Casterman in kwartaal 4 2023

29 september 2023 Vooruitblikken

We ontvingen het compleet programma van de groep Standaard Uitgeverij voor wat op 25 oktober, 8 november, 22 november en 6 december is gepland. In Te verschijnen staat alles in detail aangekondigd, ook op welke datums de albums verschijnen. Hieronder stellen we het programma van Casterman voor het vierde kwartaal aan je voor. Zie ook deze selectie in Te verschijnen.

Oorlog en Liefde 9

Bij het verschijnen van Oorlog en Liefde deel 8 eerder dit jaar kwam de belofte dat het negende en daarmee ook laatste deel van de reeks niet lang op zich zou laten wachten. Tussen deel 7 en 8 zat trouwens acht jaar. Jean-Michel Beuriot en Philippe Richelle houden hun woord met de publicatie van dit album bij Casterman. En het is met 80 pagina's extra dik. Intussen werkt het duo opnieuw samen voor een gloednieuw project. Volgens een interview in dBD wordt dat een tweeluik voor uitgeverij Glénat. Ze werpen daarvoor de Tweede Wereldoorlog nog niet weg, want het speelt zich af tijdens de nazibezetting van Parijs met een detectivesfeertje.

"1945. Het Rode Leger staat voor de poorten van Berlijn. Op 8 mei capituleert het Derde Rijk. Na zijn belevenissen in het oosten en zijn lange verblijf in Beelitz keert Martin terug naar zijn geboortestad, die net als de meeste Duitse steden een puinhoop is geworden. De bevolking leeft in erbarmelijke omstandigheden: gebrek aan voedsel en medicijnen, schrijnende sanitaire omstandigheden... Gewetenloze individuen profiteren ondertussen van de situatie. De saga Oorlog en Liefde, die in 1997 voor het eerst verscheen in het tijdschrift À Suivre, werd geprezen door critici en publiek en won verschillende prestigieuze prijzen. Met deze negende aflevering leveren Beuriot en Richelle het langverwachte slot af van een van de meest invloedrijke series van de afgelopen twintig jaar."

De Killer - Staatszaken 5

De release van de strip komt qua timing prima uit, want op 10 november geeft Netflix de verfilming The Killer prijs met Michael Fassbender en geregisseerd door David Fincher. Het is zijn eerste nieuwe film na drie jaar sinds Mank. Hij verzamelde hiervoor een kransje topmedewerkers met wie hij al eerder samenwerkte: Andrew Kevin Walker (Seven, The Mystery of Sleepy Hollow) voor het scenario, Erik Messerschmidt (Mank, Ferrari) voor de fotografie, Trent Reznor en Atticus Ross (van The Social Network tot Mank) voor de soundtrack en Brad Pitt als een van de producers.

"Gaat de Killer over zijn grenzen? ‘Sommige mensen denken dat ze onaantastbaar zijn. Sommigen zijn dat echt.’ In dit deel wordt de missie van de Killer duidelijker: hij moet het opnemen tegen een netwerk van mensenhandelaars, dat wordt geleid door een corrupte officier van justitie. Barbara, zijn contactpersoon bij de politie, staat deze keer aan zijn zijde om steun te bieden. De zaak, van bijzonder gruwelijke aard, lijkt de gebruikelijke koelbloedigheid van de Killer te verstoren... tot op het punt dat hij een fatale fout maakt?"

Alex 42

Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat de eerste pagina's van Alex in het weekblad Kuifje verschenen. Tegenwoordig is de klassieke reeks van de in 2009 overleden Jacques Martin nog steeds een van de best verkochte van uitgeverij Casterman. Deel 42, Het Schild van Achilles, is getekend door Marc Jailloux op scenario van Roger Seiter. Voor de tekenaar is het zijn zesde album van Alex, voor de scenarist zijn eerste. Ze voeren Alex' aartsvijand Arbaces weer op. Het is het tweede Alex-album dit jaar na het geslaagde De Koningin van de Amazones van het duo Chrys Millien en Valérie Mangin.

Het verhaal: "Alex treedt in de voetsporen van Achilles, de legendarische held uit de Griekse mythologie. Een schip meert aan op het eiland Ithaka. Enkele mannen komen aan land, geleid door Arbaces. Hij ontdekt een amfora met perkamenten die de locatie van het graf van Achilles aanwijzen. Volgens de legende zou iedereen die zijn wapens draagt als leider erkend worden. Dat is de reden waarom de avonturier de wapens wil vinden: zo kan Griekenland eindelijk opstaan tegen Rome. Met Pompeius en Caesar die op gespannen voet staan in Thessalië, zou dit wel eens het perfecte moment kunnen zijn. Alex verlaat intussen samen met zijn vriend Enak Egypte, waar ze tot nu toe verbleven. Onderweg worden ze opgewacht door Caesars mannen, die hem vragen hen te helpen, want Caesar is op de hoogte van het complot van Pompeius. Aangekomen in Griekenland moeten onze helden dat complot verijdelen en voorkomen dat het land in opstand komt."

Alex Senator 14

Behalve een nieuwe Alex (deel 42, Het Schild van Achilles) krijgt ook de spin-off Alex Senator er een album bij, zoals steeds het werk van Thierry Démarez en Valérie Mangin.

"Hoe kan Alex ontsnappen, wanneer hij ontvoerd wordt door barbaren in Germania? Rome, 9 voor Christus. Keizer Augustus is almachtig. Alex is ondertussen meer dan 50 jaar oud. Hij is senator. Op weg naar Atlantis ontmoet Alex zijn zoon Titus, die in Germania de officier van Tiberius is geworden. Zijn broer, Drusus, is ernstig gewond geraakt in de strijd. Aan het bed van de generaal beloven ze zijn moeder Livia terug te vinden. Maar onderweg wordt de senator ontvoerd door barbaren, voor de ogen van de kleine Arminius, de zoon van een met Rome geallieerd opperhoofd. Alex zal al zijn sluwheid nodig hebben om de angstaanjagende Germaanse krijgers te overleven. En aan de oevers van zowel de Rijn als de Tiber is het moeilijk om je vrienden van je vijanden te onderscheiden."

De Avonturen van Kuifje: De Juwelen van Bianca Castafiore (versie weekblad Kuifje)

"Een Kuifje-klassieker, in de originele versie van het weekblad Kuifje! Begin jaren 1960 is Hergé een gelukkig man. De avonturen van Kuifje zijn inmiddels in heel veel landen verkrijgbaar en de bekendheid van de geestelijke vader van de avontuurlijke reporter blijft alleen maar toenemen. In die periode laat hij de stripwereld een beetje los en gaat zijn interesse uit naar hedendaagse kunst. Als hij een nieuw scenario schrijft, stelt hij de codes, die hij zelf voor De Avonturen van Kuifje heeft bepaald, in vraag. Met De Juwelen van Bianca Castafiore levert hij zijn meest uit de band springende album af. Voor de definitieve editie — het album dat we allen kennen — verkrijgbaar was, werd een eerste versie van het verhaal in het weekblad Kuifje gepubliceerd. De originele platen van die versie lagen zestig jaar opgeborgen in zijn archief. Deze zijn nu, heel nauwkeurig en met de grootst mogelijke zorg, gerestaureerd, waardoor je De Juwelen van Bianca Castafiore vandaag kunt lezen in de versie die in de periode 1961-1962 is verschenen, in het blad voor de jeugd van 7 tot 77 jaar."

De Oorlog van de Lulu's 9

"Zullen de Lulu’s, gescheiden aan het einde van de oorlog, erin slagen terug samen te komen? April 1919. Lucy, Luigi en Lucien gaan op zoek naar de andere Lulu’s, in afwachting van de ondertekening van het vredesverdrag dat een definitief einde aan de oorlog zal maken. Nadat ze in Den Haag hebben gehoord dat de boot die Lucas naar Engeland zou brengen is gezonken, gaan de drie vrienden naar Kasteel Eijsden. Het was in dit grote gebouw, dat tijdelijk dienstdoet als opvangcentrum voor jonge vluchtelingen uit bezette gebieden, waar Lucas verbleef toen hij in Nederland voor het eerst aankwam. De drie Lulu’s willen niet geloven dat Lucas dood is. Ze hopen dat hij de schipbreuk heeft overleefd en naar dit opvangcentrum is teruggekeerd. Daar wacht hen, tot hun grote verbazing, een brief in plaats van hun vriend..."