden hebben geen idee dat deze smerige zaak een voorbode is van nieuwe, veel dramatischer gevechten..."

Pigalle, 1950

Nadat Jean-Michel Arroyo van de luchtvaartreeks Buck Danny "Classic" werd gehaald, nochtans getalenteerder dan de huidige tekenaar, wijdde hij zich aan een one-shot op scenario van Pierre Christin (Ravian) dat in de prestigieuze collectie Vrije Vlucht van Dupuis verscheen... tenminste in het Frans. Voor de vertaling moeten we rekenen op het lef van Daedalus om dit misdaadverhaal in de jaren 1950 uit te brengen.

"Antoine, bijgenaamd Twanne, besluit het landelijke Aubrac te verruilen voor het bruisende Parijs van de jaren 1950. Op zijn achttiende ontdekt hij de verbluffende charmes van Pigalle, en in het bijzonder die van de danseressen van het cabaret La Lune Bleue, waar hij gaat werken. Onder de vleugels van de baas, Beau Beb, maakt hij ook kennis met Voorruit, de boekhouder, Vuist Staaf, de uitsmijter, of Mireille, de sigarettenverkoopster... Maar door zoveel contact met het nachtleven raakt de naïeve jongeman al snel betrokken bij de duistere verhalen van de georganiseerde misdaad, en het geweld zal zijn leven grondig veranderen... Raakt Twanne zijn onschuld kwijt in het opwindende licht van zijn nieuwe leven?"

Sherlock Holmes Society 5

Voorlaatste deel van de reeks, intussen met de zoon van Sherlock Holmes in de hoofdrol.

"Wanneer Liam Holmes de op een na grootste stad van Engeland vernietigt en Londen bedreigt, besluit George V het kwaad bij de wortel uit te roeien. Hij stuurt zijn beste soldaat terug in de tijd om Liams vader te doden. Het enige dat Liam kan doen om de moord te beletten, is zelf ook terugreizen in de tijd. Sherlock Holmes is zich niet bewust van de dreiging en rekruteert Owen Chanes voor zijn stichting, waar Hayden Hyatts, Lynn Redstone en dokter Watson al lid van zijn."

Heksenkind 1

Stedho's door Maxe L'Hermenier geschreven tweeluik Heksenkind komt in Daedalus' jeugdfonds Diedeldus terecht. Daarin verscheen ook al Stedho's Oceaankind. Deel 1 van het tweeuik is een bewerking van de roman door de Franse schrijver Pierre Bottero (1964-2009). Het album verscheen in 2019 in het Frans. In 2022 kwam een tweede album uit met een verhaal dat Maxe L'Hermenier zelf bedacht en met dezelfde figuren uit de roman.

"Jan is de enige van zijn familie die niet kan toveren, want magie gaat over van moeder op dochter! Zijn moeder, zijn zes tantes, zijn grootmoeder en zelfs zijn zusje, Lisa, hebben uitzonderlijke krachten. Maar wanneer een magiedrinker hen een voor een uitschakelt, vraagt Jan zijn vader — die hij niet kent — om hulp. Gaan zij, een stel magieloze mensen, de gevaarlijke magiedrinker kleinkrijgen... en zorgen voor een gelukkig einde voor de hele familie?"

Wunderwaffen 15

"Churchill is ontsnapt aan een V2 die op Londen is gevallen en de twijfels over de stoutmoedige aanval op Wewelsburg zijn van de baan. Wat volgt, is een race tegen de tijd. De Bezoeker heeft eindelijk uitgelegd wat hij verwacht van de Duitsers, de plannen voor Nieuw-Auschwitz zijn een ware verschrikking. Komt de vliegende atoombom van Operatie Gomorra op tijd om de kaarten te herschikken?"

Nu in softcover.

Wunderwaffen Stelt voor: Zeppelin's War 2

De hardcover van dit album had onlangs moeten verschijnen, maar door een misdruk is de release uitgesteld naar een nader te bepalen datum. In januari zou dan vooreerst de softcover moeten verschijnen.

Zeppelin's War speelt zich af in hetzelfde alternatieve universum als Wunderwaffen en Space Reich, maar dan over zeppelins in plaats van (straal)vliegtuigen en raketten. De reeks is gesitueerd in een alternatieve versie van de Eerste Wereldoorlog. Richard D. Nolane schrijft ook deze reeks.

"1916, de dagen van Raspoetin in Sint-Petersburg lijken geteld, ondanks de mysterieuze kracht van de Vril die door hem stroomt. Duitsland besluit in ijltempo een gevaarlijke geheime missie op te zetten om hem Rusland uit te smokkelen. Majoor Hitler zal een super-Zeppelin besturen die op extreme hoogte kan vliegen."

Edgar P. Jacobs: De Doemdromer

Eind 2021 publiceerde Glénat  het enkel in het Frans verschenen Edgar P. Jacobs: Le Rêveur d'Apocalypses, een biografie in stripvorm over Edgar P. Jacobs, de schepper van Blake en Mortimer, met vele fascinerende anekdotes. De vertaling komt uit bij Daedalus, die het 144 dikke album uitbrengt in hardcover (beperkte oplage) en softcover.

De auteurs zijn tekenaar Philippe Wurm (De Rochesters) en scenarist François Rivière. Wurm heeft zelf nog proefplaten getekend voor Blake en Mortimer. Rivière schreef onder meer De PI van Hollywood en Victor Sackville én het Blake en Mortimer-buitenreeksalbum De Bruid van Dr Septimus. Hij was bovendien een persoonlijke vriend van Jacobs. Voor zijn verhaal baseerde hij zich op gesprekken die hij met Jacobs heeft gevoerd en de vele interviews die Jacobs gaf.

In 2012 verscheen al eens een stripbiografie van Jacobs: Het Jacobs-teken, door Louis Alloing en Rodolphe, eveneens vertaald door Daedalus. Dat album verkocht toen erg goed.

Nu ook in softcover.

In de Buik van de Draak 1

Christophe Swal heeft nog niet veel gepubliceerd als striptekenaar, als illustrator daarentegen is hij erg actief voor allerlei bordspelen en een paar kinderboeken. De nieuwe drakenfantasyreeks In de Buik van de Draak, geschreven door Mathieu Gabella (De Beul, De Eenhoorn) is zijn debuut in het Nederlands.

"Draken bewaken schatten, dat is bekend. Maar er is nog iets bijzonders aan de hand met die beesten: tijdens de rui veranderen de schubben van de legendarische reptielen in goud. Door dit wonder, waarvan de oorsprong onduidelijk is, besluit een atypisch drietal de handen in elkaar te slaan: Phylogenos van Esquamate, zoon van verdwenen dracologen, Wei, een Chinees piraat die draken kan temmen, en Udo Von Winkelried, nakomeling van een geslacht drakenjagers dat teruggaat op Siegfried. Die drie mannen besluiten de reusachtigste draak te doden die ooit op aarde heeft rondgelopen. Maar om zo’n enorm beest af te maken en de schat in handen te krijgen die zijn lijf vormt, is er maar een oplossing: het doden... van binnenuit. Ze moeten gaan waar nog niemand zich ooit heeft gewaagd: in de buik van de draak."

Nu ook in softcover.