802 of 1542

Arcadia in 2023

20 december 2022 Vooruitblikken

Lekker makkelijk. Arcadia bezorgde ons de planning voor het volledige jaar 2023. Dat zijn vijf titels, telkens in een oplage van 450 gesigneerde exemplaren (behalve Leonardo op 500 exemplaren) tegen 26,95 euro voor de hardcoveruitvoering met rode linnen rug. Van elk album verschijnt ook telkens een luxeversie met blauwe linnen rug op slechts 50 gesigneerde exemplaren met twee gesigneerde prenten tegen 55 euro. Alle albums vind je terug in de rubriek Te verschijnen waar je ook previewpagina's kan lezen.

Matteo Ricci: In de Verboden Stad (februari)

Na het voltooien van de reeks François Jullien en de vertaling van het one-shot Foucauld geeft Arcadia nieuw werk uit van tekenaar Martin Jamar. Op scenario van Jean Dufaux is Matteo Ricci een nieuw album over het leven van een historische, reizende geestelijke na hun gezamenlijke biografieën Foucauld en Vincent (verschenen bij Dargaud). Speciaal voor de Nederlandstalige versie schilderde Jamar een nieuwe cover.

"Peking, begin zeventiende eeuw. Pater Matteo Ricci, een Italiaanse Jezuïet, werd verliefd op China. Hij kreeg de bijnaam 'de geleerde van het Verre Westen'. De afgelopen achttien jaar heeft hij door het land gereisd om God te dienen. Met respect voor gebruiken en religies die niet de zijne zijn, jaagt hij een droom na: de keizer persoonlijk ontmoeten. Maar de weg is lang en vol gevaar naar de Verboden Stad, het huis van de Zoon van de Hemel... Complotten, paleisintriges, jaloezie en geweld zijn allemaal obstakels die hem in de weg staan. Om nog maar te zwijgen van de problematische rol van Don Herrera, een lid van de Heilige Inquisitie, die alleen geïnteresseerd is in het bekeren van de 'wilden' die hij als Chinezen beschouwt."

De Rochesters (5) (april)

Voorlaatste deel van de reeks die tussen 2002 en 2004 bij Casterman (deel 1 en 2) en Dupuis (deel 3) verscheen, maar na drie delen in vertaling werd stopgezet. Arcadia nam vervolgens de vertaling over vanaf deel 4. Van tekenaar Philippe Wurm verscheen met De Doemdenker bij Daedalus een zeer goede biografie over Edgar P. Jacobs, de schepper van Blake en Mortimer waarvoor Wurm zelf ooit proefplaten heeft getekend. Dufaux raakte verder dan Wurm, want hij mocht effectief twee verhalen van de stripreeks schrijven.

Over De Rochesters deel 5: "Lady Elza Rochester, een romantische jonge vrouw uit de beste kringen, trouwt in een moment van waanzin — of passie, de twee zijn verenigbaar — met de krachtige Jack Lord, een sportjournalist met een slechte gewoonte. Hun huwelijk, hoewel het vonkte, bruiste. Er waren grillen, spijt, een paar domme dingen. Jack en Elza zijn uit elkaar gegaan. Fysiek en feitelijk. Niet emotioneel en in gedachten. Ze ontmoeten elkaar wel weer, vaak zelfs. Het zorgt altijd voor vonken... En een paar lijken."

Gaffel en Gitaar (1) (mei)

Jaarlijks geeft Arcadia uit in hun op nostalgie drijvende collectie Arcadia Archief. Daarvoor put het vaak uit oude weekbladen als Robbedoes en Kuifje om onuitgegeven verhalen in album te publiceren of in vertaling stopgezette reeksen alsnog te voltooien. Marc Hardy is al vele jaren een van de hoofdleveranciers voor de uitgeverij. Na de volledige uitgave van diens reeksen Arkel (geschreven door Stephen Desberg) en De Libellenpatroelje (op scenario van Yann) en een buitenreeksalbum van G. Raf Zerk (met gags van Raoul Cauvin) start in 2023 de albumuitgave van Hardy's Gaffel en Gitaar

Samen met de avonturenreeks Badminton (twee verhalen tussen 1974 en 1980) is de door Mythic geschreven reeks Gaffel en Gitaar een van de debuutreeksen van tekenaar Marc HardyGaffel en Gitaar bestaat uit tien korte en lange verhalen die tussen 1975 en 1979 in Robbedoes verschenen. De twee speurders staan in hun mysterieuze zaken vaak tegenover de sexy en intelligente slechterik Foxy Lady. De reeks heet dan ook voluit Gaffel en Gitaar tegen Foxy Lady. De verhalen spelen zich af in de jaren 1920. In een ervan lopen ze zelfs in Brugge rond.

Een door Hardy ooit voor een nummer van Robbedoes getekende cover werd klaargestoomd voor het eerste deel dat Arcadia publiceert. Het album verschijnt in zwart-wit.

Leonardo: Het Liftgenie (september)

Na een eerste nieuw album in 2022 gaat Arcadia verder met het uitgeven van gags en korte verhalen van Leonardo. Het Liftgenie is de vertaling van het Franse deel 41 dat van 2011 dateert. De scenario's zijn nog van de hand van Bob De Groot. Tegenwoordig is Zidrou de scenarist van de vooral in Frankrijk populaire komische reeks over uitvinder Leonardo da Vinci. Met mondjesmaat zijn nieuwere verhaaltjes ook in het Nederlandse stripblad Eppo te lezen. Turk werkt trouwens aan een nieuw verhaal van Clifton dat meteen zijn laatste zal worden. Het album zou eveneens in 2023 moeten verschijnen.

Melisande (23) (oktober)

In 2019 stopte de komische reeks Melisande, over een knap heksje dat nog school loopt in de middeleeuwen, bij Dupuis na zevenentwintig. De vertaling was toen al lang stopgezet na zestien delen. Sinds 2017 is Arcadia gestart met het vertalen van oude delen, maar ze begonnen pas bij deel 21. Feeën tegen Tovenaars is hun derde vertaling en die is van het Franse deel 23. Dat album bestaat uit gags die samen een groter verhaal vormen.

"Voor het begin van het schooljaar heeft Melusine een briljant idee: zich inschrijven op de school van Melisande! Melisande beseft al snel dat haar feeënnichtje het niet lang zal uithouden in de gevreesde tovenaarswereld, waar schedelboring rijmt op vivisectie en waar de leraren hun tijd doorbrengen met het leren van de kunst van het uitspreken van vreselijke vloeken of het bedenken van rampzalige drankjes. Maar Melusine heeft geen tijd om zich te verkneukelen over het onderwijs wanneer een andere gebeurtenis de school verstoort: steeds meer leerlingen worden ziek. Kunnen ze het slachtoffer zijn van een drug? Maar wie heeft er belang bij om deze nobele instelling te schaden? Het onderzoek wordt gestart en een ware inquisitie daalt neer op de school en de twee nichten..."

802 of 1542