Terug naar overzicht

Piet Pienter en Bert Bibber door Charel Cambré en Marc Legendre

16 oktober 2021 Vooruitblik

De integrale reeks van Piet Pienter en Bert Bibber is een groot succes. Enkel bij de luxes van elke integrale zit telkens een door Charel Cambré getekende ex libris. 1 en 1 is 2 en op 3 november verschijnt De Geniale Soepselder, een eenmalig avontuur van Piet Pienter en Bert Bibber door Charel Cambré en Marc Legendre, bij Standaard Uitgeverij. De erfgenamen van bedenker Pom verleenden het duo en de uitgeverij deze uitzondering om een gloednieuw verhaal te maken als hommage aan de stripreeks. In dit artikel geven we je meer uitleg over het album, de vijf verschillende uitvoeringen en in absolute première de cover en een preview van het album. Citaten komen onder meer uit een nog te verschijnen interview van Ronald Grossey voor Stripmunk, de vernieuwde aankondigingsfolder van de groep Standaard Uitgeverij.

In de geest van Pom

Het verhaal speelt zich niet in het heden af, maar is gesitueerd in de jaren 1960. Piet, Bert en Susan zal je dus niet plots met de smartphone naar elkaar zien bellen of facetimen. De bedoeling is een pretentieloos, simpel verhaal in de geest van Pom, waarvoor Cambré en Legendre heel wat richtlijnen en beperkingen kregen opgelegd van de erfgenamen, die nauwlettend toekeken op het maken van de strip. Zo mocht Charel Susan, in de jaren 1950 al een vrijgevochten vrouw, niet te sexy tekenen. We vermoeden weliswaar dat hij op signeersessies voortaan het bijkomende verzoek zal krijgen voor een "Susan in haar bloot gat" na de vele, vele vragen om Wiske, koningin Mathilde of Charel zelf in hun bloot gat te tekenen. De personages spreken elkaar ook gewoon met "ge" en "gij" aan.

Dit is alvast de korte inhoud van het verhaal: "Zakenman Gino Cipolla heeft samen met een geniale soepselder een ophefmakend dieetboek geschreven. Maar tijdens een signeersessie wordt de selder voor de ogen van Susan door twee als konijnen verkleedde valsaards gestolen. Susan, Piet Pienter en Bert Bibber zetten de achtervolging in en weten de selder te bevrijden, maar even later loopt een rare Mongool ermee weg. Gino Cipolla is ontroostbaar, zeker wanneer het losgeld zo waanzinnig hoog blijkt dat niemand in staat is het te betalen. Dat is echter zonder Susan gerekend. Niet dat zij bereid is om het fortuin op te hoesten, maar ze gaat wel met Piet en Bert achter de ontvoerders aan."

Hieronder: de cover en backcover van De Geniale Soepselder.

Vonk

In 2022 verschijnen de drie laatste integrales van Piet Pienter en Bert Bibber bij Matsuoka. Die reeks bestaat uit elf integrales. Het laatste avontuur van het stripduo dateert van 1995. Na meer dan vijfentwintig jaar komt er dus een eenmalig nieuw verhaal. Voor beide heren behoort Piet Pienter en Bert Bibber tot hun kindertijd. Marc gebruikte Poms relativerende commentaren in tekstbalkjes aanvankelijk ook in zijn komische reeks Biebel. Tekeningen van de twaalfjarige Charel bereikten zelfs Pom.

"Nonkel Herman kende Pom vanuit de Vlaamse beweging. Op een van zijn bezoeken aan Pom had hij tekeningen van mij meegenomen. Nonkel Herman vertelde achteraf dat Pom toch onder de indruk was en ik kreeg via hem veel complimenten. Spijtig genoeg stonden die niet op papier. (lacht)"

De vonk voor het nieuwe avontuur hebben we te danken aan het interview dat in de eerste integrale is opgenomen. Marc Legendre hierover:

"Een interview met Pom in een van de eerste integrales zette ons aan het denken. We probeerden ons voor te stellen wat Pom vandaag van een hele reeks hot items zou vinden. De zogeheten voedsel- en andere allergieën, het betuttelende paternalisme, het drammerige van sommige levenswijzen en het aanpraten van schuldcomplexen, de dwingelandij van wat men onder gezond leven verstaat... Uiteindelijk kwamen we uit bij een selder die de redeloze ongerijmdheid van veel dwaze denkpatronen symboliseert."

Hieronder: de eerste zes pagina's van De Geniale Soepselder.

Vijf versies

De Geniale Soepselder verschijnt in vijf verschillende uitvoeringen.

  • softcover, 48 pagina's, 9,99 euro
  • hardcover met extra dossier, 56 pagina's (interview met Charel Cambré en Marc Legendre door Ronard Grossey met extra beeldmateriaal), 14,99 euro
  • luxe met halflinnen band en gesigneerde ex libris, 52 pagina's (inclusief 4 pagina's schetsmateriaal, niet dezelfde pagina's als de bonuspagina's van de hardcover), 225 exemplaren, 65 euro
  • luxe met kaft in suede en gesigneerde ex libris, 52 pagina's (inclusief 4 pagina's schetsmateriaal, niet dezelfde pagina's als de bonuspagina's van de hardcover), 150 exemplaren, 100 euro
  • superdeluxe met alle pagina's in zwart-wit op groter formaat met twee gesigneerde ex librissen, 48 pagina's (zonder bonuspagina's dus), 150 exemplaren, 150 euro

Als je een luxe wil, pols dan bij je winkelier om ze te kunnen bestellen.

Hieronder: de drie ex librissen voor de verschillende luxes. De eerste ex libris zit enkel bij de luxe met halflinnen band en met kaft in suède. De twee andere ex librissen zitten enkel bij de superluxe in zwart-wit op groter formaat.

Hieronder zie je nog eens alle ex librissen die Charel Cambré voor de eerste acht delen van de integrale reeks Piet Pienter en Bert Bibber heeft getekend.

Sus Antigoon

Voor de tekeningen en de inkting kreeg Charel de hulp van Steven Dupré, die hem al hielp voor De Kronieken van Amoras, en Kristof Fagard, voorheen werkzaam bij de Kiekeboes. ook nog in november, meer bepaald 24 november, verschijnt van hetzelfde duo Cambré en Legendre deel 9 in de reeks De Kronieken van Amoras. Dat wordt eigenlijk een prequelcyclus binnen de reeks over de voorgeschiedenis van Sus Antigoon.

De korte inhoud: "Aan de oevers van de Schelde fantaseren Suske en Wiske over Sus Antigoon die er lang geleden op weg naar de Grote Oceaan met de Antverpia passeerde. Wanneer het tijd wordt om naar huis te gaan, hebben ze motorpech. Ze krijgen een lift, maar belanden na een klapband in het water en ontsnappen op het nippertje aan de dood. De droombeelden die ze eerder die dag hadden, duiken weer op. Zullen we eindelijk te weten komen naar wat Sus Antigoon op zoek ging, waarom hij zoveel dronk en hoe het kwam dat hij en z'n mannen op een onbewoond eiland schipbreuk leden?"

Bronzen Adhemar

Vorige week kreeg Charel Cambré nog officieel zijn vorig jaar gewonnen Bronzen Adhemar uitgereikt in het Belgisch Stripcentrum, waar momenteel een expo over zijn werk loopt. Marc Legendre won in 2013 de Bronzen Adhemar.

© foto's: Raymond Lagae

Terug naar overzicht