Afsluiter Natasja-trilogie extra dik en een nieuwe heldin

7 december 2023 Vooruitblikken

In oktober 2021 meldden we nog dat het verhaal Chanson d'Avril (Aprillied), oftewel deel 24 in de reeks Natasja, in de loop van 2022 zou verschijnen. Dat was dan toch buiten François Walthéry gerekend en zijn vele andere projecten voor tal van illustraties, speciale (her)uitgaven van zijn werk en overige samenwerkingen (lees verder onder de afbeeldingen). Bovendien wordt het album dikker dan gewoonlijk: 56 in plaats van 48 pagina's. Bij dat vorige bericht was hij nagenoeg klaar met alle tekeningen in potlood, daarna wachtte het karwei voor het inkten van alle pagina's. Het goede nieuws: van de 54 strippagina's heeft hij er momenteel 52 in inkt gezet. Daarna wachten nog wel enkele verdere stappen, waaronder de inkleuring. Ditmaal met een grotere zekerheid zal het album in 2024 verschijnen, tien jaar (!) na het eerste deel van de trilogie.

Walthéry bewerkte voor deze trilogie, die in 2014 begon met De Blauwe Sperwer en in 2019 vervolgde met In het Spoor van de Blauwe Sperwer, een oud, onuitgegeven verhaal van Sirius. Deze laatste is de auteur van de oude avonturenreeks De Blauwe Sperwer, die tussen 1942 en 1953 in Robbedoes verscheen en tussen 1973 en 1977 een mislukte comeback maakte. We blijven dus nog even in het verleden rondhangen, met de oma van Natasja en de opa van Walter als hoofdpersonages.

Hieronder zie je een oude foto met potloodpagina's van Chanson d'Avril.

Nieuwe heldin

Een van de nevenprojecten van Walthéry is al vijf jaar lang een samenwerking met André Taymans (Caroline Baldwin) voor de nieuwe heldin Sophie Stromboli. Het speciale aan dit project is dat Taymans het hele verhaal heeft getekend, behalve het hoofdpersonage. Die heldin wordt door Walthéry ingevuld, over de potloodversie van Taymans heen.

Walthéry werkte onlangs de laatste figuren uit in inkt. Intussen is de inkleuring van start gegaan en het Franstalige album zou in februari 2024 moeten verschijnen bij Editions du Tiroir. Bij die uitgeverij verschijnen tegenwoordig de albums van Taymans, maar ook van Rubine, een andere reeks van Walthéry in samenwerking met andere tekenaars. Tegenwoordig is dat Bruno Di Sano en deze maand verschijnt van zijn hand een nieuw album in het Frans, later te verwachten bij INdruk in het Nederlands.

Sophia Stromboli zal 64 pagina's tellen op liggend formaat. De korte inhoud: "Sophia Stromboli is een kapitein bij de carabinieri in Palermo. Een paradox voor de dochter van Gino Stromboli, een invloedrijke maffioso die door de politie werd doodgeschoten toen ze nog maar tien jaar was. Ze woont ongetrouwd bij haar grootmoeder, die maar één idee heeft: haar uithuwelijken! Helaas voor haar heeft Sophia geen interesse in jongens. Om het plaatje compleet te maken, lijdt ze aan een zeldzame genetische afwijking: nyctalopie. Op een mooie julimorgen wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden op een idyllisch strand in Sardinië, waar Sophia naartoe is overgeplaatst na een duistere zaak. Sophia vindt op het slachtoffer een foto van haar in uniform, genomen een jaar voor haar overplaatsing..."