Concerto Books in het voorjaar

15 december 2021 Vooruitblikken

De albums die in het voorjaar van 2022 bij Concerto Books zullen verschijnen, kan je bij elkaar verzameld zien in de rubriek Te verschijnen waar je ook een pdf kan downloaden met te verschijnen en verschenen albums van de Nederlandse uitgeverij. Het hoeft niet te verbazen dat er ook weer in dit aanbod muziek zit, maar ook grote hompen drama, humor, biografie, ecologie en verwondering.

De Droommaker (januari)

"Droom en werkelijkheid lopen door elkaar in dit poëtische en fantasierijke avontuur. Gaboen, de onhandige tovenaar en alchemist heeft er moeite mee zijn liefde te bekennen aan de glamoureuze en vindingrijke Slijntje. Hij geeft haar een betoverde klok cadeau, die hij in de mysterieuze Winkel der Dromen heeft gekocht. Maar op de klok rust een vloek, waardoor de schelmachtige trol Poempele en een ijzingwekkende vogel uit de wereld der dromen arriveren in hun werkelijkheid. Nadat deze monsterachtige vogel Gaboen heeft opgeslokt, probeert Slijntje de vloek van de klok op te heffen. Zij probeert dit twaalf keer, door samen met de droommaker, twaalf verwrongen werkelijkheden te bezoeken. Dan vindt zij eindelijk de oplossing en Gaboen is gered. Gaboen beseft nu al snel wat Slijntje voor hem voelt, en hij weet dat de tijd is aangebroken om hun ware droom te gaan beleven...

Na een succesvolle carrière als jazz-tapdanser, zanger en choreograaf heropende Tobias Tak zijn inktpotten en stortte zich vol energie op zijn zeer persoonlijke, kleurrijke, magisch surrealistische sprookjesvertellingen. Zijn sprookjes verschenen in vele tijdschriften en hij publiceerde onder andere de boeken Canciones – Federico Carcia LorcaUpside Down en Gaboon’s Daymare.

De Droommaker is het magnum opus van de op 7 januari 2020 overleden tekenaar. Voorwoord door Joost Swarte. Aanbevolen door Robert CrumbJoost SwarteArt Spiegelman en Joann Sfar."

Luchtwegen (januari)

Van auteur Étienne Davodeau verschenen al mooie albums zoals De OnwetendenLuluDe Stroman en De Val. De Franse versie van Luchtwegen dateert van 2019.

"Luchtwegen — de kaarsrechte routes van passerende vliegtuigen — zijn in dit verhaal een metafoor voor de saaie, uitgestippelde levens die de meesten van ons te wachten staan. De auteurs laten zien dat het leven een stuk interessanter wordt als je niet altijd in de pas loopt — ook al kun je dan niet altijd voorkomen dat je anderen teleurstelt of pijn doet. De vijftigjarige Yvan ontdekt dit noodgedwongen als hij binnen één jaar zijn ouders en zijn baan verliest. Omdat zijn kinderen zijn uitgevlogen en zijn vrouw aan de andere kant van de wereld werkt, is hij op zichzelf aangewezen en besluit hij de balans op te maken van zijn leven tot nu toe.

Luchtwegen is autobiografische fictie door drie vijftigers die elkaar al een leven lang kennen, charmant in beeld gebracht door Étienne Davodeau, wiens tekeningen zoals altijd van een bedrieglijke eenvoud zijn."

1984 (februari)

"De Franse tekenaar Xavier Coste (Normandië, 1989) weet op een angstaanjagende en suggestieve manier nog meer betekenis te geven aan dit meesterwerk van George Orwell.

In het Engeland van na de Koude Oorlog werkt Winston Smith, continu bewaakt door camera’s, spionnen en buren, aan het herschrijven van de geschiedenis. Maar hij voelt zich daar niet prettig bij en besluit op een dag om een dagboek bij te houden op een plek waar hij niet in de gaten gehouden wordt."

Bambalam (februari)

"In Bambalam neemt Jaap Boots de lezer mee op een opwindende poëtische trip langs zijn rock-’n-roll-dromen, -fantasieën en -ontmoetingen. In dertig toegankelijke gedichten en met soepele stijl laat hij zien hoe artiesten als Jerry Lee LewisTom WaitsMartha ReevesNick CaveDavid BowieIggy Pop en Bruce Springsteen maar ook bands als Echo & The BunnymenThe SmithsOasis en AC/DC de soundtrack van zijn leven vormen. Mede door de illustraties van Erik Kriek is Bambalam een zinderende bundel geworden, waar pop-, rock- én stripliefhebbers hun helden — en soms ook zichzelf — in zullen herkennen.

Jaap Boots (Bergen, 1961) maakte als rock-dj jarenlang programma’s voor de VPRO-radio. Over deze avonturen schreef hij in 2014 de veelgeprezen schelmenroman Donderweg. Als singer-songwriter bracht hij sinds de eeuwwisseling drie albums met Nederlandstalige nummers uit, die naast de muziek ook vanwege de frappante teksten door de muziekpers geprezen werden. Sinds 2016 is Jaap Boots docent aan de Hogeschool van Amsterdam, waar hij media- en radiovakken geeft. Bambalam is zijn eerste dichtbundel.

Erik Kriek (Amsterdam, 1966) is een van Nederlands toonaangevendste tekenaars. Als illustrator werkt hij regelmatig voor onder andere De Volkskrant en de VPRO-gids. Ook maakt hij boekomslagen, posters en vrij werk. De meeste stripliefhebbers zullen hem kennen van Gutsman en de internationaal vermaarde strip De Balling. Meer recent schreef en illustreerde hij twee boeken waarin zijn favoriete muziek centraal staat: In The Pines (5 Murder Ballads) en Creek Country (50 portretten uit de folk, country en bluegrass)."

JoPo in MoNo XL (februari)

"Fay Lovsky’s fijne nieuwe Jopo-songs zijn wederom voorzien van prachtige illustraties door Joost Swarte, de meester van de klare lijn. Hoe gaat het na al die jaren met Jopo? JoPo in MoNo XL gaat verder waar het eerste Jopo-album, JoPo in MoNo, eindigde. Het plaat- en boekwerk van dit illustere duo bevat zowel JoPo in MoNo als JoPo XL. Boekuitgave met twee 10”-vinylplaten."

De Kunst van het Nietsdoen (maart)

"Guy Delisle werd geboren in 1966 in Quebec, Canada. Na zijn studie animatiekunsten aan het Sheridan College in Toronto, werkte hij voor verschillende studio’s over de hele wereld. In 2002 leverde dat de autobiografische strip Shenzhen op. Later gevolgd door onder meer PyongyangBirmaJeruzalem en Gegijzeld. Bij Concerto Books verscheen vorig jaar van zijn hand De Papierfabriek. In De Kunst van het Nietsdoen zijn een aantal korte verhalen gebundeld die in de loop der jaren in verschillende publicaties zijn verschenen. Met zowel experimentele als intieme verhalen die vaak een verontrustende ontknoping hebben, bouwt Guy Delisle gestaag aan een fijnzinnig œuvre vol speelse humor."

Visa Transit 3 (maart)

"Derde en laatste deel van een hilarische roadtrip door Turkije.

Het is eind juli 1986. Na Italië, Joegoslavië en Bulgarije te hebben doorkruist en vervolgens Istanbul te hebben ontdekt, vervolgen Nicolas de Crécy en zijn neef hun avonturen in hun oude Citroën Visa op weg naar een Anatolisch dorp, Verloren Eden, het hoogtepunt van hun roadtrip. Niet verstoken van humor doet De Crécy in dit laatste deel verslag van hun odyssee. Gelardeerd met jeugdherinneringen verhaalt hij over de ontdekking van een onbekende ziekte, over de angst voor het ouder worden en over medische dwalingen."

La Bande Dessinée de Drs. P (april)

"Een tiental fijne liederen van Drs. P schitterend verstript door de Beverwijkse stadsdichter, filmmaker, tekenaar en beeldend kunstenaar Frits Smid. Met onder meer de verstripping van DodenritDe Veerpont en Het Trapportaal."

Queenie (april)

"Deze graphic novel vertelt het waargebeurde verhaal van Stephanie Saint-Clair, een arme plantagewerkster uit Martinique die zou uitgroeien tot de meedogenloze koningin van de maffia van Harlem en die tevens een fel pleitbezorger werd voor de Harlemse zwarte gemeenschap." Tekenares en co-scenariste Elizabeth Colomba is zelf een zwarte artiest uit Martinique die emigreerde naar Harlem om er beroemd te worden. In de VS werd ze effectief een erkende kunstenares met haar schilderijen, gespecialiseerd in postcolonial kunst. Ze raakte gefascineerd door het verhaal van Stephanie St Clair en wou haar plaatsje in de geschiedenis teruggeven. Queenie is haar debuutstrip.

Harlem, 1933. Een zwarte vrouw, tot in de puntjes gekleed, wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Haar naam: Stephanie Saint-Clair. Haar handelsmerken: een opvallend Frans accent en een neus voor cijfers. De beruchte Saint-Clair, ook wel bekend als Queenie, werd arm geboren in de Franse kolonie Martinique en runt nu een van de grootste illegale loterijen in Harlem. Nu het alcohol- en gokverbod afloopt, wordt ze bedreigd door Italiaanse gangsters die de controle over haar imperium willen overnemen. Ze voert een meedogenloze strijd om haar territorium te redden... en haar huid. In een Amerika dat nog steeds geteisterd wordt door de depressie en segregatie, begrijpt Saint-Clair als geen ander dat ze haar imago kan gebruiken om haar macht te bevestigen en als wapen tegen haar tegenstanders. Haar visionaire mediavaardigheden maken haar tot een fel pleitbezorger voor zwarte rechten, een gemeenschapsactiviste die massa’s Harlem-families aan haar zijde trekt.

Queenie volgt het leven van een vrouw die verschillende met elkaar verweven rollen speelde. Als meedogenloze maffiabaas, polyglot immigrant, mode-icoon en pioniersfiguur van het Afrikaans-Amerikaanse feminisme, herdefinieerde Saint-Clair de uitdrukking ‘groter dan het leven’. Ze doorbrak barrières, glazen plafonds en was een van de weinige gangsters uit het verbodstijdperk die oud geworden is."

De Eindeloze Wereld (mei)

Op het vervolg van Christophe BlainBlueberry-tweeluik (op scenario van Joann Sfar) is het tot nader order nog wachten. Tussendoor werkte de tekenaar aan dit lijvige album dat in september 2021 bij Dargaud verscheen.

"Een uiterst geslaagde samenwerking tussen een striptekenaar en een specialist op het gebied van energiekwesties en de invloed daarvan op het klimaat. Onderwerpen die ons allemaal aangaan. Helder en niet verstoken van humor, legt dit lijvige boek de ingrijpende veranderingen uit die onze planeet momenteel doormaakt en welke gevolgen deze soms radicale veranderingen voor ons betekenen."