Daedalus in oktober 2023

22 september 2023 Vooruitblikken

Van het programma van het vierde kwartaal bij Daedalus beginnen we hieronder met de maand oktober. Die kan je ook raadplegen in Te verschijnen en in deze pdf met alle aankondigingen. We voegen er ook de softcoversversie bij van albums die de voorbije maanden al in hardcover zijn verschenen en enkele aangekondigde herdrukken van uitverkochte albums.

Bob Morane 2

Er zijn geen zekerheden meer. Na amper twee albums gooide Paolo Grella de handdoek in de ring voor de zoveelste herstart van de stripreeks Bob Morane. De jongste versie verschijnt in vertaling bij Daedalus. De Franstalige reeks wordt gepubliceerd bij Soleil. De scenaristen Christophe Bec en Eric Corbeyran hebben inmiddels een nieuwe tekenaar gevonden in de persoon van Ivan Rodriguez. Hij werkte al mee aan onder meer comicreeksen van Star Wars, Doctor Who en Vampirella.

Daar ging dus wat tijd over, maar Bec kondigde alvast deel 3 aan. Hij gaf er ook nog de volgende info bij: "Bob en Bill zijn binnenkort terug in een nieuw avontuur dat hen terugbrengt naar de tijd van de oorlogen tussen de Hettieten en de Egyptische legers van Ramses II. Dit is een album dat ik samen met Corbeyran heb mogen schrijven, net als de vorige twee."

Ook in deel 2 reizen Bob en Bill terug naar het verleden. "In hun controlekamer lokaliseren de observatoren van de Eon-sectie een vortex in het laat-krijt, 66 miljoen jaar geleden, in de buurt van de Golf van Mexico. Op hetzelfde moment ontdekt Bob Morane, in een crypte onder zijn huis, een vreemde tijdspiraal en een... kleine dinosaurus! Bob kan niet weerstaan aan de verleiding om de prehistorie in te duiken. Aan het hoofd van een expeditie gaat hij op zoek naar de oorsprong van deze mysterieuze fenomenen waarachter een nieuwe boosaardige vijand schuilgaat..."

Karolus Magnus - De Barbarenkeizer 2

"Karolus Magnus, die we vandaag kennen als Karel de Grote, is de oudste zoon van de eerste koning van de Karolingische dynastie: Pepijn de Korte. Om zijn koninkrijk uit te breiden, moet hij de strijd aanbinden met zijn buurlanden. Zo groeit hij stilaan uit tot Keizer van het Westen, naar het voorbeeld van de keizers van het antieke Rome. Hij neemt het daarbij op tegen andere volkeren, prinsdommen en rijken. In Wasconië wordt Artza, de voormalige gijzelaar van de Franken, achternagezeten door de volgelingen van zijn oom Irrumendi, die ook al zijn vader, de hertog van Wasconië heeft gedood. Verder naar het zuiden zet Karolus Magnus zijn lange tocht door de Pyreneeën verder en slaat zijn kamp op voor de impostante omwalling van Zaragoza. Brundhilde en Marwan verdwijnen in de stad, die in rep en roer staat..."

Klei

Verstripping van de roman van Franck Bouysse die samen met Fabrice Colin het scenario voor de stripversie verzorgde. Die is getekend door Loïc Godart, meteen zijn eerste album in vertaling.

"Diep in de Cantal, in die hete augustusmaand van 1914, maken de mannen zich op voor de oorlog. Joseph, vijftien jaar oud, moet de familieboerderij leiden, samen met zijn moeder, zijn grootmoeder en Léonard, de oude buurman die zijn vriend is geworden. In het aangrenzende domein zwelgt Valette, die door een verminkte hand niet in aanmerking komt voor legerdienst, in zijn verbittering en woede. Hij moet onderdak bieden aan zijn schoonzus, Hélène, en haar dochter Anna. De komst van die twee vrouwen gooit de onveranderlijke orde van het leven in de bergen grondig overhoop."

De Kronieken van Atlantis 1

Start van een epische fantasytrilogie die zich op het verloren continent Atlantis afspeelt. Stefano Martino is hier de tekenaar en scenarist van. Hij schrijft voor het eerst een stripreeks. Op zijn palmares prijken als tekenaar bijdrages aan De Zonen van Rome, De Meester-Inquisiteurs, Orakel, De Orde van de Drakenridders, Orks & Goblins, De Wouden van Opaal, maar ook comicreeksen als Doctor Who en Stranger Things. De gelimiteerde hardcovereditie is 8 pagina's dikker. Je krijgt er een schetsdossier bij.

"De waanzin van de mens. De val van een beschaving. 28428 v.C. Het vergeten continent Atlantis. Tien jaar geleden is de oorlog geëindigd. Eoden is er niet alleen een arm verloren, maar ook de zin om nog bij de zijnen te leven. Hij leeft teruggetrokken uit de maatschappij, in een hut op een eiland waar, op een ochtend, een boot aanmeert. Ze zijn naar hem op zoek. Zijn broer, die op de troon zit, wordt gemanipuleerd door Hak-Na de hogepriester van de cultus van Rankoom, die zijn geest benevelt met drugs... De ondergang van het koninkrijk van zijn broer kan Eoden weinig schelen, maar ook koningin Leyon zou weleens het slachtoffer kunnen worden van die ondergang. Wanneer hij de naam hoort van de vrouw van wie hij altijd is blijven houden, voelt Eoden een steek. Als haar leven gevaar loopt, moet hij haar redden..."

Rider on the Storm 3

In 2015 verscheen het slot van deze actiereeks in het Frans, nu pas in vertaling. Intussen stootte tekenaar Baudoin Deville door naar het tekenen van de heldin Kathleen Van Overstraeten die in verschillende albums (Glimlach 58, Brussel 43, Leopoldstad 60, Inno 67) bij uitgeverij Anspach belangrijke Belgische feiten uit de twintigste eeuw meemaakte.

"Gaspard kan het verleden niet loslaten en reist naar Italië, op zoek naar zijn echte vader. Hij ontmoet er Mauro en de graaf van de beroemde Agustafamilie, stichter van het gelijknamige merk en hoofd van de wereldberoemde renstal. Zijn grote ster, Ago, is net overgelopen naar Yamaha en de graaf ziet al snel dat Gaspard een ongelooflijk talent is. Hij besluit hem onder zijn vleugels te nemen. Gaspard zet geweldige tijden neer en voert tegelijk ook nog steeds zijn eigen, persoonlijke onderzoek. Wanneer hij zich opmaakt voor het Italiaanse kampioenschap, gooit een onverwachte ontdekking alles overhoop..."

Wunderwaffen 17

"Na het vertrek van de Bezoeker vernietigt de bol, waarin de explosie van de atoombom Little Girl gevangenzit, Nieuw-Auschwitz, het oord van de wreedheid. Tegen de achtergrond van die nucleaire apocalyps neemt de oorlog een nieuwe wending met de trans-Atlantische raket van von Braun. En terwijl Churchill, De Gaulle en Bergier zich opmaken voor een gesprek met Truman tijdens een topontmoeting op de Bermudaeilanden, ontdekt Murnau dat Hanna Reitsch uit de doden lijkt te zijn opgestaan, in het hoofdkwartier van de Ahnenerbe in Praag..."

Wunderwaffen Stelt voor: Zeppelin's War 3

Hierna nog één album en Daedalus heeft de Franstalige reeks helemaal bijgebeend. In 2021 verscheen deel 4 in het Frans. Dat was het eerste van de nieuwe tekenaar Félix Ruiz die vooral actief is voor de comicmarkt.

"Eind 1916. Raspoetin, die in extremis uit Rusland is weggehaald, manipuleert zijn Duitse redders door hun voor te spiegelen dat hij hen naar de wereld kan brengen waar hij de vreselijke kracht van de Vril heeft gekregen. Daar zouden de afstammelingen van het oude, superieure Arische ras wonen, zo fluistert hij Hitler in. Het is echter ook een wereld die op het punt staat te verdwijnen, waar bloeddorstige vliegende reptielen niet onder de indruk zijn van de gigantische zeppelin en de Fokker jachtvliegtuigen..."

Legende 3-7-8

Toen Daedalus het populaire Legende van Talent overnam, gaf het de stripreeks van Yves Swolfs enkel in hardcover uit. In 2008 verscheen deel 3. Nu verschijnt de softcoverversie met een herziene vertaling en lettering. Ook van dit album komt weer een gelimiteerde hardcover in zwart-wit uit. De hardcover uit 2008 wordt niet nogmaals uitgegeven. De inhoud: "Bruinetje waakt over Tristan, die er erg aan toe is. Ze vertelt aan Edwene over hun band, en over hoe ze gescheiden zijn geraakt: hertog Matthias de Dorre had een klopjacht georganiseerd om de keelsnijders op te sporen en de gezant van de Franse koning te bevrijden die zij gevangenhielden. Dat hij zo ook Tristan kon opsporen, motiveerde hem alleen nog meer."

Van deel 7 verschijnt een herdruk van de uitverkocht geraakte hardcover na de eerste druk in juni 2023. Het is de start van een nieuwe cyclus van de middeleeuwse fantasyreeks waar Yves Swolfs zelf niet veel meer mee te maken heeft, behalve het schilderen van de covers. Stéphane Collignon en Ange hebben al samengewerkt voor een album in de reeks De Orde van de Drakenridders. De inhoud: "Terwijl Tristan von Halsburg voor zijn leven vecht in de vikingwinter, wordt zijn hertogdom bestuurd door Humbeline en haar echtgenoot Alexander. Maar er heerst onvrede, zowel tussen de kasteelheren en de boeren als tussen de bandieten van Judith en die van de horde. Bovendien heeft ook Diederik de Ontaarde snode plannen met zijn leger, dat langzaam oprukt..."

In het Frans is deel 11, ook weer door Collignon en Ange, voor later dit jaar aangekondigd. Intussen krijgen we de vertaling van deel 8. Daedalus brengt het album ook nu weer uit in softcover, hardcover en een gelimiteerde hardcover in zwart-wit. De inhoud; "Tristan von Halsburg zit in het hoge noorden, waar hij met de rechtmatige troonsopvolger, Abel Plovpenning, de troon van Denemarken probeert te veroveren. Maar ook Margrete Plovpenning aast op die troon, en op Tristans hart. In Halsburg staat Diederik de Ontaarde voor de poorten van het kasteel van Humbeline. De hertogin wankelt, weifelt, is ze wel sterk genoeg om het hertogdom te redden? In In Vrouwenhanden staan de vrouwen centraal, zowel in Denemarken als in Halsburg houden zij de touwtjes strak in handen."

24 Uren van Le Mans 5

Nu ook in softcover.

"24 uur van Le Mans, 1957. Na een ongelooflijke samenloop van omstandigheden behaalt Jaguar zijn vijfde zege in Le Mans, met vier van zijn befaamde D-Types aan de leiding. Na dat exploot spreekt een journalist met ‘Lofty’ England, technisch en sportief directeur bij Jaguar. Ze hebben het over de geschiedenis van het merk: van de naamsverandering van ‘SS’ (dat na de Tweede Wereldoorlog nogal misplaatst klinkt) naar Jaguar tot de eerste deelname in de autosport en de eerste momenten van glorie... Dankzij dat interview volgen we, in flashbacks, een scharnierperiode voor het mythische merk Jaguar, waarvan de racegeschiedenis nauw verbonden is met de geschiedenis van de 24 uur van Le Mans."

Meta-Baron 8

Nu ook in softcover.

"In dit album maken we kennis met twee kinderen van de Meta-Baron met twee tegengestelde lotsbestemmingen: enerzijds heb je Adal, die heeft gezworen zijn vader te vinden en te doden, anderzijds heb je Dargona, die niks weet over haar afkomst. Zij heeft de rol van Meta- Wachter op zich genomen en draagt nu het evenwicht van de wereld op haar schouders. Wanneer de paden van Adal en Dargona kruisen, begint er een verhaal van liefde en dood..."

Orks & Goblins 13

Nu ook in softcover.

"Ourann, het Land der Winden, wordt de laatste tijd geteisterd door plunderaars. De geweldenaars hebben het gemunt op orks en zaaien dood en vernieling. Kor’nyr, de oude khan, roept de stamhoofden samen om een leger samen te stellen dat de plunderaars de baas kan, maar ook om het volk te verenigen, zodat ze hun eigen lot kunnen bepalen. Kor’nyr slaagt er helaas niet in iedereen van zijn ideaal te overtuigen..."

De Wijsheid van Mythes 7.3: Herakles 3/3

Nu ook in softcover. Slotalbum van de Herakles-cyclus die de zevende minireeks binnen De Wijsheid van Mythes vormt.

"Door Kerberos te vangen, voltooit Herakles het twaalfde en laatste van zijn werken. Samen met de driekoppige hond brengt hij ook zijn neef Theseus mee uit de onderwereld. Hij heeft hem beloofd dat hij, Herakles, behoeder van Kalydon zal worden. Daarvoor moet hij trouwen met een van de zussen van Meleagros, de overleden zoon van de koning van de versterkte stad. Wanneer hij in de stad aankomt, verneemt hij van koning Oineus dat hij hem de hand zijn dochter, Deianeira, pas schenkt als Herakles de rivier-god, Acheloos, heeft verslagen. Wanneer hij het monster heeft geveld, mag Herakles aan de zijde leven van een vrouw, van wie hij — tot zijn verrassing — gaat houden. Maar zonder dat hij het beseft, nadert vanaf dat moment de dood met rasse schreden, want hij moet het opnemen tegen de lastigste vijand ooit: de verveling..."

Bussi-collectie 2: Tranen in het Zand (herdruk)

In eerste druk verschenen in maart 2023 en daarna uitverkocht geraakt. Geen nood, hier is de herdruk. In deze collectie romanverstrippingen naar het werk van Michel Bussi verscheen eerder het sterke, 176 pagina's tellende Ogen Zo Blauw van Nicolaï Pinheiro en Fred Duval. Ook Tranen in het Zand is weer een dik one-shot van 128 pagina's.

"Hoeveel is een leven waard? Voor Lucky, een gokker die verdomd veel geluk heeft, is de dood een spel als een ander. Dus in juni 1944, aan de vooravond van de Landing in Normandië, zet hij zijn leven in, in ruil voor een hypothetisch fortuin. Lucky gaat zijn leven verliezen, in de veronderstelling dat zijn beeldschone verloofde, Alice Queen, de winst zal opstrijken... Maar pas 20 jaar na de dood van haar geliefde krijgt Alice lucht van de waarheid. En dan nog, hoe kan ze die bewijzen? Van Normandië tot de Verenigde Staten gaat Alice op zoek naar eerherstel voor haar man... met het risico dat ze zo demonen uit het verleden wekt. Rondom haar denkt iedereen de waarheid te kennen en zelfs moorden lijkt geoorloofd om die  zogenaamde waarheid te beschermen."

Edgar P. Jacobs: De Doemdromer (herdruk)

Na de snel uitverkocht geraakte hardcover en de ook al uitgeputte softcover is het tijd voor een nieuwe herdruk van enkel de softcoverversie van deze biografie in stripvorm van Edgar P. Jacobs, de schepper van Blake en Mortimer.

De auteurs zijn tekenaar Philippe Wurm (De Rochesters) en scenarist François Rivière. Wurm heeft zelf nog proefplaten getekend voor Blake en Mortimer. Rivière schreef onder meer De PI van Hollywood en Victor Sackville én het Blake en Mortimer-buitenreeksalbum De Bruid van Dr Septimus. Hij was bovendien een persoonlijke vriend van Jacobs. Voor zijn verhaal baseerde hij zich op gesprekken die hij met Jacobs heeft gevoerd en de vele interviews die Jacobs gaf.

In 2012 verscheen al eens een stripbiografie van Jacobs: Het Jacobs-teken, door Louis Alloing en Rodolphe, eveneens vertaald door Daedalus. Dat album verkocht toen ook erg goed.

Elfen 2 (herdruk)

Herdruk van de softcover in de populaire fantasyreeks.

"De stad Eysine wordt door Orc-huurlingen belegerd, de situatie lijkt uitzichtloos. De dochter van de koning besluit, tegen het advies in van iedereen, de hulp van de boselfen in te roepen. Opgejaagd door de Orcs, vlucht ze steeds dieper het bos in, tot ze stoot op een oude ruïne. Het blijkt een heiligdom van de Elfen te zijn... De oude macht die de plaats behekst, herkent in de jonge vrouw de laatste afstammeling van de druïden..."