Dunnere albums van Suske en Wiske, maar ook meer per jaar vanaf deel 373

7 december 2023 Vooruitblikken

Wie het interview met Wout Schoonis, sinds vandaag op onze site, al las, weet intussen dat er een verandering op til is voor de stripreeks Suske en Wiske waarvan hij nu de hoofdtekenaar is. Een antwoord op een van de vragen luidt: "Het aantal pagina’s per album zal wel minder gaan worden. De uitgeverij wil graag vijf albums per jaar uitgeven, maar dat red ik niet met 48 pagina’s per album. Dit speelt trouwens ook bij andere reeksen, zoals de Kiekeboes en Jommeke. Met duotekenaars werken, zie ik zelf niet zo zitten. Dat is moeilijk qua stijl en lijnvoering bij Suske en Wiske om aansluiting te vinden. Dan moet je al met een soort van stijlboek werken waarin exact omschreven staat welke kleding ze dragen en hoe ze eruit moeten zien. Nu heb ik zelf de vrijheid om wat accenten aan te brengen."

Extra navraag bij Standaard Uitgeverij leerde ons dat het eerstvolgende album met minder pagina's op 17 april 2024 zal verschijnen en dat is deel 373 met de titel Klaartje Wakker. Vanaf dan tellen de albums nog maar 40 pagina's in plaats van 48. Ooit waren het er 56 of nog meer, zoals de verhalen in de befaamde blauwe reeks. Jommeke verschijnt intussen al langer als albums van 40 pagina's. Van beide reeksen verschijnen dan wel vijf delen per jaar.

Ook voor de hardcovers met bonuspagina's van Suske en Wiske komt er een verandering. Deze worden vanaf 2024 niet langer via distributie aangeboden in of via stripspeciaalzaken. Standaard Uitgeverij herbouwde de eigen website met extra webshopmogelijkheden en wil de hardcovers voortaan zelf te koop aanbieden. Omdat onze naam nog steeds Stripspeciaalzaak.be is en de verkoop van die uitvoeringen buiten het circuit van stripwinkels zou verlopen, kunnen we die hardcovers vanaf volgend jaar niet langer vermelden in onze rubrieken Pas verschenen en Te verschijnen.