Terug naar overzicht

Duitse Lucky Luke-hommage door Ralf König is klaar

13 mei 2021 Vooruitblik

Bij en na de zeventigste verjaardag van de stripreeks Lucky Luke in 2016 verschenen enkele hommagealbums door andere auteurs. De Moordenaar van Lucky Luke, door Matthieu Bonhomme, kende zo'n succes dat we sinds deze week een tweede album van zijn hand kunnen lezen. Ook de Fransman Guillaume Bouzard (Jolly Jumper Antwoordt Niet Meer) en de Duitser Mawil (Het Stalen Ros) tekenden elk een album. Intussen zijn we vijf jaar verder en viert de populaire westernreeks dit jaar zijn vijfenzeventigste verjaardag. Behalve voornoemd album van Bonhomme (Wanted Lucky Luke) verschijnt alvast op de Duitse markt nog een Lucky Luke-hommage, en wel door Ralf König, een van de bekendste en meest succesvolle Duitse stripmakers. 

Zijn album, met de titel Zarter Schmelz, verschijnt begin juli bij Egmont Ehapa Media GmbH, de Duitse uitgever van Lucky Luke, als het vijfde hommagealbum. Daarin zal Lucky Luke geconfronteerd worden met voorstellen van een gans andere aard. Cowboy Luke wordt werkelijk een koeienhoeder wanneer hij enkele dagen pauze neemt om de Daltons of andere boeven niet achterna te hoeven gaan. De koeien waarop Luke zal hoeden, zijn wel speciaal. Het gaat om lilakleurige koeien uit Zwitserland wier melk moet dienen om chocolade mee te maken. Intussen is het indianenopperhoofd Sitting Butch slechtgehumeurd en daarnaast zijn er nog de eenzame cowboys Bud en Terence, een knipoog naar de acteurs Bud Spencer en Terence Hill. Deze laatste vertolkte ooit Lucky Luke in een geflopte film en tv-reeks. Over deze twee nevenpersonages lopen geruchten in het stadje Straight Gulch. Ook Calamity Jane speelt trouwens een rolletje. Voor König is het een ode aan de vloekende, schietgrage legende uit het Wilde Westen.

Als kind was König al een grote fan van Lucky Luke, hij was er zelfs verliefd op. Hoeft het gezegd dat de auteur zijn regenboogkleurige stokpaardjes in zijn album zal uitspelen? König is namelijk een homo en tekende vele albums over de gay scene. Het Killerkondoom en Uit het Leven Gegrepen raakten vertaald. Hij staat ook aan de basis van vier Duitse films. Daarnaast is hij een belangrijk figuur en voorvechter van homoseksuele emancipatie en behandelde hij politiek-sociale kwesties, religieuze onverdraagzaamheid, de beperking van de vrijheid van meningsuiting door fundamentalisten of uitdagingen van het multiculturalisme.

In het Duits zijn er doorheen de jaren 30 miljoen exemplaren van Lucky Luke verkocht. Wereldwijd zouden er meer dan 300 miljoen strips verkocht zijn. Het is een van de populairste stripreeksen van het land. De rest van het verjaardagsjaar heeft Ehapa nog verschillende andere publicaties gepland. In maart verscheen Die Ursprünge - Western von Gestern, een bundeling van de twee eerste verhalen van Morris met een nieuwe cover van Achdé. Een kookboek, het naslagwerk Die Eroberung des Westens (128 pagina's) in september en het door de stripkenners Horst Berner en Volker Hamann geschreven boek Das Grosse Lucky Luke Lexikon (336 pagina's) in november staan ook nog op het programma. Allemaal in het Duits dus.

Terug naar overzicht