Terug naar overzicht

Kale Kop komt terug dankzij Silvester

12 mei 2021 Vooruitblik

Goed nieuws voor al wie gecharmeerd raakte door het aardige, positief gestemde, soms ook wel verdrietige en altijd hulpvaardige leukemiepatiëntje Zita in de stripreeks Kale Kop. Na vier albums in het Nederlands bij Strip2000 pikt Silvester de draad weer op. De uitgeverij vertaalt de volgende albums in de reeks. In het Frans zijn inmiddels negen delen verschenen, alle het werk van Serge Ernst (De Zappers, Knipoogje van Ernst) en scenarist Zidrou.

Zita is een jong meisje van 13 jaar dat door de behandelingen haar haar is verloren. Ze is ongeneeslijk ziek en ze verblijft al negen jaar in het ziekenhuis De Wafel in een afdeling voor kinderen met zware ziektes. Daar kent ze alle andere kinderen, hun familie, verpleegsters en dokters. Ze assisteert deze laatsten waar ze kan en ze heeft haar hartje niet op de tong. Daar kunnen de racistische ouders van haar kamergenoot, die een kwaadaardige tumor in de hersenen heeft, van meespreken.

Achter de ogenschijnlijk kinderlijke tekeningen schuilen o zo warme, hoopvolle, troostende, grappige en ook wel keiharde verhalen. Een stripreeks waarin een lach en een traan elkaar soms afwisselen bij het omslaan van een pagina. In Frankrijk wordt de stripreeks via de door Ernst en Zidrou opgerichte vereniging 2000 BD actief ingezet om kinderen met kanker of leukemie in ziekenhuizen plezier te schenken. Dat gebeurt dankzij sponsoring door jaarlijks een nieuw deel van de reeks gratis uit te delen aan jonge kankerpatiëntjes in Frankrijk, Zwitserland en Wallonië. Vorig jaar stond de teller op 20.000 uitgedeelde strips. De vereniging organiseert tal van signeersessies, tekenlessen en ontmoetingen met Ernst in ziekenhuizen.

Aanvankelijk was geen enkele uitgeverij geïnteresseerd in Kale Kop en de ernstige onderwerpen die werden aangesneden met humor. Het Franse Bamboo waagde de gok. Van deel 1 raakten vervolgens 15.000 exemplaren verkocht. Er ligt ook een filmproject op tafel.

Terug naar overzicht