Alleen verhuist naar uitgeverij Rue de Sèvres

20 februari 2023 Vooruitblikken

Bruno Gazzotti maakte vandaag bekend dat de stripreeks Alleen, die hij tekent op scenario van Fabien Vehlmann, niet langer door Dupuis wordt uitgegeven. Na dertien albums verhuist de reeks naar de Franse uitgeverij Rue de Sèvres, dat zelf geen albums vertaalt in het Nederlands. Gelukkig worden die wel opgepikt door diverse vertaaluitgevers, inclusief de groep Standaard Uitgeverij waaronder Dupuis in het Nederlands valt. 

Van de jeugdreeks zijn al meer dan twee miljoen exemplaren verkocht en in 2017 volgde een Franse film. Gazzotti en Vehlmann willen bij Rue de Sèvres de twee volgende cyclussen onderbrengen vanaf deel 14. De auteurs geven er in een officiële mededeling de volgende uitleg aan: 

"Bij het werken aan zo'n lange saga als Alleen — die in onze ogen een levenswerk vertegenwoordigt — is niets gevaarlijker dan routine, en wordt het soms noodzakelijk om je werkgewoonten grondig in vraag te stellen, om jezelf opnieuw uit te vinden zonder je oorspronkelijke DNA te verliezen. Dat is een spannende evenwichtsoefening, waarvoor deze samenwerking met Rue de Sèvres een voor de hand liggende keuze was."

Op de sociale media van Gazzotti uitte hij de laatste tijd meer en meer zijn ongenoegen over Dupuis, hoofdzakelijk over een gebrek aan respect. Het fonds van de eerste dertien albums blijft in het bezit van Dupuis. Deel 14 wordt over een jaar verwacht.

De aangekondigde Soda-trilogie die zich in de jaren 1980 afspeelt, verschijnt nog wel bij Dupuis. Deze wordt geschreven door Olivier Bocquet en draagt de naam Soda 80's. Deel 1 wordt dit voorjaar verwacht, ook in het Nederlands.