Arboris in kwartaal 3 van 2023

26 mei 2023 Vooruitblikken

We hebben een overzicht gekregen van wat Arboris in juni tot augustus uitgeeft. In de praktijk verschijnen ze doorgaans later dan aangekondigd. De albums vind je terug in de rubriek Te verschijnen met meer details over de uitvoeringen en de verkoopprijzen. Hieronder stellen we ze ook aan je voor.

Altor: integrale uitgave 1 (juni)

Eerste van twee geplande integrales van de sf-reeks door Marc Bati en Mœbius. Deze integrale verschijnt ook als een luxe met een andere cover en een ex libris in een oplage van slechts 75 exemplaren. 

"Bij hun speurtocht naar een mythische sterrenfee openen de magiër Apildom en zijnvriend, de elf Altor, per ongeluk de toegangspoort tot hun wereld, waardoor een kwaadaardig wezen, de Zwarte Ster, hun wereld kan binnendringen. Lorcan, afgezant van de galactische confederatie, en Aurelys, een jonge vrouw die haar geheugen kwijt is en over vreemde krachten beschikt, gaan Altor helpen bij zijn poging de plannen van het duistere wezen te dwarsbomen.

Dit verhaal, dat vanaf 1985 in samenwerking tussen Jean Giraud/Mœbius en Marc Bati tot stand kwam, vermengt op een zeer geslaagde manier fantasy à la Tolkien met new-age sf. In deze eerste van twee integrale uitgaven is de eerste trilogie van de reeks opgenomen, die eerder in drie delen verscheen onder de titels De kracht van het Kristal, Op het eiland van de Eenhoorn en Het Geheim van Aurelys. Het dossier dat deze uitgave completeert, bevat een rijk geïllustreerde inleiding van Marc Bati en een kort verhaal dat nooit eerder is gepubliceerd."

Draak en Gif: Compleet (juni)

Deze bundeling van het fantasytweeluik Draak en Gif verschijnt in een beperkte oplage met een speciale ex libris. 

"In de stad Paander leven de mensen een onzeker bestaan, want vrijwel alles is giftig en voor je het weet ben je gestoken door een akelig beest of een vervelende concurrent. Twee kameraden, Greyson de krachtpatser en Névo de scherpzinnige dokter in opleiding, stelen de plannen die hun vriendin, de avonturierster Natch, heeft gemaakt voor een expeditie naar de onmeetbaar diepe wensput. Alleen Névo komt terug en Greyson lijkt te zijn omgekomen, maar na maar liefst negentien jaar weet hij toch de put uit te komen en naar Paander terug te keren. Als Névo en Greyson elkaar terugzien, beseffen ze hoe dwaas ze zijn geweest en ze gaan terug naar de draak die ze destijds in de put hebben leren kennen, om hem te vragen hen terug in de tijd te sturen, zodat ze een aantal gemaakte fouten kunnen voorkomen en de vroegere Natch, Névo en Greyson ervan kunnen overtuigen niet aan de expeditie te beginnen. Maar of dat een zo eenvoudige taak is?"

Moses Rose: Compleet (juni)

Deze bundeling van de complete westerntrilogie Moses Rose verschijnt in een beperkte oplage met een speciale ex libris.

"Louis ‘Moses’ Rose is een van de weinige overlevenden van de slachting bij Fort Alamo, maar wordt er juist daardoor van beschuldigd een deserteur te zijn. Om te bewijzen dat die beschuldiging onterecht is, gaat hij vanuit New Orleans terug naar Texas, samen met sheriff Millsaps die in de ruïnes van het fort de achtergebleven eigendomspapieren van een goudmijn hoopt terug te vinden die hij geërfd heeft. De reis wordt gefinancierd door Mary-Mae Cloud, die ook van de partij is. Op hun tocht worden ze achtervolgd door leden van de Italiaanse Masseriaclan, die eerst de Comanches tegen hen opstoken en daarna zelf proberen de groep uit de weg te ruimen, omdat ze het hebben voorzien op het imperium van mevrouw Cloud. Louis laat zich vervolgens gevangen nemen in de hoop op een eerlijk proces, maar daar komt niets van terecht en hij wordt ter dood veroordeeld. Hij weet te ontsnappen dankzij zijn kameraden, maar zijn oude vijand Masseria gaat weer achter hem aan en het komt tot een climax in de ruïnes van Fort Alamo, waar de hele geschiedenis begonnen is..."

Olivier Blunder 5 (juni)

"Aansluitend aan de uitgave van De Nieuwe Avonturen van Olivier Blunder, door Serge Carrère en Fabcaro als opvolgers van oorspronkelijke auteur Greg, geeft Arboris de albums uit van de oorspronkelijke reeks die destijds in het Nederlands zijn overgeslagen omdat het tempo van uitgave in Frankrijk hoger lag dan bij ons. Dat betekent onvervalste ‘vintage’ avonturen van Olivier Blunder, die voor ons toch helemaal nieuw zijn. Als dat geen goed nieuws is! Hop!"

Tomoë: Compleet

De bundeling van het Oosterse fantasytweeluik Tomoë verschijnt in een beperkte oplage verschijnen met een speciale ex libris.

"Japan, in de vijftiende eeuw. Het leger van heer Yamana staat met 80.000 samoerai tegenover dat van heer Hosokawa. In de coulissen kijkt de piraat Yoshinaka toe, in de hoop te kunnen profiteren van deze strijd en zelf Shogun te kunnen worden. Speciaal hiervoor is hij tegen haar wil getrouwd met de jonge Sayo, die hij heeft omgedoopt tot Tomoë, de legendarische vrouwelijke strijder van lang geleden, waar Sayo van afstamt. Maar zij gruwt van hem en probeert weg te vluchten met zijn zoon Oda, wat echter totaal mislukt. Ze wil wraak nemen, maar beseft dat ze dat alleen kan doen als ze Yoshinaka eerst helpt bij zijn strijd om de macht. Deze reeks van de bekende scenarist Jack Manini wordt prachtig in beeld gebracht door TieKo (Thierry Cauquil)."

Metro 2033 4 (juli)

Vervolg van de bewerking door Nederlander Peter Nuyten naar de roman van Dmitry Glukhovsky.

Het jaar is 2033. De verwoestende atoomoorlog, die de wereld in een radioactieve woestenij heeft veranderd, dwong de inwoners van Moskou er toe om hun toevlucht te zoeken in de metro. In de loop van de jaren hebben de metrostations zich ontwikkeld tot ware staten, die zich bezighouden met handel en zelfs met oorlog. Artjom moet de bescherming van de metro echter verlaten en waagt zich aan een expeditie naar de door straling besmette straten van Moskou. daarbij kan hij het gevoel niet van zich afzetten dat er op de achtergrond heel andere krachten aan het werk zijn en hij maar een pion is in een groter spel..."

Tanguy en Laverdure 34 (juli)

In het Frans zit de reeks inmiddels aan deel 35. Arboris haalt weer wat achterstand in. De integrale reeks, die de reguliere delen tot deel 25 bundelt, is sinds 2021 in tien delen compleet. Deze integrales bundelen enkel de klassieke albums die tot 1988 werden uitgegeven. Heel wat jaren daarna (in 2002 in het Frans, in 2013 pas in het Nederlands) maakte de luchtvaartreeks een comeback en is ze opnieuw geland bij Arboris.

"Tanguy en Laverdure zijn weer terug bij het beroemde Escadrille van de ooievaars. Tijdens een van hun patrouilles gaat het ernstig mis, als een medepiloot plotseling krankzinnig lijkt te zijn geworden en het vuur opent op het verkeer op een snelweg. Omdat de Franse overheidsdienst die dit voorval moet onderzoeken een verkeerd spoor volgt, gaan Tanguy en Laverdure zelf op speurtocht, onder andere in Engeland waar een piloot ook vreemde dingen heeft gedaan. Ze beginnen te vermoeden dat de piloten iets ingespoten is, maar hebben niet door dat Laverdure daar inmiddels ook slachtoffer van is geworden. Pas als ook Laverdure zich oncontroleerbaar gaat gedragen wordt dat duidelijk, maar dan komt Tanguy voor een dilemma te staan: moet hij zijn vriend uitschakelen?"

De Droefheid van de Olifant (augustus)

Achtste album in de Collectie XL van Arboris. Van scenarist Nicolas Antona is in dezelfde collectie al het album De Bloemenman verschenen. Hij is ook de scenarist van Lady Whitechapel (Dark Dragon Books).

"Begin jaren 1960. Louis is wees, is nogal mollig, is niet goed in sport en heeft bovendien vrij slechte ogen, waardoor hij het in het weeshuis van de paters Jezuïeten niet gemakkelijk heeft. Pas als het circus Marcos in de stad is, elk jaar een week of twee, heeft hij het naar zijn zin en geniet hij met volle teugen. Hij sluit vriendschap met Clara, die voor de olifant van het circus zorgt en na verloop van tijd zijn vriendin en later zijn vrouw wordt. Maar hun aanvankelijk gelukkige en zorgeloze bestaan wordt bedreigd...

De Droefheid van de Olifant heeft in Frankrijk tientallen prijzen gewonnen en is zelfs bewerkt tot een toneelstuk."

De Omzwervingen van Steven Severijn 2 (augustus)

Tweede van drie geplande integrales, ook weer met een luxeversie met een andere cover en ex libris op 100 exemplaren.

"Toen in 1975 de bladen Pep en Sjors werden samengevoegd, wilden de bedenkers van opvolger Eppo, Martin Lodewijk en Frits van der Heide, daar ook een strip in hebben over een jongen van de Eppo-leeftijd die grootse avonturen zou gaan beleven. Als tekenaar dachten ze aan René Follet, een uitzonderlijk virtuoze tekenaar die echter vooral bij zijn collega’s waardering oogstte en nog niet eerder een grote succesvolle en langlopende strip had gemaakt. Steven Severijn zou de reeks worden die Follet (overleden in 2020) het langst zou tekenen en we zijn er trots op nu de integrale uitgave in drie delen te kunnen aankondigen van deze strip. Folletkenner Rob van der Nol heeft gezorgd voor een zeer gedegen dossier in elk deel, dat telkens drie verhalen zal bevatten, in zwart-wit afgedrukt, meestal vanaf opnames van de originele tekeningen, om de uitzonderlijke kwaliteit van het werk van Follet te laten zien, met alle verdere illustraties en bijdragen in kleurendruk."

De Zoon van de Arend: de integrale uitgave 2 (augustus)

Vervolg van de vierdelige integrale reeks, opnieuw ook als luxe op 100 exemplaren.

"De Zoon van de Arend is de stripreeks die vrijwel de hele carrière van Michel Faure heeft begeleid. Samen met zijn vriend Daniel Vaxelaire bedacht hij de reeks over een tweetal jonge Fransen, de een van rijke, adellijke afkomst, de ander uit een arm milieu, die elkaar bij toeval treffen in het Napoleontische leger en dikke vrienden worden. Afgelopen jaar verschenen gelijktijdig het eerste deel van de integrale uitgave en het afsluitende deel 12, terwijl nu het tweede deel van de bundeling verschijnt, met de verhalen Mutsje, Het Kamp van Boulogne en De Reis naar Bohemen.

De verhalen zijn opnieuw geletterd en elke bundel bevat een uitgebreid dossier over de auteurs, de strip en de historische achtergrond."