Terug naar overzicht

Einde van Mooie Navels ingezet na scheiding van auteurs

18 oktober 2021 Vooruitblik

Dit is het soort privénieuws dat eerder in roddelblaadjes thuishoort, maar wel met gevolgen voor een populaire en geliefde stripreeks. Na een relatie van vierentwintig jaar scheidde het Canadese koppel Marc Delafontaine en Maryse Dubuc, die ook op professioneel gebied lief en leed deelden bij het uitwerken van hun reeks Mooie Navels. Dubuc verliet een nog steeds terneergeslagen Delaf om in haar eentje haar weg te vervolgen. Die weg leidde naar Brussel waar ze sinds februari 2020 woont.

Nadat Mooie Navels in 2006 debuteerde in het weekblad Spirou (Robbedoes bestond toen al niet meer) werd het ook als albumreeks een eclatant succes. Intussen zijn er acht delen verschenen en twee delen van de prequelspin-off Mooie Navels - Eerste Pesterijen. Er bestonden ook diverse film- en animatieprojecten.

Het valt Delaf ook nu nog zwaar om het over dat met Dubuc gedeelde verleden te hebben. Hoe de toekomst er voor de meiden van Mooie Navels uitziet, weet hij niet. Aan Radio-Canada liet hij het volgende weten:

"Om eerlijk te zijn weet ik het helemaal niet. Dat zal van de evolutie van mijn relatie met Maryse afhangen. Momenteel heb ik er geen plannen mee, maar ik heb de neiging om te denken dat de reeks een dezer dagen zal eindigen. (...) In het begin was Maryse heel aanwezig, vooral zij schreef de reeks. Maar naar het einde toe minder. Ik kan het heel goed zelf voortzetten, maar dat is nog te vroeg om te zeggen. Ik zie er momenteel niet echt een mogelijkheid in, maar wie weet."

Niet lang voor hun scheiding was Delaf begonnen aan een nieuw stripproject waarover hij niet kan uitweiden, behalve dat het een uitdaging is op persoonlijk en professioneel gebied en dat het vereist dat hij uit zijn comfort zone treedt. Dit project kost hem volgens zijn planning drie jaar. In oktober 2022 moet het soloproject groots gelanceerd worden.

Maryse Dubuc op haar beurt verklaart dankbaar te zijn voor het leven dat ze nu leidt, waarbij ze veel kan reizen, mensen kan ontmoeten en compleet andere ervaringen kan opdoen. "Iets dat ik nodig had om mezelf beter te begrijpen", vat ze samen. Zij wenst voor Mooie Navels een ontknoping, een "soort epiloog".

"Persoonlijk vertrouw ik erop dat we een oplossing zullen vinden, een manier om dingen te doen. Ik vind ook dat het uit respect voor de lezers interessant is dat hij tot een echte ontknoping komt, want het laatste album was geen doel op zich."

Bron: Radio-Canada

Terug naar overzicht