Casterman in november en december

22 september 2021 Vooruitblikken

Casterman heeft heel wat in petto voor de maanden november en december. Hieronder vind je het overzicht. Specifieke details en verschijningsdatums vind je terug in Te verschijnen. We starten met een paar albums waarvan nog geen cover beschikbaar is.

Lefranc 32

Kijk eens aan, dit avontuur speelt zich voor een deel af in Gent waar de detective-reporter Guy Lefranc zich in de illegale kunsthandel begeeft, meer bepaald omtrent het gestolen paneel De Rechtvaardige Rechters.

"Een onderzoek naar de illegale kunsthandel tussen Vlaanderen en Parijs! Gent, in het midden van de nacht, een man loopt weg van de kathedraal. Het altaarstuk van het Lam Gods is gestolen, maar iedereen weet dat dat nep is. Waarom zou iemand een vervalsing willen stelen? Lefranc probeert het mysterie van deze diefstal te ontrafelen en wordt meegesleurd in een wereld van kunst en vervalsingen. Van Gent tot Venetië gaat onze reporter op zoek naar een van de grootste meesterwerken die de mensheid kent. Hij zal ook proberen het andere mysterie dat al jaren in de lucht hangt op te lossen: wie heeft het echte Lam Gods gestolen?"

 

Alex 40

Chrys Millien en Valérie Mangin vormen een nieuw duo voor de reeks Alex. Millien kennen we als tekenaar van de inmiddels gestopte reeks De Vliegenier en zijn medewerking aan Gil St-André. Dit is zijn eerste Alex-album. Mangin is al de scenarist van Alex Senator en zij debuteert eveneens in de hoofdreeks waarvan Alex Senator een spin-off is. Het bijzondere is dat Alex deel 40 en het volgend jaar te verschijnen Alex Senator deel 13 met elkaar verwant zullen zijn, met elementen die zullen terugkomen in Alex Senator als een soort vervolg. Toch zullen beide albums perfect los van elkaar te lezen zijn, met een sluitend einde voor beide verhalen en zonder dat je het andere album gelezen hoeft te hebben. Voor wie beide reeksen volgt, zal het dus te lezen zijn als een tweeluikje. Een hele uitdaging voor Mangin, die het zichzelf heeft aangedaan omdat zij het zelf voorstelde aan de erfgenamen van Jacques Martin en uitgeverij Casterman. En dat hele team volgde haar in haar wensen.

Deel 40, met de titel Het Oog van de Minotaurus, voert Julius Caesar en Brutus als gaststerren op. Servilia, de minnares van Caesar en de moeder van Brutus, sterft in Rome aan een vergiftiging door een juweel dat ze kreeg van Caesar. Deze laatste gelooft dat hijzelf het doelwit van de aanslag was en verzoekt Brutus en zijn vrienden Alex en Enak om een Griekse handelaar achterna te gaan. Hij verkocht Caesar een bijzondere parel na diens Gallische overwinningen. Wat volgt, is een achtervolging op de Middellandse Zee dat onze helden leidt naar Kreta en het vervloekte labyrint van de monsterlijke Minotaurus.

Alex Senator integrale 1

Deze eerste en voorlopig ook in het Frans enige verschenen integrale van Alex Senator bundelt de eerste cyclus van drie delen. Een rijkelijk geïllustreerd dossier vertelt over de totstandkoming van deze spin-off van Alex.

De Avonturen van Kuifje: De Krab met de Gulden Scharen

Speciale uitgave ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van kapitein Haddock. Deze cover is ter illustratie.

"Tachtig jaar geleden schetste Hergé de beroemde kapitein Haddock voor het eerst in potlood, een personage dat bij de lezers zeer geliefd is geworden. De Krab met de Gulden Scharen is een van de albums die een keerpunt vormden voor De Avonturen van Kuifje. Ook al was dit kleurrijke personage niet meteen de trouwe metgezel van de verslaggever zoals we hem vandaag kennen, zijn voorliefde voor de fles en zijn scheldpartijen maakten van hem een held tegen wil en dank. Zijn stugge karakter geeft ons dat vleugje menselijkheid waar we zo van houden."

De Killer - Staatszaken 3

"Het spetterende einde van deze eerste cyclus! Een schuilplaats in Le Havre, een dekmantel als dynamisch kaderlid, het kantoorleven in al zijn pracht en praal voor De Killer... Maar de Franse stedelijke milieus blijken uiteindelijk net zo gewelddadig te zijn als de milieus die hij ‘schoonveegde’ toen hij nog voor zichzelf werkte. Dit nieuwe deel van de avonturen van De Killer is gebaseerd op echte feiten en dossiers en biedt ons een kijkje achter de schermen van machtsspelletjes en corruptie."

Bug 3

"Derde deel van Enki Bilals grote sciencefictionverhaal. Terwijl de grote wereldwijde bug de toegang tot digitale gegevens onmogelijk heeft gemaakt, is Kameron Obb, die een verhoogd herinneringsvermogen heeft, de prooi van hebzucht die uit alle hoeken van de wereld komt. Opgejaagd over de hele wereld door zowel regeringsautoriteiten als protestgroepen, slaagt hij erin te communiceren met zijn dochter, die ontvoerd is door mysterieuze ontvoerders... Maar wat is de ware aard van de bug? Is het slechts een technologische catastrofe of is het het gevolg van een echte aanval op de mensheid? In dit derde deel schept Enki Bilal er genoegen in een aantal machtige vrouwen voor te stellen, met een reeks wendingen en spectaculaire sequenties, onderbroken door satirische bespiegelingen die even onverwacht als verrukkelijk zijn..."

De filmrechten op de sf-reeks zijn een paar jaar geleden verkocht om er een zesdelige tv-reeks van te maken. De Canadese regisseur Daniel Roby moet dit project in goede banen leiden.

China Li 3

Laatste deel van de trilogie.

"Middenin de revolutie vertelt Li ons over de geschiedenis van China. Als we ons verdiepen in het verleden van de eerbiedwaardige meneer Zhang begrijpen we waar de getroebleerde persoonlijkheid vandaan komt van de peetvader van de triade die de jonge Li opvoedde. Sinds zijn kindertijd, die hij doorbracht in de armen van zijn moeder Moon, heeft de jongeman zichzelf opgebouwd als een reactie op zijn gewelddadige vader. Hij is verre van zwart-wit. We ontdekken alle verborgen kanten van dit personage. In het heden is de jonge Li teruggekeerd uit Frankrijk om deel te nemen aan de Culturele Revolutie van Mao. Ze leert de onderbuik van de Revolutie kennen door dichter bij de charismatische communistische leider te komen. Tussen fascinatie en ontgoocheling zal het jonge meisje gelijk opgaan met de geschiedenis van het land dat haar naam draagt."

Brussel: Hoofdstad der Dromen

Dit 128 pagina's tellende, unieke boek bundelt vele illustraties die François Schuiten, bekend van De Duistere Steden en een bijzonder avontuur van Blake en Mortimer, doorheen de jaren van zijn geliefde stad Brussel heeft getekend. Veel van die illustraties zijn niet eerder gepubliceerd. Schuitens De Duistere Steden-kompaan Benoît Peeters schreef op basis van die illustraties nieuwe teksten, allemaal vormgegeven door Jack Durieux, die in 2020 een heruitgave van De Koorts van Urbicande van een kleurtje voorzag.

Het boek bevat illustraties van onder meer het Justitiepaleis, de huizen van Victor Horta, Brussels Expo en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Schuiten en Peeters hebben het boek opgevat als een uitnodiging om de vele charmes van Brussel, voornamelijk op het gebied van architectuur, te (her)ontdekken via een wandeling in boekvorm.

Brussel, Hoofdstad der Dromen is dus geen strip. Na het afwerken van zijn Blake en Mortimer-album besliste Schuiten om te stoppen als striptekenaar.