Bruno Chevalier (62) overleden

8 mei 2024 Overlijdens

Op 19 april is Bruno Chevalier overleden. Hij werd op 2 mei 1961 geboren in Parijs. Tekenaar Thierry Ségur vernam dat pas gisteren en maakte het nieuws bekend. Samen schiepen ze de fantasytrilogie De Legende der Dorre Gewesten die tussen 1987 en 1992 in de collectie Delta van Blitz in het Nederlands verscheen. In het Frans kwam daar in 1995 nog een encyclopedie voor een rollenspel bij, een jaar later gevolgd door Le Grimoire, waarin geïllustreerde teksten en scenario's voor rollenspelen staan die zich afspelen in de Dorre Gewesten.

Chevalier creëerde in 1986 het personage Kroc le Bô voor Casus Belli, het eerste Franse tijdschrift dat aan rollenspelen is gewijd. Ségur tekende de stripjes. Uitgeverij Delcourt merkte hun werk op en gaf in 1990 het komische fantasy-album Kroc le Bô uit. Daarna volgde voor dezelfde Franse uitgeverij De Legende van de Dorre Gewesten, waarin een gezelschap van drie dwergen een gevaarlijke missie ondernemen op zoek naar een nieuwe koning. Een dief en een barbaar vervoegend het groepje. Vooral in het Frans kende de reeks een groot succes en werd het een referentie in het heroïc fantasygenre. Fantasy zat toen in een erg goede opwaartse populariteit. Toch bleef Chevaliers bijdrage tot de stripwereld beperkt tot deze publicaties. In 1992, 1995, 2008 en 2010 gaf Delcourt telkens een nieuwe integrale editie van De Legende der Dorre Gewesten uit. Oranje bundelde de reeks in 1993 in een luxe op slechts 200 exemplaren.

Rond 2008 was er nog het plan voor een prequel door Ségur, zonder Chevalier, maar dat viel in het water. En in 2013 was er al een begin gemaakt van een tweede cyclus in twee delen van De Legende der Dorre Gewesten. Ségur zou het opnieuw zelf schrijven met Étienne Le Roux als co-scenarist. Ségur bedacht zich echter na slechts één getekende en geschilderde pagina en gaf geen verder gevolg aan een nieuw verhaal.