Terug naar overzicht

Cartoonist Ploeg (85) overleden

27 mei 2021 Overlijdens

20 mei laatstleden overleed de in Borgerhout geboren tekenaar Eddy Ploegaerts. Hij werd 85 jaar en overleed thuis, omringd door zijn geliefden.

Ploeg debuteerde in 1959 als cartoonist op het Salon van de Vlaamse Humor in Antwerpen. Daarop vond hij publicatiekansen in tijdschriften als De Linie, 't Pallieterke, Zondagmorgen, De Post, Humo, Ons Volk en De Standaard. Hij tekende ook cartoons voor de toenmalige Vlaams publieke omroep BRT die als intermissie werden uitgezonden als er technische storingen waren.

In 1963 ging hij aan de slag bij Belvision, de tekenfilmafdeling van Le Lombard, tevens de uitgeverij van het weekblad Kuifje. Tegelijk was hij onder het pseudoniem Ploeg productief met tal van cartoons en gags voor Kuifje gedurende de jaren 1960 en 1970 die ook weleen sop de cover prijkten. Een aparte reeks werd geschreven door Hubuc. Cartoons met het burgermannetje Prosper werden eerst geschreven door Greg en vanaf 1974 door Ploeg zelf. In Ons Volkske, een ander stripblad van Le Lombard, publiceerde hij Picazzo, over een kunstschilder. Op zijn rouwkaartje staat onder zijn naam "Tekenaar - Cartoonist bij het weekblad Kuifje - Lombard".

Zijn werk resulteerde niet in veel albumpublicaties. In 2006 gaf Mercator Stripbeurs een liggend boekje uit met een selectie cartoons van Prosper. In 1967 kwam een eerste cartoonalbum uit, Crazy Movers, bij uitgeverij Publiart, het reclameagentschap van Le Lombard.

Bron: Sascha Van Laeken / Lambiek.net

Terug naar overzicht