Terug naar overzicht

Dupuis en Graton in februari en maart 2022

24 november 2021 Vooruitblik

Geen nieuwe albums van Dupuis in januari. Het stapeltje voor februari en maart overtuigt meer. Voor meer details per titel verwijzen we je naar de rubriek Te verschijnen, waar we ook Michel Vaillant-uitgever Graton onderbrachten. In het Frans is Graton sinds enkele jaren het eigendom van Dupuis.

Alleen 13 (februari)

Tijgerzielen is het slot van de derde cyclus. Hierna volgen nog twee cyclussen voordat Bruno Gazzotti en Fabien Vehlmann van plan zijn met de reeks te stoppen.

"Dodji stemt toe de test van de Dolle Meester af te leggen. Hij slaagt erin de sleutel te stelen die portalen kan creëren. Hij bevrijdt Melchior, zijn celgenoot, die hem onthult dat hij en zijn vrienden in Fortville ‘tijgerzielen’ zijn. Dat zijn kinderen die weigeren te kiezen tussen de families van Goed en Kwaad en die tussen de twee clans zouden kunnen bemiddelen. Dodji wil zich graag herenigen met zijn vrienden van wie hij al zo lang gescheiden is geweest. Zo zullen ze samen de angstaanjagende ‘oorlog van Limbo’ tegemoet treden!"

Buck Danny: De Integrale 10 (februari)

Deze tiende integrale bundelt twee tweeluiken, oftewel de delen 34 tot 37: Atoomalarm, Het Dodenescadrille, De Blauwe Engelen en De Piloot met het Leren Masker.

"Ook in deze integraal komen actuele kwesties aan bod. Vooral in het eerste tweeluik, dat een van de grootste zorgen van onze tijd behandelt: de gevaren van de atoombom. Het tweede tweeluik zoomt meer in op de psychologie van de personages en de technische hoogstandjes van de apparaten die Hubinon met zorgvuldig realisme tekent. We komen ook de angstaanjagende Lady X weer tegen, die we na wat plastische chirurgie amper nog herkennen. Zij probeert Buck Danny en zijn piloten, leden van de 'Blue Angels', in de weg te staan. Advertenties, covers en illustraties verfraaien deze integraal, die door Patrick Gaumer in een inleidend dossier wordt becommentarieerd."

Buck Danny Origins 1 (maart)

Dit verhaal is het werk van Giuseppe De Luca en Yann en voert een jongere Buck Danny op in een soort prequel als spin-off op de nog steeds populaire luchtvaartreeks Buck Danny. Het tweeluik belooft meer te vertellen over de oorsprong van de befaamde piloot. Het verschijnt in softcover en hardcover en zal 48 pagina's tellen. Voor de hardcover geldt een vooruitbesteladvies. De Luca leverde met het korte verhaal De Laatste Loodjes een bijdrage aan deel 2 van Buck Danny - Kortverhalen en hij is ook de tekenaar van de luchtvaartreeks Normandie-Niemen - Oostfront Squadron. Yann schreef zijn verhaal aanvankelijk voor de spin-off Buck Danny "Classic", maar het kreeg al snel een andere bestemming.

"Juni 1942. De jonge Buck Danny meldt zich aan als Wildcat-piloot aan boord van het vliegdekschip USS Enterprise na de verraderlijke Japanse aanval op Pearl Harbor. Buck krijgt toelating zijn ouders en zijn jongere broer, ‘Microbe’, te bezoeken, maar verneemt dat zijn vader gestorven is... Er is maar één oplossing voor de piloot met het gebroken hart: terugkeren naar zijn eenheid om aan zijn leed te ontsnappen. Maar al snel blijkt dat dat geen goed idee was. Nadat zijn Wildcat is neergeschoten, bevindt Buck zich alleen in het midden van de Stille Oceaan, op een opblaasbare boot en onder een meedogenloze zon. Terwijl zijn herinneringen hem overspoelen, komt een Japanse onderzeeër boven water... Hoe is Buck Danny 'Buck Danny' geworden? De oorsprong van een van de grootste helden van de negende kunst zal eindelijk onthuld worden!"

Team Rafale 9 (maart)

"Tom heeft zich bij het nucleaire vliegdekschip Charles de Gaulle in Polynesië gevoegd om de lancering van vier spionagemicrosatellieten vanop een Myriad-platform uit te voeren. En wat de analyse van de ruimtebeelden daarna blootlegt, is duidelijk: Noord-Korea staat op het punt een nucleaire oorlog te beginnen. Het enige wat ze nog kan tegenhouden is een preventieve aanval op hun lanceerplaatsen..."

Don Bosco - 'n Robbedoes (maart)

Heruitgave van de oorspronkelijke versie van Jijé's biografie van Don Bosco (1815-1888). Het verscheen oorspronkelijk in 1941 in het weekblad Robbedoes in volle Duitse bezettingstijd. Ondanks alle opgelegde beperkingen en papierrantsoenen slaagde de katholieke uitgeverij Dupuis er toch in om maar liefst 150.000 exemplaren van het album te drukken. Het was meteen de eerste bestseller van de stripuitgeverij. Het album raakte massaal verspreid bij lezers en zelfs in kloosters. Toen Jijé na de Tweede Wereldoorlog naar Mexico trok uit vrees voor een Derde Wereldoorlog vond hij zelfs daar in een plaatselijk klooster een exemplaar van zijn Don Bosco.

In 1949 hertekende hij het volledige verhaal en voegde er scènes aan toe voor een nieuwe uitgave. Nu is er opnieuw een editie die de allereerste versie als facsimilé heruitgeeft, met drie stroken per pagina. Een achtergronddossier van Jérôme Dupuis moet oude en nieuwe lezers het belang van dit album duidelijk maken, vooreerst voor Jijé's carrière en bijkomend omdat het album de charismatische Italiaanse priester Giovanni Bosco, die zijn leven wijdde aan de opvoeding van kansarme kinderen, populariseerde.

De Muziekdoos 5 (februari)

"Terwijl ze zich klaarmaakt om Pandoria te verlaten om van een welverdiende vakantie in haar eigen wereld te genieten, ontdekt Nola tot haar schrik dat de deur naar de Hexowereld op slot zit! Is de sleutel uit het slot van de muziekdoos gevallen? Heeft iemand hem gestolen? Het maakt allemaal niet zo veel uit: ze moet iets doen! De jonge heldin zal, met de hulp van haar vrienden Anton, Igor en Andrea proberen een magisch poeder te maken. Alleen daarmee kan de situatie worden opgelost. Helaas mist ze nog één ingrediënt: de veren van de satijnarend. Een beschermde vogel die met uitsterven wordt bedreigd...

Met dit slotalbum van de cyclus laten Carbone en Gijé opnieuw de oneindige mogelijkheden van hun universum zien. Ze maken een avontuur vol wendingen, met dierenbescherming als achtergrondthema."

Bollie & Billie 13 (februari)

Chronologische heruitgave van alle gags.

Bollie & Billie 14 (februari)

Chronologische heruitgave van alle gags.

Michel Vaillant: Korte Verhalen 2 (februari)

In augustus verscheen een eerste album met korte verhalen van Jean GratonMichel Vaillant uit het weekblad Kuifje en daarbuiten. op 2 februari komt deel 2 uit met de titel Seventies. Het concept uit het eerste deel wordt aangehouden met dossierpagina's en een korte inleiding met wat uitleg en soms extra beeldmateriaal die aan de verhalen voorafgaan. Hopelijk doet de uitgeverij deze keer de moeite om nooit in het Nederlands verschenen verhalen deze keer wél te vertalen (zie het reclamestripje voor het schoenenmerk Garbel uit deel 1). Voor de hardcoverversie geldt opnieuw een vooruitbesteladvies.

De voorstelling: "Michel Vaillant werd in 1957 gecreëerd door Jean Graton maar heeft al zijn geheimen nog niet prijsgegeven! Want de beroemdste patroonheilige van de autostrip heeft, naast zijn albums, ook vele niet te missen kortverhalen gepubliceerd... Porsche 917, Ferrari 512, Lola Ford, Parnelli-Offy, McLaren, Ford Capri, BMW 3.O. CSL, Camaro... De familie Vaillant neemt het in deze verzameling verhalen uit de seventies op tegen de crème de la crème van de racewagens in de belangrijkste evenementen van die tijd. Maar dat niet alleen, want Michel en Steve zullen zelfs een Michel Vaillant-team oprichten om jonge Belgische autopiloten in spe de kans te geven te racen... in het echt! Deze kortverhalen van Michel Vaillant en Steve Warson zijn reportages en zelfs getuigenissen van een heel formidabel tijdperk in de autosport, die de fictie overstijgen. Dacht u dat uw Michel Vaillant-collectie volledig was? Nog niet helemaal!"

Terug naar overzicht