Terug naar overzicht

One-shots van Thorgal in 2021 en 2022

14 mei 2021 Vooruitblik

Dit jaar en volgend jaar verschijnt telkens een buitenreeksalbum van Thorgal. Die passen in een concept van uitgeverij Le Lombard om diverse auteurs carte blanche te geven om een eigen verhaal te vertellen over personages uit de stripreeks. In een recent interview bevestigde Robin Recht nog dat zijn 100 pagina's tellende album in het najaar van 2022 is gepland. Een ander Thorgal-album is voor dit najaar en dat is het werk van Roman Surzhenko en Yann.

De titel van Rechts verhaal luidt Adieu Aaricia (Vaarwel Aaricia). Al wat hij erover kwijt wil, is dat Thorgal afscheid moet nemen van zijn echtgenote. De tekenaar kennen we van het Conan-album De Dochter van de IJsreus, deel 1 van Het Derde Testament - Julius en als co-tekenaar van de fantasyreeks Elric, alle verschenen bij Glénat. Ook bij Le Lombard hielden ze van zijn werk. Bij een bespreking van volgende projecten uitte hij aan een uitgever van Le Lombard zijn wens om ooit een Thorgal te tekenen. Toevallig liep men bij de uitgeverij al langer rond met het idee voor zo'n reeks met complete verhalen door telkens andere auteurs. Recht greep met beide handen de kans en kwam al snel op een idee. Na vier maanden schaven aan zijn storyboard, begon hij met het werkelijke tekenen in potlood op de computer. Het inkten doet hij op traditioneel papier en het inkleuren zal ook weer op de computer gebeuren. Hieronder zie je een paar personagestudies van zijn hand. Een jaar voor zijn album is eerst dat van Roman Surzhenko en Yann aan de beurt.

Surzhenko en Yann zijn al de auteurs van De Werelden van Thorgal-reeksen Wolvin en De Jonge Jaren. Hun album zal zo'n 70 tot 80 pagina's tellen. Het verhaal vertelt een episode uit de periode waarin Thorgal een tijdlang aan geheugenverlies leed en met Kriss van Valnor de piratentoer opging in de verhalen van Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme. Toen droeg hij de naam Shaïgan Zonder Genade en herkende hij zelfs zijn vrouw Aaricia niet. 

Rosinski heeft bij de overdracht van Thorgal aan tekenaar Fred Vignaux altijd gezegd dat er ook nog een rol voor Surzhenko is weggelegd in de wereld van Thorgal. Hij hield woord. Hieronder zie je enkele fragmenten uit het te verschijnen one-shot in zwart-wit en een illustratie in kleur uit 2014 met Thorgal als Shaïgan.

Terug naar overzicht