Batgirl-film afgevoerd

3 augustus 2022 Verfilmingen

De met enige bombarie aangekondigde film Batgirl zal uiteindelijk niet vertoond worden, noch in de bioscoop, noch op streamplatformen. De oorzaak? Besparingen en een boekhoudkundige afschrijving. De film was al grotendeels afgewerkt, de montage zat in de laatste fase.

Zuur nieuws voor het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah die na het eerste seizoen van de tv-reeks Ms. Marvel met Batgirl een tweede superheldenproject op hun naam konden schrijven. De zwarte actrice Leslie Grace vertolkte heldin Batgirl, terwijl Michael Keaton terug in zijn Batman-pakje kroop. J. K. Simmons (als commissaris Gordon), Jacob Scipio en Brendan Fraser maakten ook deel uit van de cast.

Volgens diverse bronnen zouden tegenvallende vertoningen aan een testpubliek aan de basis liggen van het afvoeren van de film. In werkelijkheid draait het om de cijfers. Filmstudio Warner Bros. is de producent van de film, maar na een fusie met Discovery moest er 3 miljard dollar aan kosten afgeschreven worden. Studio DC Films en het streamplatform HBO Max maken ook deel uit van het gefuseerde bedrijf. De strategische koers onder een nieuw bestuur, met David Zaslav als CEO, is er een van besparingen. Afhankelijk van de bronnen was er al 75 tot 100 miljoen dollar in Batgirl gestopt en alleen al het Amerikaans marketingbudget voor de release zou nogmaals 30 tot 50 miljoen dollar kosten. Dat wou Zaslav niet betalen. De film is namelijk niet groot — of niet goed — genoeg om er groots mee uit te pakken via de bioscoop.

Waarom dan geen release die beperkt blijft tot het eigen streamplatform HBO Max? Een puur boekhoudkundige reden om in orde te zijn met Amerikaanse fiscale autoriteiten en regels die van toepassing zijn op gefuseerde bedrijven. Als het bedrijf Warner Bros. Discovery de film niet uitbrengt, kan het dat toewijzen aan de strategieverandering na de fusie. Als de Amerikaanse fiscus dat aanvaardt, kunnen de kosten correct afgeschreven worden. Dat zou wel betekenen dat Batgirl nooit vertoond zal worden. Daarmee is het een van de duurste filmflops aller tijden.

Warner Bros. Discovery drukte Adil en Bilall al op het hart dat ze deze beslissing niet persoonlijk moesten opnemen en dat er voor hen nog andere projecten in het verschiet liggen.

Bron: L'Echo