Terug naar overzicht

Half verhaal van Asterix door René Goscinny teruggevonden

21 oktober 2021 Vooruitblik

Sinds vandaag ligt een nieuwe Asterix in de winkel, nummertje 39 in de reeks, inmiddels het vijfde van het duo Didier Conrad en Jean-Yves Ferri. Eerder deze week kwam er ruis in de streng georkestreerde marketingcampagne. Anne Goscinny, de dochter van mede-Asterix-bedenker René Goscinny, liet in de Duitse krant Der Spiegel optekenen dat ze tussen de documenten van haar vader een onvoltooid verhaal had ontdekt.

Het gaat om twintig als scenario uitgewerkte pagina's van het verhaal Asterix in het Circus (waar vooral wagenrennen werden gehouden) dat na Asterix en de Belgen moest volgen. René Goscinny overleed helaas tijdens de productie van Asterix en de Belgen. De huidige Asterix-entourage was niet op de hoogte. Wat nu met dat onvoltooide verhaal? Medewerker Wouter Porteman had een gesprek van een halfuur met Ferri over het nieuwe album, Asterix en de Griffioen, en hij zag zijn kans schoon om hem de kwestie voor te leggen. Het volledige interview publiceren we maandag of dinsdag. Hieronder vind je alvast het fragment over Asterix en het Circus.

Asterix in het Circus

Ik zal het nog één keer proberen. Wordt de titel van het volgende album toch nog Asterix in Nederland (in principe de oude Batavieren of Friezen) of komt Asterix in het Circus er nog tussen?

Ferri: (bulderlach, gevolgd door lange stilte waar er blikken worden uitgewisseld met de meeluisterende persdame) "Tja, het hele circusverhaal. Ik heb dit nieuws, net zoals de rest van de wereld vernomen, via de pers en de sociale media. Ik wist helemaal niet dat er nog onontdekt werk van Goscinny was."

 

Komaan, dat kan je me niet wijsmaken. 

Ferri: "Toch is het zo. Pas morgen (donderdag 21 oktober, nvdr) kan ik het bewuste scenario  zien en lezen." (stilte) 

 

En ik die dacht dat die ‘toevallige’ vondst naadloos paste in deze grootse marketingcampagne om alle ogen van elke stripliefhebber naar Asterix te doen richten. Een nieuw album of een ontdekking van een vintage scenario, het gaat uiteindelijk beide over het product Asterix en de daaraan verbonden verkoopcijfers.

Ferri: "Wat wil je dat ik zeg? Het is Anne, de dochter van René Goscinny, die het nieuws de wereld heeft ingestuurd. Morgen reis ik naar Parijs waar we elkaar zullen zien. Ik ben wel benieuwd. Enerzijds zal het een tekst zijn die geschreven is midden jaren 1970 met alle couleur locale van toen. Ik vraag me echt af in welke mate die nog bruikbaar zal zijn. Anderzijds is het wel een Goscinny. Het wordt hoe dan ook mijn beslissing niet wat er mee zal gebeuren. Ik weet zelfs niet of ik er aan zal werken. (stilte) Normaliter vertrekken Conrad en ik altijd van een maagdelijk wit blad dat we opvullen met onze ideeën."

 

Dat begrijp ik volledig. Jullie zijn al vijf albums bezig jullie eigen verhaal te creëren. En met succes. Jullie Asterix staat er en krijgt een steeds duidelijkere smoel.

Ferri: "Dank je wel. We zijn inderdaad flink bezig onze eigen geschiedenis binnen de reeks aan het schrijven."

 

En wat als men je toch vraagt om het verhaal te vervolledigen?

Ferri: "We zullen eerst eens luisteren wat de plannen zijn met het scenario. Persoonlijk zie ik dat als een project dat volledig naast de hoofdreeks valt. Het wordt hoe dan ook niet evident."

 

Is het dan een optie om het scenario uit te brengen zoals Kuifje en de Alfa-kunst (het laatste, onvoltooid gebleven verhaal van Kuifje)? Hergé stierf tijdens de productie ervan. Het album werd later onvoltooid, zoals het was, uitgegeven.

Ferri: "Dit kan een optie zijn. Misschien zelfs de beste. Maar nogmaals, ik weet nog niet wat er mee zal gebeuren."

Foto: Christophe Guibbaud

Terug naar overzicht