Terug naar overzicht

100 jaar Marc Sleen in 2022

23 november 2021 Vooruitblik

In 2022 is het honderd jaar geleden dat Marc Sleen geboren werd én op 2 oktober 2022 zal het vijfenzeventig jaar geleden zijn dat het allereerste avontuur van Nero, toen nog De Avonturen van Detective van Zwam genoemd, in de krant De Nieuwe Gids begon te lopen. Verwacht je maar aan een gevarieerd aanbod van evenementen, tentoonstellingen, een nieuw hommagealbum én speciale uitgaven om dat dubbele feestjaar te vieren. Stichting Marc Sleen, die de nalatenschap van Marc Sleen beheert, werkt hiervoor ook samen met uitgeverij Davidsfonds. We kunnen alvast vooruitblikken naar mei 2022 wanneer er niet minder dan drie publicaties te koop zullen zijn.

Vooreerst komen er van de Nero-avonturen Het Rattenkasteel (1948) en De Blauwe Toekan (1949) ultieme edities uit. Mooi uitgevoerde hardcovers van 96 pagina's (24,99 euro per album) op vierkant formaat met meticuleus uitgevoerde reproducties van de oorspronkelijke krantenavonturen. Hiervoor deden Sleen-kenners Yves Kerremans en Noël Slangen een beroep op Jos Vanspauwen, de inkter van de Kiekeboes, om het restauratiewerk te perfectioneren. Je zal deze avonturen wellicht voor het eerst in een zo zuiver mogelijke versie zien. In het verleden werd voor albumpublicaties en heruitgaven namelijk niet altijd van de originele tekeningen vertrokken, vaak gingen die ook verloren. Of de albums verschenen met minderwaardig papier waardoor de afdrukkwaliteit pover was. In de ultieme edities lees je het stripverhaal per twee stroken op een pagina, "zoals ze ook werden geconcipieerd: om als feuilleton in de krant te verschijnen".

Na Het Rattenkasteel, dat Marc Sleen zelf het beste in de reeks vond, en De Blauwe Toekan komen in het najaar nog twee andere Nero-verhalen in deze ultieme reeks uit: De Erfenis van Nero en De Hoed van Geerard de Duivel. Al deze albums voorzien Kerremans en Slangen van achtergrondinformatie en commentaar.

Ook nog in mei publiceerde Davidsfonds De Eeuw van Marc Sleen. Eindelijk, eindelijk, EINDELIJK! Een uitgeverij die Vlaams striperfgoed presenteert in een zorgvuldig uitgevoerd artbook met vele reproducties van originelen van Marc Sleen. Yves Kerremans dook hiervoor in Sleen archieven en stelde een luxueuze selectie samen die op 360 pagina's (hardcover, 49,99 euro) een grafische doorsnede laat zien van Sleen als verteller, schilder, karikaturist en tekenaar.

"Kerremans vertrekt daarbij vaak van de originele tekeningen, waarvan sommige voor het eerst worden gepubliceerd. Noël Slangen van zijn kant schreef een uitvoerig biografisch, sociaal-maatschappelijk, sociologisch en historisch essay over Sleen en zijn werk, dat deze op onverwachte manieren plaatst in zijn wereld en zijn tijd. Een prachtig koffietafelboek over een groot kunstenaar en tekenaar met een bijzonder markante persoonlijkheid."

Terug naar overzicht