Dargaud in kwartaal 4 2023

29 september 2023 Vooruitblikken

Op deze pagina stellen we de albums van Dargaud aan je voor die vanaf 25 oktober tot 6 december worden verwacht. De precieze datums, verkoopprijzen en meer details over de uitvoeringen vind je via de rubriek Te verschijnen.

De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 3

Sinds 2020 vormt tekenaar Stefano Carloni samen met scenarist Jean-Charles Kraehn de auteurstandem voor De Nieuwe Avonturen van Roodbaard, de comeback van de klassieke piratenavonturen die door Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier werden bedacht. De titel van het nieuwe verhaal — nu 72 pagina's dik! — na het eerste tweeluik luidt Mami Wata, dat we ook al op de cover van een Suske en Wiske-album zagen prijken. Mami Wata of De Sirene is volgens Afrikaanse folklore een watergeest. 

"Op het eiland Tortuga, dat nu onder Franse heerschappij valt, gaan Roodbaard en zijn zoon Erik, op zoek naar Morgans schat — terwijl een orkaan nadert... Maar hun zoektocht wekt al snel de interesse van een onrustwekkend personage: Wambu-Noula, een machtige voodootovenaar die alles zal doen om de schat te bemachtigen..."

Shi 6

Slot van het tweeluik dat volgt op de eerste cyclus die in vier delen werd verteld.

"Londen, 1858. Terwijl Jay haar proces in de gevangenis afwacht en rouwt om de tragische gebeurtenissen op Trafalgar Square, en Kita en Sensei — net als hun demonen — zo goed mogelijk proberen te herstellen van hun wonden, overkomt Engeland en de hoofdstad van het Victoriaanse Rijk een nieuwe tragedie. Een enorme hittegolf laat de Theems opdrogen, teistert Londen en dreigt een cholera-epidemie opnieuw te doen ontbranden. Dat weerhoudt de oprichters van de Angry Mothers er echter niet van nieuwe aanslagen te beramen — waaronder de ontvoering van de zoon van koningin Victoria zelf! Ze strijden ook voor het einde van de kinderarbeid en zoeken naar Jay's dochter. Ondertussen blijft het SHI-teken zich verspreiden op de muren van de stad, om vrouwen en kinderen te verdedigen. Het enige wat ontbreekt is de incarnatie van de vierde demon om definitief wraak te nemen op het Rijk, want zoals het kinderrijmpje zegt: ‘Is ‘t nummer 4, dan denk ik meteen: Shi is z’n naam en da’s gemeen.'"

De Werelden van Aldebaran: Bellatrix 1

Negenentwintig jaar na het eerste album van Aldebaran, die de start betekende van De Werelden van Aldebaran, en zesentwintig albums verdeeld over zes cyclussen later voegt Leo een zevende cyclus toe aan zijn sf-epos. De nieuwe cyclus heet Bellatrix waarin we Kim Keller en Manon Savroz zullen terugzien. Na de kortere cyclussen Terug naar Aldebaran (drie albums van 60 en 64 pagina's) en Neptunus (twee eveneens dikkere albums) wordt Bellatrix weer een cyclus van vijf albums van elk 56 pagina's. Leo grijpt hiervoor terug naar zijn succesformule: een ontdekkingstocht op een vreemde planeet vol fantasierijke fauna en flora, en in dit geval ook weer met een kennismaking met een buitenaards ras.

Bellatrix is een gigantische ster in het stelsel van Orion. Een voorstelling van het verhaal: "De interventievloot van het melkwegstelsel, met onder hen het geavanceerde buitenaardse volk de Avaranten, heeft een heel specifieke taak: ingrijpen op planeten om zo tragedies, oorlogen of brute regressies te voorkomen die vooral minder geëvolueerde volkeren treffen. De inwoners van Bellatrix leven in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die op Aarde aan het begin van de negentiende eeuw. Deze samenleving, diep verzwakt na een catastrofe, wordt bedreigd door een terugkeer naar het obscurantisme. Met de hulp van de Avaranten en een intergalactische coalitie worden Kim en Manon op missie gestuurd om de situatie te observeren en erover te rapporteren. Maar al gauw geraken ze verzeild in een netelig avontuur..."

XIII Trilogy - Jones 1

Voor deze spin-off over majoor Jones uit de reeks XIII gaf Jean Van Hamme enkele jaren geleden zijn goedkeuring. Hij schrijft het namelijk niet zelf, dat laat hij over aan Yann. Deze laatste schreef al over de jongere Jones in het door Éric Henninot getekende album Little Jones in de reeks XIII Mystery. Dat smaakte naar meer en die kans grijpt hij samen met tekenaar Olivier TaDuc (bekend van de western Chinaman). TaDuc tekende eveneens een album in de reeks XIII Mystery, meer bepaald over Jonathan Fly. Jean Van Hamme vond dat Yann met succes over de jeugd van Thorgal vertelt en zag het potentieel in van een reeks over een jongere Jones, gesitueerd in de jaren 1970.

De Jones-trilogie verschijnt onder de reeksnaam XIII Trilogy in softcover en hardcover. Er is namelijk sprake van meerdere trilogiën over andere figuren uit XIII en door andere stripmakers. Uitgeverij Dargaud wachtte om het eerste album van Jones uit te geven zodat deel 2 sneller kan volgen in 2024. TaDuc zei in een interview voor ActuaBD.com dat hij probeert om zo dicht mogelijk de tekenstijl van William Vance te benaderen, maar hij geeft zelf al aan dat hij Vance niet is. Hij wil het voorbeeld ook niet zomaar overtrekken. Op dat gebied kreeg hij geen richtlijnen om het zo of zo te doen. Hij wil anders wel gewoon een mooi, verleidelijk meisje van een jaar of twintig op papier zetten. Hij twijfelt er nog over of hij een assistent zal inschakelen om voer- en vliegtuigen en dat soort technische elementen te tekenen. Hij tekent zelf liever paarden dan dergelijke tuigen. In een eerder stadium maakte Félix Meynet concepttekeningen voor de geplande trilogie. Hij tekent deze reeks dus niet. Meynet en Yann werken al samen aan de reeks Savage. Momenteel werkt het duo aan een Napoleon-tweeluik voor Dupuis.

Over de start van XIII Trilogy - Jones deel 1, Zwart Azuur: "Een rebels verhaal over de Verenigde Staten en majoor Jones! Jones is in deze nieuwe spin-off nog een cadet van de Patuxent River Naval Academy. Daar moet ze slagen voor zware tests om verschillende soorten vliegtuigen te mogen besturen en leert ze close combat-technieken, waarvan we weten dat ze er een expert in zal worden. Tegelijkertijd is haar broer Marcus ontsnapt uit een gevangenis, in het gezelschap van twee gevaarlijke Amerikaans-indiaanse activisten. Hij vergezelt hen als ze het eiland Alcatraz overnemen en de Amerikaanse autoriteiten trotseren door meer burgerrechten te eisen. Ze gijzelen een honderdtal naïeve sympathisanten die hun zaak steunen en zijn klaar om een bloedbad aan te richten. Dat lokt een interventie uit van de ‘Spads’ van generaal Ben Carrington — toevallig de voogd van een zekere luitenant die voor de lezers van XIII niet onbekend is... Tussen de jeugd van Jones, verteld in Little Jones, en haar eerste wapenfeiten in de befaamde serie van Jean Van Hamme en William Vance, gapen er nog wat leegtes. Deze trilogie, door Yann en Olivier TaDuc, vult die op..."

De Adelaars van Rome VI

Na heel wat andere projecten en nogal veel vet betaalde opdrachttekeningen voor fans werkte Enrico Marini de voorbije jaren gelukkig weer aan het vervolg van De Adelaars van Rome. Deel 5 dateert van 2016. Volgens oudere informatie is deel 6 de start van een drieluik. Deel 6 is een extra dik album van 88 pagina's. Daarover wist hij te vertellen: "Ik had oorspronkelijk 82 pagina's gepland, maar heb uiteindelijk besloten drie pagina's met orgieën te schrappen om er een serieuzer album van te maken. En om al te antwoorden aan sommigen: nee, ze komen niet in een speciale editie, bende onverlaten!"

Daarnaast heeft hij ook al gewerkt aan een scenario voor een one-shot van De Schorpioen dat los zal staan van de huidige albums van nieuwe tekenaar Luigi Critone en Stephen Desberg. Dat one-shot wil hij zelf schrijven en tekenen. In ons interview met Marini liet hij wel verstaan dat Critone eerst nog wat meer albums moet getekend hebben voordat Marini met zijn achttiende-eeuwse held terugkeert.

Over De Adelaars van Rome deel 6: "De Adelaars van Rome zijn terug, met hun zoektocht naar macht, wreedheid en persoonlijke ambities. Keizer Augustus leeft niet meer. Nu is het de beurt aan Tiberius om over Rome te heersen. Aan zijn zijde wordt Seianus verondersteld hem te helpen zijn heerschappij over de Eeuwige Stad te vestigen. Maar de grootsheid van Rome is broos. Achter de schermen wordt een complot beraamd. De zeven samenzweerders noemen zichzelf de ‘Liberatores’ — de bevrijders. Seianus is één van hen en hij rekent op de mooie Morphea om zijn doel te bereiken. Arminius daarentegen droomt ervan om de trotse stad te onderwerpen aan het gezag van zijn Germaanse volk, de Cherusken. Marcus, zijn bloedbroeder en jeugdvriend, heeft gebroken met Arminius omdat hij hem verraad aan Rome verwijt. Hij heeft maar één obsessie: het vinden van zijn zoon..."

De Klaagzang van de Verloren Gewesten: De Sudenna's 3

In november 2022 verscheen van de door Jean Dufaux geschreven fantasyreeks De Klaagzang van de Verloren Gewesten het tweede album van de cyclus De Sudenna's die wordt getekend door Paul Teng. In april 2023 volgde eindelijk deel 3 van Béatrice Tilliers cyclus De Heksen. We vallen niet zonder nieuwe albums en Tillier kan weer gerust haar beurt afstaan, want hier is al het derde deel van De Sudenna's.

De inhoud: "Wordt Het Kwaad het best belichaamd door de afschuwelijke ogen van de Niddhog, door het dappere hart van Sioban, koningin van de Sudenna’s, of door de engelachtige gelaatstrekken van Aylissa? Vaak kiezen monsters onverwachte wegen en nestelen ze zich in de meest onschuldige geesten. Sioban begrijpt dit maar al te goed. Elke dag raakt haar nicht Aylissa een beetje meer verstrikt in een verraderlijke wreedheid en dorst naar macht. De jonge vrouw gebruikt haar vindingrijkheid en listen om haar doel te bereiken. Ze gaat zelfs zo ver dat ze de fitchell gebruikt, een voorouderlijk wapen dat door de heksen zelf is gemaakt. Hoewel Aylissa geweld gebruikt, aarzelt ze niet om haar prooi op subtielere en kwaadaardigere manieren aan te vallen. Zo is Sioban al snel getuige van de ondergang van haar trouwe Seamus. Hij zinkt weg in een hallucinante waanzin waaruit hij niet lijkt te kunnen ontsnappen. Kan de koningin van de Sudenna’s het verdragen om haar vriend gelyncht en... ter dood gebracht te zien worden? Meer dan ooit zal de heldin van De Klaagzang van de verloren Gewesten het hoofd moeten bieden aan haar demonen..."

Blacksad 7

Slot van het tweeluik De Maskers Vallen. De covers van het tweeluik vormen één tekening als je ze naast elkaar legt. Hierna kan het weer wat jaren duren vooraleer Juanjo Guarnido een volgend album van Blacksad kan tekenen. Twee jaar geleden lieten we je al weten dat hij opnieuw in zee gaat met scenarist Alain Ayroles met wie hij het erg dikke one-shot Het Goud van de Zwendelaar maakte. Het verscheen in het Nederlands bij Uitgeverij L. Guarnido hernieuwt de samenwerking met Ayroles voor een compleet andere strip die zich opnieuw in het verleden afspeelt. Het enige dat Ayroles er in 2021 over kwijt kon in Casemate is het volgende: "Ik kan enkel zeggen dat we de ambitie hebben om het nog beter te doen dan Het Goud van de Zwendelaar, dat we de lat nog hoger willen leggen en willen verrassen. We rusten niet op onze lauweren!"

De inhoud van het slot van het Blacksad-tweeluik: "Terwijl Blacksad onderzoek doet naar Solomon, de bouwmeester van New York, ontdekt hij dat zijn imperium is gebouwd op een stapel lijken. En dat theaterdirecteur Iris Allen niet zijn eerste slachtoffer is. Weekly werd ondertussen in de val gelokt door Solomon en vervolgens beschuldigd van de moord op Allen. Blacksad begint aan een race tegen de klok om het bewijs te verzamelen dat zijn vriend zal vrijpleiten én Solomon ten val zal brengen. Intussen zoekt hij opnieuw contact met zijn grote liefde Alma, wiens rol in deze zaak doorslaggevend wordt..."

Undertaker 7

Onze jaarlijkse afspraak met Jonas Crow in de fantastische westernreeks Undertaker is weer verzekerd. In november verschijnt deel 7 van de reeks door Ralph Meyer en Xavier Dorison. De titel luidt Mister Prairie en daarin verweven de auteurs oude geschiedenis met actuele situaties.

"Een nieuw avontuur voor Jonas Crow, de beroemdste begrafenisondernemer uit de stripwereld. Deze keer wordt hij geconfronteerd met religieus extremisme uit een ander tijdperk... Jonas Crow heeft een brief ontvangen die is ondertekend met ‘R. Prairie’. De ‘R’ staat voor Rose. Overtuigd dat de vrouw met wie hij zoveel avonturen heeft beleefd hem wil terugzien, gaat hij naar haar huis in Eaden, een klein stadje in Texas. Helaas is het niet zij die de brief heeft geschreven, maar een rivaal die ook verliefd is op Rose. Ondertussen moet hij twee begrafenissen verzorgen: een priester die op mysterieuze wijze is overleden, en een ongeboren kind dat zijn moeder niet wilde houden. Die tweede opdracht wordt wat ingewikkelder, wanneer de beruchte Sister Oz, fanatiek vertegenwoordiger van The League for the Suppression of Vice, in de stad aankomt. Terend op woede en wrok, die voortkomen uit de nederlaag van de Yankees, hitst ze de bevolking op om abortus te voorkomen..."