Daedalus in november 2023

22 september 2023 Vooruitblikken

Het programma van Daedalus voor de maand november vind je ook terug in Te verschijnen. Alle aankondigingen staan ook verzameld in deze pdf.

Hoka Hey! 2

Slot van het straf vertelde westerntweeluik.

"Georges, de jonge Lakota, is samen met Sully, Little Knife en No Moon, op zoek naar de moordenaar van Little Knifes moeder. De bende wordt achternagezeten door een premiejager en op the Plains ondervinden ze aan den lijve hoe respectloos blanken in de Far West omgaan met mens en dier. Georges beseft steeds meer dat hij een Lakota is, maar tegelijk droomt hij nog steeds van een toekomst als dokter... is hij, diep vanbinnen, Georges, of Little Red Bird?"

Aspis, Detectives van het Ongewone 8

Deze reeks werd eerst getekend door Jacques Lamontagne (bekend van De Druïden en Wild West) en vanaf deel 5 door Emmanuel Despujol. Deel 8 is het laatste album van de toffe, ongewone detectivereeks.

"De huiselijke problemen van Flora’s tante uit Bordeaux gingen veel verder dan de fenomenen van een spookhuis. Flora had ontdekt dat haar welgestelde familie geld had verdiend met slavenhandel. Een pijnlijke openbaring voor de moderne, humanistische jonge vrouw. Het onderzoek leidde tot een aantal verrassende, plotselinge en onverwachte ontdekkingen. De overleden moeder van Flora, die zich met het onderzoek moeide in de gedaante van een spraakzame, dartele Egyptische mummie. Doorgaans houden geesten van oude familieverhalen, maar Flora en Hugo vermoeden dat deze zaak hen naar nog akeligere mysteries zal leiden. Het agentschap Aspis krijgt opnieuw te maken met het ongewone, het ongewoon ongewone..."

Bloedkoninginnen: Roxelana - De Vreugdevolle 1

Start van een nieuw tweeluik in de reeks Bloedkoninginnen, deze keer over de historische Haseki Hürrem Sultan (1502-1558), bijgenaamd Roxelana, die een opgang kende in de harem van de Osmaanse sultan Süleyman de Grote tot de opperste macht.

"Turkije, zestiende eeuw. Het Ottomaanse Rijk is een van de machtigste rijken ter wereld, en iedereen is bang voor Süleyman de Magnifieke. In Istanboel, in het hart van het Topkapipaleis, ritselen de zijden gewaden van de haremvrouwen die zijn uitgekozen om de verlangens van de padisjah te bevredigen. Een van hen is Roxelana, een Oekraïense slavin met een stralende lach en een duizelingwekkende ambitie. Zij grijpt de kansen die ze in de harem krijgt om zich een weg te banen naar de top. Verborgen achter muren, gordijnen en sluiers scherpt deze mooie, ambitieuze jongedame haar charmes en intelligentie aan. Zij gooit alles in de strijd om haar doel te bereiken: het hart van de sultan veroveren."

Dwergen 21

"Wanneer Ulrog, de oudste zoon van Redwin, weigert te werken voor de grootmeester van de Smidse, wordt hij beschuldigd van verraad. Als hij het er levend van af wil brengen, moet hij een plek veroveren in de raad van de orde van de Smidse en aan iedereen bewijzen dat hij de beste smid van Arran is. Om daarin te slagen, moet hij op zoek naar een behaarde die de kracht van zijn runen aankan. Hij moet op zoek naar Jorun, zijn jongere broer."

Elfen 30

"Gaw’yn is op zoek naar de saffieren dagge waarmee hij zich hoopt te verlossen van zijn duistere zijde. In het gezelschap van twee jonge, zwarte elfen speurt hij op de ijsvlaktes in het hoge noorden naar de mythische stad Skögsta. Maar in de buurt van een vreemd, seizoensgebonden kamp, kruist hij het pad van een oeroud roofdier, dat een geheim over de diepste aard van de elfen in zich meedraagt..."

Een Kerstvertelling

Een nieuwe stripbewerking van Charles Dickens' beroemde klassieke kerstverhaal A Christmas Carol. Deze keer zetten tekenaar Thomas Labourot (Eleonora Mandragora, De Hartendiefjes, Washita) en scenarist Maxe L'Hermenier (Heksenkind, Oceaankind, Het Valkenjong) het verhaal naar hun hand.

"Korte inhoud Ebenezer Scrooge is een hebzuchtige, egoïstische en verzuurde man. Hij haat het kerstfeest en alles waar het voor staat. Op een kerstavond, wanneer hij — zoals gewoonlijk — weer heel onaardig is geweest, komt de geest van zijn vroegere vennoot, Marley, hem waarschuwen: als hij zijn gedrag niet snel verandert, zal ook hij tot in de eeuwigheid ronddolen... Drie geesten, drie kerstfeesten, drie kansen om een beter mens te worden."

Franck Thilliez 2: De Schakel

Tweede van drie geplande thrillers naar de romans van Franck Thilliez en zijn rechercheurs Lucie Hennebelle en Franck Sharko. Van het vorige album, Het Weeshuis, wordt een zesdelige tv-reeks voorbereid.

"Wat is het verband tussen elf linkshandige psychopaten en een cro-magnonmens? Terwijl Lucie Henebelle moeizaam herstelt van de brutale moord op haar twee dochters, moet ex-commissaris Sharko zich noodgedwongen bezighouden met tweederangsonderzoeken. De ontdekking van het lichaam van een jonge wetenschapster, die is doodgeslagen door een grote aap, gooit de situatie helemaal om. De twee agenten zijn weer verenigd en gaan samen op zoek naar de oorsprong van het geweld, daar waar het menselijke genoom zijn toekomst bepaalt: bij de uitsterving. Welkom in DE SCHAKEL..."

Katten 2

Vervolg van de trilogie over katten in een post-apcoalyptische wereld.

"Mensen, jullie redding hangt af van hoe jullie met ons, dieren, omgaan. Bastet, Pythagoras en hun samenleving van katten en mensen hebben zich verschanst op het Île de la Cité, in Parijs. De katten worden belegerd door de ratten en hun schrikwekkende leider, Tamerlane, en moeten op zoek naar hulp. Maar ook menselijke gebreken zijn de dieren niet vreemd, en het gevaar beloert de katten vanuit elke hoek..."

Legende 4 (softcover en gelimiteerde editie)

Heruitgave van deel 4 als softcover en als gelimiteerde hardcover in zwart-wit. De hardcover in kleur is eerder uitgegeven door Daedalus en wordt niet nog eens herdrukt.

"Door wroeging gekweld verzet hertog Matthias zich tegen het huwelijk van zijn nichtje Humbeline met Aeolus von Sehronsack, de zoon van Shaggan. Maar door Shaggans plannen tegen te werken, tekent de hertog zijn eigen doodvonnis. De Dromenmeester zal z’n gruwelijke lot voltrekken... Op z’n sterfbed doet hertog Matthias enkele belangrijke onthullingen aan broeder Aelred, die de biecht komt afnemen..."

Mattéo 6

Het laatste deel van Jean-Gibrats stripreeks Mattéo is te lezen als een road movie van Mattéo en zijn zoontje, terwijl hij niets meer te verliezen heeft, want hij wordt gezocht voor moord.

Intussen hebben we de hoofdrolspeler gevolgd via opeenvolgende oorlogen: de Eerste Wereldoorlog, de Russische Revolutie in 1917, de Spaanse Burgeroorlog en de start van de Tweede Wereldoorlog, want deel 6 speelt zich af tussen 2 september 1939 en 3 juni 1940. Daarbij leerde hij ook verschillende vrouwen kennen die een belangrijke rol hebben gespeeld. Twee ervan, Camille en Amélie, zijn gebaseerd op vrouwen die Gibrat kent. De naam achter het meisje wier gezicht voor Camille werd gebruikt, wil Gibrat niet prijsgeven wegens "te persoonlijk". Amélie is gebaseerd op de Franse journaliste Rebecca Manzoni.

Gibrats volgende project is een terugkeer van François uit Elke Raaf Pikt en de communistische Jeanne uit dat tweeluik en uit het tweeluik daarvoor, Het Uitstel. Hij wil hen nogmaals samenbrengen voor een verhaal waarin François als soldaat naar Indochina wordt gestuurd. Daar woedde een oorlog waarbij onder meer Frankrijk tegenover Noord-Vietnam stond. Gibrat sluit trouwens niet uit dat zijn personages uit Mattéo ook kunnen opduiken in dat volgende verhaal. 

Zij Schreven Geschiedenis 18

"300 voor Christus., Memphis. In de schaduw van het majestueuze beeld van Alexander de Grote mijmeren een hopliet en een schrijver, twee oude vrienden, over de roemrijke veldtochten die ze hebben meegemaakt, onder aanvoering van de keizer. Alexander III van Macedonia, beter bekend als Alexander de Grote, was een geboren veroveraar, een geniale strateeg, een koning met goddelijke allures... Geen gebrek aan superlatieven om de man te beschrijven die een klein koninkrijk in het noorden van Griekenland omvormde tot het grootste rijk aller tijden. Een grenzeloze ambitie die gekenmerkt wordt door het verlangen om de Griekse en Perzische wereld te verenigen. Een vergeefs streven, want zoals alle uitzonderlijke mensen werd Alexander de Grote zowel bewonderd als gevreesd. Wat gaat er dus precies schuil achter zijn legende?"