Met de dood bedreigde Bastien Vivès publiceert in oktober nieuw album

21 juni 2024 Vooruitblikken

Deze week verscheen het eerste album van Corto Maltese door Bastien Vivès en Martin Quienehen in vertaling. De Franse versie dateert al van 2021. Intussen kwam er al een tweede album uit van hun hand. De afgelopen jaren kwam Vivès in een (sociale) mediastorm terecht door beschuldigingen van het verspreiden van pedofiele pronografie en het aanzetten tot seksueel misbruik van minderjarigen omwille van scènes in enkele van zijn stripverhalen. Lees er hier meer over. Tot op heden hebben die beschuldigingen nog niet geleid naar concrete gerechtelijke stappen. De stripmaker heeft integendeel wel al zelf vijf rechtszaken gewonnen tegen even veel mensen die hem met de dood hadden bedreigd. Dat leidde naar voorwaardelijke gevangenisstraffen tussen twee en zeven maanden. De vijf beklaagden gaven tijdens hun proces bijna allen toe dat ze geen enkele strip van Vivès hadden gelezen. Een tijdje geleden exposeerde de Brusselse galerie Huberty & Breyne nieuwe originelen van zijn hand, waarin hij  met enige humor zichzelf en zijn situatie bekijkt. Ook dat ging weer gepaard met commotie en protesten aan de ingang van de galerij tijdens de vernissage. Na twee jaar zonder nieuwe publicaties, omdat geen enkele uitgeverij dat nog raadzaam achtte, staat er op 16 oktober een gloednieuwe strip gepland: La Vérité sur l'Affaire Vivès (De Waarheid over de Zaak-Vivès). het album telt 192 pagina's en zal 13,90 euro kosten. Een vertaling is niet aangekondigd.

Vivès' uitgever Vincent Bernière stelt de inhoud van het album voor: "Bastien Vivès portretteert zichzelf in een soort autofictie, waarin hij wordt opgeroepen voor een verplichte antipedofiliecursus, ook al is hij geen pedofiel, zoals de politieagenten die zijn zaak behandelen toegeven. Tot zijn grote verbazing is hij tijdens de cursus helemaal alleen en ondergaat hij een soort absurde therapie. Dit is een komisch album, duidelijk satirisch, dat zijn zaak op een gekke maar ook serieuze toon behandelt. Het gaat met name in op een van de problemen van de reuring waarvan hij het slachtoffer is, namelijk dat niet veel van degenen die hem beschuldigen de beledigende strips hebben gelezen die tot zijn vervolging hebben geleid."

Het album pretendeert" tot nadenken te stemmen over fundamentele kwesties met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting, zoals de status van representatie vandaag de dag. Bastien heeft ervoor gekozen zichzelf te verdedigen met het enige middel dat hij tot zijn beschikking had: tekenen", vult Bernière aan.

Voor het album is een nieuwe uitgeverij opgericht, Charlotte Éditions, door Vincent Bernière. Dezelfde uitgeverij werft momenteel via crowdfunding een kapitaal om een maandelijks stripblad op poten te zetten dat de titel Charlotte Mensuel zal dragen. Behalve strips van Vivès zal er ook werk van Chris Ware, Pierre Van Hove, Seth, Seo Kim en anderen in te lezen zijn, aangevuld met oud werk van Lauzier, Pichard, Florence Cestac, Joe Matt, Jordi Bernet en Enrique Sánchez Abuli, Shinichi Abe, Hideshi Hino, Hisashi Sakaguchi en andere auteurs die Bernière terug op het voorplan wil krijgen. Kroniekschrijvers zoaals Michel Houellebecq hebben ook al hun medewerking toegezegd.

Het te behalen bedrag is op dit moment al bijna achtmaal binnengehaald. De campagne loopt via het Amerikaanse platform Kickstarter. Een eerdere poging om het via het Frans platform KissKissBankBank te lanceren, werd op het laatste moment geannuleerd omdat men koudwatervrees kreeg. Op het Franse en in België gevestigde platform Ulule werd namelijk een campagne gelanceerd voor een rockplaat van Bertrand Cantat en zijn band Détroit die enorm veel protest kreeg. Cantat werd in 2003 tot acht jaar gevangenis veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, Marie Trintignant. Sindsdien nekken vooral feministische groeperingen elk nieuw initiatief van de zanger en zijn band. De aanwezigheid van de nog steeds gecontesteerde figuur van Vivès tussen de auteurs die Charlotte Mensuel wil publiceren, gaf aanleiding tot het weigeren van de campagne.