Terug naar overzicht

Dany vindt nieuwe tekenaar voor Roze Bottel

1 mei 2021 Vooruitblik

In een interview voor het Franse stripinfoblad dBD blikt tekenaar Dany terug op de samenwerking met Greg en zijn romantische, komische fantasyreeks Roze Bottel. Na elf albums tussen 1969 en 1987 werkte Dany in zijn eentje Het Raadsel van het Moejejoh-moeras af op basis van de tien eerste pagina's die Greg had geschreven voordat hij stierf. Dat album verscheen pas in 2006 in het Nederlands.

Sindsdien gaf Dany vaak te kennen dat hij wil doorgaan met de stripreeks. Zijn huidige project is effectief een gloednieuw album van Roze Bottel waarvan het scenario ook al vele jaren bestaat. De Franse titel luidt Le Pays des Mille et un Ennuis (Het Land van 1001 Zorgen) en is gebaseerd op een verhaalidee van Greg. Dat tekent hij zelf voor uitgeverij Kennes, die de voorbije jaren de integrale reeks heruitgaf met nieuwe covers. De eerste integrale reeks van uitgeverij Joker werd vertaald door Saga Uitgaven in vier delen. Dany's echtgenote Marcy, het werkelijke gezicht van Duifje Vleugelslag, is verantwoordelijk voor de inkleuring. Voor het daaropvolgende album van Roze Bottel heeft Dany ook al een voorstel van scenarist Zidrou op tafel liggen.

Dany denkt echter nog verder, meer bepaald aan een toekomst van Roze Bottel zonder hem. Meer zelfs, er staat al een volgende tekenaar te trappelen wiens naam hij nog niet meegeeft. Daarover zegt hij:

"Je moet realistisch zijn, ik kan geen twintig albums meer maken! We hebben al de naam van een tekenaar om me te vervangen wanneer de tijd daarvoor rijp is. Hij is geweldig, hij is een vriend en staat te popelen om Roze Bottel over te nemen. Ik hoop hem nog een stukje te kunnen begeleiden zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt... in de wonderbaarlijke wereld van Droomland."

Over zijn Robbedoes-verhaal met scenarist Yann rept hij geen woord. Ook dat is een project dat al langer sluimert. Vorig jaar luidde het nog dat er een flinke haar in de boter zit tussen de tekenaar en de scenarist. Dany kon zich niet vinden in het einde van het verhaal dat Yann had geschreven. De twee lieten het aan uitgeverij Dupuis over om de knoop door te hakken, maar ook daar lijkt vooralsnog geen vooruitgang in te komen.

Tussen 2017 en 2019 gaf Saga Uitgaven de volledige reeks Roze Bottel uit in vier integrales. Daarin staan alle vervolg- en korte verhalen, speciaal voor deze integrale reeks hertekende korte verhalen en extra gags die niet allemaal in album waren verschenen en waarvan enkele niet eerder vertaald raakten. In elke integrale staat een dossier.

Terug naar overzicht