Calvo's Het Beest Is Dood wordt verfilmd

18 april 2024 Verfilmingen

In 1944 publiceerden tekenaar Edmond-François Calvo en scenarist Victor Dancette het stripverhaal en tegelijk ook geïllustreerde leesverhaal La Bête Est Mort, in 1947 vertaald als Het Beest Is Dood. Het is nog steeds een van de mooist getekende verhalen met dieren als menselijke figuren, stilistisch gebaseerd op de tekenfilms van Disney. De satire vertelt over de Tweede Wereldoorlog en de nazibezetting in Europa. Het album verscheen oorspronkelijk na de bevrijding van Frankrijk, maar nog voor het werkelijke einde van de oorlog en de finale nederlaag van Adolf Hitler. Diens val komt weliswaar op het einde van het verhaal aan bod. Het is ook het eerste stripverhaal waarin de Shoah uit de doeken werd gedaan. Voor elk volk tekende Calvo een andere diersoort. De Duitsers zijn wolven, de Amerikanen bizons, Belgen tekende hij als leeuwenwelpen, Nederlanders als koeien en Fransen als konijnen, kikkers, eekhoorns en ooievaars.

Regisseur Mathieu Kassovitz, die in 1995 doorbrak met zijn internationale hit La Haine, kondigde aan dat hij aan een verfilming van Het Beest Is Dood werkt. Voor hem betekent het na dertien jaar een comeback als regisseur. Het zal zowel live action als animatie bevatten: de decors zullen echt zijn, de dieren geanimeerd. De film wordt in het Engels opgenomen met een budget van 30 miljoen dollar. De titel zal The Big War luiden. Het is daarmee de derde film van Kassovitz in het Engels na Gothika en Babylon AD.

Voor het scenario wordt Kassovitz bijgestaan door de Amerikaanse schrijfster Caroline Thompson. Zij schreef al de screenplays van films als Edward Scissorhands, Corpse Bride en The Nightmare Before Christmas, alle drie van Tim Burton. Ze is ook de schrijfster van The Addams Family uit 1991 en de dierenfilm Homeward Bound. Ze schreef en regisseerde de paardenfilm Black Beauty en ze bewerkte de roman The City Of Ember voor de fantasyfilm City Of Ember.

Eenmaal de financiering van The Big War rond is, kunnen de opnames eind dit jaar starten.