De volgende Alexen

20 juni 2024 Vooruitblikken

Dit najaar verschijnen opnieuw twee albums van Alex, Alex deel 43 en Alex Senator deel 15, bij Casterman.

In Alex Senator brengt Het verhaal van tekenaar Thierry Démarez en scenarist Valérie Mangin Alex naar het Gallische Armorica om er een schip te laten bouwen. "Rome, 9 voor Christus. Keizer Augustus is almachtig. Alex is ouder dan 50. Hij is senator. Vastbesloten om het mysterieuze Atlantis in het verre noorden te bereiken, reizen Alix en zijn familie naar een dorp in Armorica om een schip te laten bouwen dat bestand is tegen extreme oceaanomstandigheden. Maar hun bezoek verergert het latente conflict dat de gemeenschap ondermijnt. De aanhangers van de religieuze traditie die verre reizen verbiedt, willen nu een einde maken aan de voorstanders van de verkenning van de wereld... Ze zoeken een bondgenoot in de senator."

Hieronder kan je een pagina uit het verhaal zien van storyboardversie tot ingekleurde versie.

Valérie Mangin is ook de schrijfster van het volgende album in de hoofdreeks en dat doet ze opnieuw met tekenaar Chrys Millien. Le Gardien du Nil (De Bewaker van de Nijl) laat Alex en Enak terug naar Egypte reizen. Het personage Qaa maakt hierin zijn comeback. Onderaan dit overzicht kan je de Franstalige cover en zes pagina's uit het verhaal bekijken.

Na Millien en Magin is het weer de beurt aan Marc Jailloux en Roger Seiter voor deel 44 in 2025. De titel luidt Le Royaume Interdit (Het Verboden Koninkrijk). Hun daaropvolgende samenwerking is voor een verhaal dat zich gedeeltelijk in Spanje afspeelt.

In vertaling is de spin-offreeks De Jeugd van Alex al stopgezet na drie delen. Er is in het Frans een deel 5 op komst dat weer zou getekend worden door Laurent Libessart nadat Olivier Weinberg de delen 3 en 4 heeft getekend.

Tristan, een andere reeks van oorspronkelijk Jacques Martin, wordt in 2025 uitgebreid met deel 20, terug het werk van Jean Pleyers en Néjib. Het volgende avontuur van Lefranc is het werk van Régric en Roger Seiter, eveneens voor 2025. Daarin reist de reporter naar Australië.

En dan is er nog dit voor de verzamelaars. De Franse uitgeverij Caurette publiceert later deze maand een luxe van Alex: De Laatste Spartaan, oorspronkelijk uit 1967 en vintage Jacques Martin. Voor deze editie zijn alle beschikbare originele platen gescand, maar met behoud van de correcties, potloodoverblijfsels en andere zichtbare oneffenheden, een artist's edition dus. Dat is gelukt voor drieënveertig pagina's. De platen die niet meer op te sporen waren na verkoop of schenking aan verzamelaars zijn opnieuw gescand op basis van de oorspronkelijke zwarte lijnfilmen of er is gebruik gemaakt van oorspronkelijke scans. 

Het album op nagenoeg A3-formaat telt 96 pagina's en zal vanaf eind deze maand te koop zijn, enkel in het Frans. De oplage bedraagt 499 genummerde exemplaren en het kost 195 euro. De nieuwe cover is van Marc Jailloux die een ongebruikte coverstudie van Jacques Martin als voorbeeld nam. Patrick Gaumer, de schrijver van een biografie van Jacuqes Martin, schreef een voorwoord van vier pagina's, Roger Seiter verzorgde een nawoord van vijf pagina's waarin hij de historische context van het album schetst. Daarnaast zit er nog een grafisch katern van twintig pagina's in. Bijkomend krijgt elke koper een portfolio met tien A4-prenten in een mapje. Sommige illustraties zijn onuitgegeven. Ook een reproductie van de eerste pagina op ware grootte, recto-verso zelfs, is een bonus bij de luxe, evenals een enveloppe met daarin een reproductie van de door Martin uitgetypte synopsis die hij aan Casterman voorlegde.

Voor de liefhebbers van Alex, surf zeker naar onze overzichtsrubriek Omtrent Alex.