Daedalus in juli tot september 2024

13 juni 2024 Vooruitblikken

Het zomerprogramma van Daedalus stellen we hieronder aan je voor. Deze titels staan ook in de rubriek Te verschijnen met meer details over de uitvoering en later ook nog previewpagina's erbij. Van sommige titels verschijnt zowel een softcover- als hardcovereditie. De vermelde maanden naast de titels zijn telkens die van de eerste uitvoering in hardcover. De softcover verschijnt meestal één maand later.

24 Uren van Le Mans 6 (juli)

Deze reeks telt in het Frans al elf delen en stopt voorlopig nog niet.

"De geschiedenis van de 24 uur van Le Mans begint op 26 mei 1923 om 16.00 uur. Dit gloednieuw evenement, vijf jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, wordt gecreëerd door de Automobile Club de l’Ouest. Het idee: de auto’s 24 uur lang non-stop tegen elkaar laten strijden om hun betrouwbaarheid en prestaties te testen.

Walter Owen Bentley, de jonge baas van het gelijknamige merk, neemt deel. Hoewel zijn piloten er niet in slagen om tijdens de eerste editie het podium te halen, is hij ervan overtuigd dat de race een groot technisch en commercieel belang heeft. Hij is dan ook van plan terug te komen met zijn Bentley Boys. Dit keer om te winnen."

Elfen 32 (juli)

"In het woud van Torunn richt de kicha een ware ravage aan. De verslaafde elfen zijn nog maar een schim van zichzelf. Getekend door fysieke aftakeling ontvluchten ze realiteit. De keizer van Dumn stelt alles in het werk om zijn volk te overhalen om de Boselfen de oorlog te verklaren. Oghammeesteres Alorënn beseft welk gevaar boven hun hoofden hangt en zet alles op alles om de clans te verenigen, maar haar eigenwijsheid dreigt hen in een broederoorlog te storten. Ze krijgt onverwachte hulp van Ora, de voormalige eigenares van het groene kristal..."

Frontlinies 10 (juli)

Met dit tiende complete verhaal wordt de oorlogsreeks afgesloten.

"1945. Het laatste offensief van het Reich in de Ardennen mislukt, de oorlog loopt op zijn einde en het is tijd om de balans op te maken. Zes maanden later, in de ruïnes van Berlijn, komt Cheryl, de enige overlevende van de groep vrienden die ze 15 jaar eerder op de Olympische Spelen van Berlijn had ontmoet, Marlene Dietrich tegen die nog één keer Lili Marleen zingt."

Jim (juli)

"Zeg nooit nooit, er zijn nu al zoveel albums... Ik heb geen zin om nog albums te maken uit automatisme. Het moet allemaal zinvol blijven." Met deze woorden wond François Schuiten er vorig jaar geen doekjes om: hij maakt geen stripverhalen meer. Toch verscheen er nog een mooi A5-boekje van 128 pagina's bij Rue de Sèvres, nu vertaald door Daedalus. Het heet Jim, tevens de naam van Schuitens hond, een Flat-Coated Retriever, waarvan hij afscheid moest nemen.

Na dertien jaar trouw gezelschap was het op voor de hond. Schuiten zette al zijn werk opzij en begon te tekenen, tientallen illustraties van Jim. Samen met korte teksten, alles in zwart-wit, leidde het naar het boekje. En omdat Schuiten praktisch nooit zonder hond het huis verliet, was hij ook gekend en geliefd bij vrienden en collega's van hem. Achterin het album staat een half dozijn hommages van anderen, onder meer een tekening die de in 2021 overleden tekenaar en naaste collega Benoît Sokal van Jim eens had getekend. De hond komt trouwens ook voor in verschillende tekeningen van Schuiten, als knipoogje op de achtergrond, of integendeel nadrukkelijker als de hond van professor Mortimer in Schuitens Blake en Mortimer-one-shot De Laatste Farao.

Kapitein Voodoo 2 (juli)

"1692. Port Royal, Jamaica, de belangrijkste piratenschuilplaats in het Caribisch gebied. De jonge Ier Cormac Mac Leod trekt veel belangstelling. Hij wordt achtervolgd door de machtige Loa’s. Als hij zijn onontgonnen krachten wil ontdekken en beheersen, zal hij naar de Blue Mountains moeten trekken om ingewijd te worden in de voodoo magie. Cormac twijfelt. Zijn bemanning heeft hem gepromoveerd tot kapitein en hij wil hen niet in de steek laten. Maar daar kan de geheime ontmoeting met Kapitein Baron Trage Dood en zijn moeilijk te weigeren voorstel verandering in brengen. Van bovennatuurlijke wezens tot piraterij... sterke machten strijden met elkaar om niets minder dan Cormacs ziel."

Legende 6 softcover (augustus)

Na de eerdere hardcovereditie verschijnt het album nu ook als softcover.

"Nadat Tristan von Halsburg de troon heeft heroverd en de orde langzaam maar zeker terugkeert, realiseert hij zich dat hij niet geschikt is om het hertogdom te regeren. Hij wordt ‘s nachts geteisterd door de Lamiae, betoverende wezens die zijn ziel proberen te stelen in zijn slaap. Hij besluit zijn ‘vader’ uit de stam op te zoeken, want diep in zijn hart verlangt de ridder naar de ruigte en de avonturen van het woud waarin hij opgroeide. Daar ontwaakt er een vreemde angst in hem, die nog verontrustender is dan alle gevaarlijke gevechten die hij tot nu toe heeft uitgevochten..."

Legende 6 in zwart-wit met extra schetskatern (juli)

De gelimiteerde editie in zwart-wit is in hardcover met een extra schetskatern van 8 pagina's.

De Meester-Inquisiteurs 12 (juli)

Met dit twaalfde deel wordt de tweede cyclus afgerond. De reeks is in het Frans inmiddels tot een einde gekomen na achttien delen.

"In dit laatste deel van de tweede cyclus vereniging alle Meester-Inquisiteurs hun kracht en magie om het Zwarte Huis, dat vastbesloten is om het land Oscitan over te nemen, te verslaan. Dankzij Bakael en Habner heeft de inquisitie het kruid Adonaïs en het heilig boek, de Bakal-Ephraïm. Met dit boek kan het kruid worden gebruikt om krachten te verlenen aan niet-magiërs die zich hebben aangesloten bij de rangen van de Meester-Inquisiteurs. Synillia zal binnenkort de eerste zijn die hiervan profiteert. Het is ook tijd voor nieuwe rechters naast Adrael. Ares bereidt zich voor om de hemelvaart van Orlias en Nikolai te vieren. Tegen deze achtergrond van voorbereidingen besluit de Zwarte Orde in actie te komen. Midden in de citadel..."

Orks & Goblins 16 (juli)

"Onder dwang opgesloten en meegenomen in een kooi door orks om verkocht te worden, beleeft Morogg dezelfde nachtmerrie steeds opnieuw. Elke keer als hij zijn ogen sluit, kijkt hij hulpeloos toe hoe zijn volk wordt afgeslacht. Omdat hij een leven als slaaf niet wil accepteren, doet hij het onmogelijke om te ontsnappen en neemt zijn medegevangenen mee. Opgejaagd door hun slavendrijvers, zinken ze steeds dieper en dieper in het moeras. Het gevaar is niet altijd waar je het verwacht... Of ze nu vluchten of achtervolgd worden, ze moeten allemaal het voorouderlijke kwaad trotseren dat in deze regio rondwaart."

De Wijsheid van Mythes 8.2: Gilgamesj 2/3 (juli)

"Gilgamesj heeft Enkidoe, zijn door de goden geschapen vijand, omarmd als een broeder. Na een uitbundig feest ter ere van hun vriendschap, besluiten de twee helden nieuwe uitdagingen aan te gaan en op avontuur te trekken om zo hun heldendaden te vermenigvuldigen en hun namen te laten vereeuwigen. Voor hun eerste missie moeten ze het opnemen tegen het weerzinwekkende monster Humbaba, de bewaker van het woud. Dit episch duel fascineert godin Isjtar. Wanneer Gilgamesj haar avances afwijst, heeft hij geen benul van de tol die hij hiervoor zal betale..."

De 5 Rijken 8 (augustus)

Deel 2 van de tweede cyclus die uit zes delen zal bestaan. In het Frans is deze cyclus al compleet.

"Alissa werd voor dood achtergelaten door de heethoofden van clan Koekoek. Ook het Sistrum krijgt een reeks goed gecoördineerde aanvallen te verduren. Op het paleis bemoeit Keona zich met staatszaken, terwijl in de afgelegen jungle een ander drama zich ontvouwt. Onderzoekscommissaris Shin Taku zet zijn onderzoek voort en raakt op het spoor van een even brutale als mysterieuze moordenaar..."

Bloedkoninginnen: Catherina Sforza - De Tijgerin van Forlí 2/2 (augustus)

Slot van het tweeluik in de biografische reeks Bloedkoninginnen.

"Italië, 1488. Terwijl gravin Catherina Sforza van haar zesde kind bevalt, zadelt graaf Girolamo Riario zijn volk op met torenhoge belastingen. Tegenstanders, geleid door de Orsi familie, komen in opstand en vermoorden de graaf. Catherine verdedigt haar fort, stelt orde op zaken en overwint. Maar het spel van de vijf is wispelturig en om aan zet te blijven, zal de “Tijgerin van Forli” zich moeten vastbijten in haar zaak, koste wat kost. Gelukkig heeft deze tijgerin hoektanden."

Jeremiah Johnson 3 (augustus)

"Jeremiah Johnson gaat door met zijn woeste wraak op de Crow-indianen. Hij laat zich vergezellen door een genadeloze groep schurken die zelf ook nog enkele zaken met de indianen hebben af te rekenen. Tijdens de Burgeroorlog sluit Johnson zich aan bij het leger van de Unie, waar hij op zijn manier handelt tot groot ongenoegen van de militaire autoriteiten. Met een diep verlangen naar de bergen keert hij terug. Hij wreekt er zijn twintigste en laatste Crow. Beetje bij beetje verandert de Crow Killer zijn mentaliteit ten opzichte van de inheemse Amerikaanse stammen en hun nobele, volhardende ethos."

West Legends 6 (augustus)

"Voorjaar 1899. De ‘Wild Bunch’, die onder leiding van de beruchte Butch Cassidy heel de regio terroriseert, pleegt een overval op de passagiers van de Union Pacific, in de buurt van Wilcox. Er wordt een beloning van 3.500 dollar uitgeloofd voor het uitleveren van de bandiet, dood of levend! Samen met verschillende marshalls en premiejagers organiseert sheriff Josiah Hazen een grootscheepse klopjacht, doorheen het uitgestrekte Wyoming. Cassidy en zijn bende moeten vluchten naar de steile berghellingen, waar ze botsen op een vreemde gemeenschap van paria’s, de Libanezen. Deze worden met ijzeren hand geleid door de godvrezende dominee Withcomb. Zal de verlaten mijn waar de sekte zijn intrek heeft genomen een schuilplaats vormen of is het een valstrik, waaruit Butch Cassidy en de ‘Wild Bunch’ niet meer kunnen ontsnappen?"

Bloedkoninginnen: Kahina - De Berberkoningin 2/2 (september)

Slot van het tweeluik.

"Na haar successen en de eenwording van alle berberse, joodse, christelijke en byzantijnse stammen, moet Kahina het opnemen tegen een nieuwe aanval van de legers van het Kalifaat. Deze laatste slag beslist over het lot van Noord-Afrika. Ondanks de onheilspellende visioenen trekt de rode koningin met opgeheven hoofd ten strijde om de Berberse identiteit uit te dragen."

Gil St-André 14 (september)

"Gil Saint-André woont nu als zelfstandig zakenman in Lyon en trotseert aan het stuur van zijn legendarische Citroën DS uit 1970 en met zijn gekende flair de drukke wegen. Aan zijn rustige dagelijkse routine komt een einde wanneer hij doodsbedreigingen ontvangt. Hij ontsnapt ternauwernood aan de dood, maar de anonieme telefoontjes blijven komen. Gil begrijpt niet waar de beschuldigingen vandaan komen en trekt op onderzoek uit. Gaandeweg legt hij de puzzelstukjes bij elkaar, maar hoe dichter hij bij zijn belager komt, hoe meer het bewijs zich tegen hem keert. Zijn leven verandert in een hel, gevangen in een verleden waarvan hij het bestaan niet eens afwist."

Malefosse 16 (september)

Dit verhaal zit ook in de vierde integrale die in hardcover verscheen en de delen 13 tot 16 bundelt.

"Winter, 1594... De zalving van de koning! Dat is inmiddels de grote zorg van Hendrik de Vierde, de laatste stap om volop van de macht te kunnen genieten. Een koning is geen koning zonder zalving. Dat is ook de mening van koningin Margot, die haar scheiding van Hendrik en haar terugkeer naar Parijs alleen wil aanvaarden onder exorbitante voorwaarden. Gunther, die van Pritz is weggelopen tijdens diens duel met Scipio, krijgt van Margot de opdracht om slecht nieuws te brengen aan haar verre echtgenoot. Maar, dat is even niet het dringendst. De zalving, altijd maar weer de zalving. Eerst dat en dan volgt de rest! Het lijkt een onmogelijke zaak, de benodigdheden voor de zalving liggen in Reims, in handen van de Manus Dei en de Liga  en als iemand ze probeert af te pakken... dreigen ze die stuk te maken."

Moeder Amerika 4 (september)

"9 mei 1934. In de gevangenis van Stateville wordt de ter dood veroordeelde Max Brunner geëxecuteerd door middel van de elektrische stoel. De volgende dag vernemen zijn twee medeplichtigen, de gevangengenomen Tina Moreno en de op vrije voeten Julien Moro, van de executie. Behalve dat de echte executie niet werd volbracht, want onder dwang wordt Max, alias Jan Torsvan, teruggestuurd naar zijn geboorteland Duitsland, nu een nazi-staat, als spion voor de Amerikaanse regering. Daar verdwijnt hij alsnog in het niets... Twintig jaar later probeert Mina het kluwen van het leven van haar ouders te ontwarren. Dat ze 'het wonderkind van Tina is, staat als een paal boven water, maar vooral de vraag wie haar echte vader is, houdt haar bezig. Ze start haar onderzoek in Chicago, de plaats 'waar het allemaal begon'."

Stoker (september)

Een nieuw one-shot van Michaël Olbrechts, die vorig jaar hoog scoorde met het inmiddels tweemaal herdrukte Galapagos. Het album van 96 pagina's verschijnt in hardcover (24,95 euro) en als luxe (49,95 euro).

"1910-1911. Her en der in België vallen speurders van Douane en Accijnzen binnen in afgelegen, verlaten panden om sluikstokers bij de kraag te vatten. Zo ook in de Oost-Vlaamse steden Gent en Eeklo waar 'de ongrijpbare Bruno Declercq' op de hielen gezeten wordt en er tot twee keer toe met de schrik vanaf komt. Een waarschuwing voor hem om uit het straatbeeld te verdwijnen. Tien jaar later vieren Maurice en Mira hun bruiloft in het bijzijn van vrienden en familie. Het gespreksonderwerp is de komst van de beruchte Bruno Declercq, vader van de bruidegom. Zal Bruno aan de feesttafel schuiven of blijft hij veilig onder de radar?"

De Wijsheid van Mythes 5.3: De Ilias 3/3 (september)

"Achilleus keert eindelijk terug naar het slagveld om het op te nemen tegen Hektor, de Trojaanse prins die zijn neef Patroklos van het leven heeft beroofd. Zijn verlangen naar wraak is zo groot dat hij een gruwelijk bloedspoor achter zich laat in de Trojaanse linies. Wanneer Achilleus zijn vijand doodt en vernedert, krijgt hij nauwelijks de tijd om zijn overwinning te vieren. Hij wordt op zijn beurt geveld door Paris, de broer van Hektor, wiens pijl wordt geleid door Apollon. De Grieken, rouwend om de dood van hun kampioen, verliezen de moed om Troje in te nemen. Tot Odysseus, de man van duizend listen, een plan bedenkt..."