Terug naar overzicht

2,66 miljoen euro voor Jodorowsky's Dune-storyboard

22 november 2021 Divers

Op 22 november werd op een veiling van Christie's in Parijs een zeldzame uitgave van Alejandro Jodorowsky's storyboard voor zijn megalomane filmproject naar de roman Dune geveild. De geschatte opbrengst lag tussen 25.000 en 30.000 euro. Na een biedingsoorlog tussen twee kandidaten won een Amerikaan het pleit. Hij betaalt meer dan vijfenzeventig keer het geschatte bedrag. De veiling werd afgeklopt op maar liefst 2.660.000 euro!

Het 268 pagina's tellende boek uit 1975 bevat het nagenoeg complete storyboard met reproducties van ontwerptekeningen door enkele heel voorname designers en illustratoren, met name Jean Giraud / Mœbius, Chris Foss en H.R. Giger. Mœbius leverde een drieduizendtal tekeningen voor het storyboard en personagestudies waarvan een groot deel voorkomt in dit boek. Er bestaan vermoedelijk tussen de tien en twintig exemplaren van deze uitgave om investeerders te overtuigen. Een ander exemplaar is in het bezit van Jodorowsky zelf. Het diende als werkdocument en als commercieel presentatieboek. Het geveilde exemplaar draagt het nummer 5. Het is niet bekend of andere versies ook genummerd zijn.

De stripscenarist en filmmaker verwierf in 1974 de filmrechten op de roman van Frank Herbert uit 1965, het best verkochte sf-boek ter wereld. Jodorowsky zag het groots, immens zelfs. Voor de soundtrack sprak hij Magma, Klaus Schulze, Peter Gabriel, Tangerine DreamPink Floyd en anderen aan. Tot de casting zouden Salvador Dalí, Mick Jagger, Orson Welles, David Carradine, Gloria Swanson en Alain Delon behoren. De film zou tien tot vijftien uur moeten duren. Samen met producer Michel Seydoux trok Jodorowsky naar de VS om bij grote filmstudio's een resterend budget van 5 miljoen dollar te vinden zodat de film in productie kon gaan.

Ondanks alle inspanningen hapten de Amerikanen niet toe en strandde "the greatest film never made" in 1976 in volle preproductiefase. Het project met een dergelijke omvang beïnvloedde wel andere sf-films, zoals Star Wars (1977) en Alien (1979). Dan O'Bannon, de co-scenarist en special effectsman van het Dune-project, was het wachten op groen licht voor Dune zat en schreef intussen de film Alien voor regisseur Ridley Scott. Het buitenaardse monster uit deze sf-klassieker is ontworpen door Giger. Uiteindelijk raakte Dune alsnog verfilmd, in 1984 door regisseur David Lynch, en dit jaar kwam het eerste deel van Denis Villeneuves succesrijke versie in de cinema.

Het stopzetten van zijn Dune-project vergeleek Jodorowsky met het overlijden van een kind, een drama dat hem in werkelijkheid ook overkwam. Voor Jodorowsky en Mœbius wenkte hierna een ander groots sf-avontuur: De Incal.

© alle beelden: Christie's

Terug naar overzicht